enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,3826
EURO
36,8470
ALTIN
2.970,27
BIST
9.184,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Çok Bulutlu
17°C
Salı Hafif Yağmurlu
16°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Az Bulutlu
14°C

UNDP, Türkiye’de deprem sonrası ekonomik toparlanmayı hızlandırmak için kadın girişimcilere yatırım yapıyor

Hibe desteği Kahramanmaraş ilinde kadınların yönettiği 257 işletmenin yeniden faaliyete başlaması veya faaliyetlerini genişletmesini sağladı

UNDP, Türkiye’de deprem sonrası ekonomik toparlanmayı hızlandırmak için kadın girişimcilere yatırım yapıyor
08.11.2023
2
A+
A-

UNDP, Türkiye’de deprem sonrası ekonomik toparlanmayı hızlandırmak için kadın girişimcilere yatırım yapıyor

 

Hibe desteği Kahramanmaraş ilinde kadınların yönettiği 257 işletmenin yeniden faaliyete başlaması veya faaliyetlerini genişletmesini sağladı

 

Kahramanmaraş, 8 Kasım 2023 – Depremde ağır yıkıma uğrayan Kahramanmaraş ilinde restoran, mağaza, tekstil firması ve eczaneler dahil olmak üzere kadınların yönettiği 257 işletme, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) sağladığı ortalama 2.000 ABD Doları nakit hibeyle faaliyetlerini yeniden başlattı veya genişletti. Türkiye’nin güneyinde 11 ilde büyük yıkım yaratan depremlerden dokuz ay sonra, UNDP ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO), yarım milyon insan için ekonomik faaliyetlerin eski haline getirilmesinde hayati önem taşıyan mal ve hizmetleri sunmak üzere işletmelerini yeniden faaliyete geçiren kadın girişimcilerin başarılarını kutlamak amacıyla bugün bir araya geldi.

Girişimin finansmanı, İsveç’in deprem sonrası toparlanmayı desteklemeye yönelik 15 milyon ABD Doları tutarındaki katkısıyla sağlanıyor.

Yüzlerce yerel iş insanının ve İsveç Ankara Büyükelçiliği’nden bir heyetin katıldığı bugünkü etkinlikte konuşan UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton “Bu hibe programı, mali destek sağlamanın ötesinde, kadın girişimciler arasında topluluk ve dayanışma duygusunu güçlendirmeyi hedefliyor. Kadınların yönettiği işletmelerin desteklenmesi, bölgenin sürdürülebilir toparlanması ve ekonomik kalkınması için kritik önem taşıyor, ve bizler de UNDP olarak desteğimizi sürdürmeye kararlıyız.” dedi.

İsveç Büyükelçiliği Kalkınma Bölüm Şefi Nasrin Pourghazian “Türkiye’de kadın girişimcilerin sergilediği dayanıklılık ve azim her türlü övgüye layık. Bu girişimin ortağı olarak İsveç, bölgedeki kadın girişimcilerin depremler sonrasında, kendi işletmelerini yeniden ayağa kaldırmakla kalmayıp, aynı zamanda umut ve dayanıklılığın güçlü simgeleri haline geldiklerini bizzat görmekten mutluluk duyuyor.” dedi. 

UNDP’nin erken toparlanma faaliyetlerinin bir parçası olan bu ortak girişim, en ağır yıkıma uğrayan dört ilden biri olan Kahramanmaraş’ta kadınların yönettiği 257 işletmeye toplam 550.000 ABD Doları mali destek sağladı. Hibe başvurusu, kadınların yönettiği ve azami 10 kişi çalıştıran işletmelere açıktı ve Ağustos başlarında 35.000 TL (1.300 ABD Doları) ila 200.000 TL (7.400 ABD Doları) arasında değişen miktarlarda hibe dağıtıldı. Hibeden yararlananlar arasında küçük imalat firmaları, mağazalar, restoranlar, eczaneler ve güzellik salonlarının yanı sıra mali müşavirler, emlakçılar, hukuk büroları ve hizmet danışmanları da yer aldı.

KMTSO Başkan Yardımcısı Hikmet Gümüşer “Bugünkü etkinlik, olumsuz koşullar karşısında güçlü ve azimli duran kadın girişimcilerin adanmışlık ve kararlılığını ortaya koyuyor. Onların başarılarını gördükçe gurur duyuyoruz ve daha kapsamlı bir toparlanmanın kıvılcımı olmasını diliyoruz.” dedi.

Düzenlenen panelde, hibe yararlanıcıları UNDP’den aldıkları hibeyle işletmelerini yeniden faaliyete geçirmek için gerekli makine veya hammaddeleri nasıl edindiklerini anlattı. Tekstil işletmesi sahibi Esma Alagöz, hibe sayesinde yeni ekipmana yatırım yapabilmiş ve işgücünü muhafaza edebilmiş. Hibe sayesinde yalnız işletmesini yeniden ayağa kaldırmakla kalmayıp, depremlerden bu yana ihracat faaliyetlerini de kapsayacak biçimde işletmesini büyütmüş.

Kahramanmaraş’ta kadın girişimcilere yönelik hibe programı, depremden etkilenen 11 ilin tamamını kapsayan, 10 milyon ABD Doları bütçeli daha büyük bir UNDP hibe programının ilk aşamasını oluşturuyor. UNDP, şu ana kadar alınan toplam 22.824 başvuruyu değerlendirerek, Kasım ortasına kadar yaklaşık 4.500 küçük işletmeye hibe dağıtmayı planlıyor. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.