Avrupa Birliği (AB), Biden yönetiminin Minsk Anlaşması’nın ölümünü ilan ettirmesiyle başlayan süreçte Rusya Federasyonu’na karşı ağır …
Avrupa Birliği (AB), Biden yönetiminin Minsk Anlaşması’nın ölümünü ilan ettirmesiyle başlayan süreçte Rusya Federasyonu’na karşı ağır yaptırımlarla sert tutum alırken, enerji ikileminden kurtulamıyor. AB’nin hazırladığı 6’ıncı yaptırım paketine Rusya‘dan petrol alımını sokma tartışmaları çıkmaza girdi. Avrupa ülkeleri, petrol ve doğalgazda Rusya‘ya bağımlılık yüzünden birlik sergileyemez haldeyken, kimi üyelere muafiyet tanınması tartışmaları başladı.
AB diğer yandan Kiev’deki aşırı sağcı rejimi birliğe jet hızıyla üye yapmak için kolları sıvamış durumda. Ancak Ukrayna’da 2014 darbesinden bu yana açık Banderist eğilimlerin hakim olduğu rejimin AB’nin ortaya koyduğu kriterlere nasıl olup da uyum sağlayacağı belirtilmiyor. Bu koşullarda Fransa’dan Kiev’e üyelik sözü verilmesinin ‘aldatmaca olacağı’ çıkışı gelirken, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ‘Avrupa Siyasi Topluluğu’ diye yeni bir yapı önerisi ortaya attı.
Bu koşullarda AB’nin kapısında ‘kriterler’ denilerek onyıllardır bekletilen Türkiye, Ukrayna krizi vesilesiyle öne çıkmışken, Avrupa’nın enerji krizinde de oynayabileceği olası rollerden bahsediliyor.
Avrupa Birliğİ’nin ‘Ukrayna çıkmazını’ Avrupa Birliği ve Küresel Araştırmalar Derneği (ABKAD) Başkan Yardımcısı Can Baydarol ile konuştuk.
‘Avrupa siyasi birliğinin ismi birlik ama ortada birlik yok’
Can Baydarol, Ukrayna’nın jet hızla AB üyesi yapılması tartışmalarında işin teknik boyutuna Türkiye örneğiyle dikkat çekerken, Macron’un Ukrayna için ‘yeni bir statü yaratma’ tartışmalarına işaret etmiş olabileceği görüşünde. Bayradol, AB’nin isminin ‘birlik’ olduğunu ancak ortada siyasi birlik bulunmadığını anımsattı:
‘Macaristan, Bulgaristan, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti doğrudan doğruya Rusya’ya bağımlı yaşıyor’
Macaristan, Bulgaristan, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti’nin petrol ve türevleri konusunda Rusya’ya bağımlı olduğuna, Almanya’nın da büyük bağımlılığı bulunduğuna dikkat çeken Baydarol, Rusya’ya enerji yaptırımlarının ağır bedellerine atıfta bulundu. ‘Yeşil enerjiye’ geçişin Avrupa için uzak bir tarihte mümkün olduğunu söyleyen Baydarol, “Bir anda bir baktık Türkiye çok kilit ülke gibi geldi” vurgusu yaptı:
“6. paket ve petrol ve türevleri konusunda Von der Leyen, ‘Biz Rusya’dan petrol ve türevlerini tedarik etmeye devam ettiğimiz sürece doğrudan doğruya Ukrayna’ya karşı Rusya’nın mali gücünü oluşturuyoruz. Ambargo uygulayarak vazgeçelim’ diyor. İyi de dört tane ülke var. Bizim bütün yapımız Rusya’dan petrol ve türevlerini sağlamakla devam ediyor. Macaristan, Bulgaristan, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti. Bu dört ülke doğrudan doğruya Rusya’ya bağımlı yaşıyorlar. Dışarıdan tedarik etmeye kalksalar bütün sistemlerini değiştirmek zorunda kalacaklar. Öyle denize Bulgaristan dışında bir bağlantısı yok. Bulgaristan’a da Karadeniz’den bağlantı var. Dolayısıyla gemilerin yanaşıp da bu ülkelere petrol ve türevleri vermesi imkansız. Bu yüzden çok daha pahalıya tedarik etmek zorunda kalacaklar. Zaten AB’nin de çok gelişmiş ülkeleri değiller, yok dediler. Doğalgaz söz konusu olduğunda da başta Almanya ortaya çıkıyor, o çok büyük bir bağımlılık içerisinde. O nedenle enerji çeşitlendirmesine gidelim, yeşil enerji olsun. O 2050 hedefi. Bugünden yarına olacak bir şey değil. Bir anda bir baktık Türkiye çok kilit ülke gibi geldi.”
‘Türkiye, Suudi Arabistan ve BAE ile barıştı, ben barış konusunda Sisi ve Esad’ın da yolda olduğu düşüncesindeyim’
Türkiye’nin Avrupa nezdinde inisiyatif kazandığı, örneğin Irak’a yönelik harekatına Avrupa’da kimsein ses bile çıkartmadığını anımsatan Baydarol, bunda Türkiye’nin alternatif enerji güzergahında bulunmasının rolüne dikkat çekti. Baydarol, Ankara’nın son dönemde İsrail, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile attığı adımları hatırlatarak, sıranın Mısır ve Suriye olabileceğini ifade etti:
‘Avrupa ne yaparsa yapsın dönüp kendini vuruyor’
“Ukrayna’da barışı sağlasalar daha kolay olur ama orada da bir Amerikan tezgahı var” diyen Baydarol, ABD‘nin Türkiye‘nin daha merkezi hale gelmesini çok da istemeyeceği çünkü kendi kaya gazı ve petrolünü Avrupa‘ya satmanın peşinde olduğunu dile getirdi. Rusya’nın ambargo karşısında tek alternatifinin Avrupa olmadığını da belirten Baydarol, AB açısından ortaya bir açmaz çıktığını vurguladı:
‘Türkiye’nin kara ve demiryollarının bir an önce işler hale getirilmesi gerekiyor’
Türkiye’deki ekonomik durumun ‘çifte kriz’ halinde olduğunu söyleyen Baydarol, ülkenin dünya tedarik zincirinde rol oynayabilmesi için kara ve demiryollarının işler hale getirilmesi görüşünde: