Rusya’nın Donbass’a yönelik başlattığı operasyonun 3. haftası biterken, krizle alakalı çok sayıda yanlış bilgi ve haber içerikleri de gündeme …
Rusya’nın Donbass’a yönelik başlattığı operasyonun 3. haftası biterken, krizle alakalı çok sayıda yanlış bilgi ve haber içerikleri de gündeme gelmeye devam etti. Bu hafta da Batı basının ‘saygın’ adledilen medya kuruluşlarından, ABD ve Ukraynalı yetkililerin resmi hesaplarına kadar birçok kaynak, dezenformasyon içeren bilgiler paylaşmayı sürdürdü.
Sosyal medyada asılsız içerikleri destekleyen bot hesapların, krizle alakalı çok sayıda yanlış bilgiyi gündemde tutarak etkileşim alması, nefret ve düşmanlığı körükleyen saldırgan politikalara dönüşmüş durumda. Üstelik bu paylaşımlar asılsız olduğu kanıtlansa da sosyal medya şirketleri ile hesap sahipleri tarafından kaldırılmayarak bilgi kirliliğinin büyümesine sebep oluyor.
Bu dezenformasyon karşısında harekete geçen Rus yetkililer, Telegram uygulamasındaki apolitik Rus sayfalarının yöneticileri tarafından oluşturulan “Sahte Savaş” projesine atıfta bulunarak, asılsız haberleri ortaya çıkardı. Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği tarafından Twitter’da paylaşılan “Gerçek mi yalan mı?” adlı gönderi de bunlardan biri.
Krizin ilk haftasında Ukrayna veya Batı kaynaklı resmi kurumlarca servis edildikten sonra doğru olmadığı kanıtlanan içerikleri bir araya getiren Sputnik, operasyonun ikinci haftasından itibaren dolaşıma sokulan yanlış bilgileri de derledi.
Yanlışlar ve doğrular
İsrail kanalı, Star Wars filminden kesitleri, Ukrayna'dan çatışma görüntüleri olarak verdi https://t.co/0w2iB1MUkS pic.twitter.com/uaLC3IS028
— Sputnik Türkiye (@sputnik_TR) March 2, 2022
Batılı şirketlerin Rusya’da tehdit edildiği yönündeki haberleri Rusya’nın ABD Büyükelçiliği yalanladı. Büyükelçilik, Rusya’da faaliyet gösteren binden fazla Amerikan şirketinin bulunduğunu vurgulayarak, şu açıklamada bulundu:
Pekin, ‘Rusya’nın Çin’den askeri teçhizat istediği’ haberlerini yalanladı
Çin yetkilileri, ‘Rusya’nın Çin’den askeri teçhizat tedariki istediğine’ ilişkin haberleri yalanladı. Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD’li yetkililerin Rusya’nın Pekin’den Ukrayna’daki harekat için askeri teçhizat talep ettiği yönündeki iddialarının ‘dezenformasyon’ olduğu kaydedildi.
Zelenskiy’in yayınlanan hastane ziyareti videosunda geçen ay hayatını kaybeden hemşirenin yer aldığı ortaya çıktı
Kiva, “Videoda şu anda hayatta olmayan bir hemşire görülüyor ve Zelenskiy cesurca Kiev’deymiş gibi servis ediliyor” ifadelerini paylaştı.
Sağlık görevlisi İnna Derusova’nın 26 Şubat’ta hayatını kaybettiğine dikkat çeken Kiva, kanıt olarak hemşirenin yakını olduğu düşünülen bir kişinin mesajını da paylaştı.
Rusya Dış işleir Bakanı Lavrov konuya dair açıklama yaparak, “Doğumevinin uzun süre önce aşırı radikal Azov Taburu tarafından ele geçirildiğini, tüm gebelerin ve personelin ihraç edildiği gerçeğini BM Güvenlik Konseyi’ne 7 Mart’ta sunduk. Kamuoyunun tüm dünyada nasıl manipüle edildiğini kendiniz düşününüz” dedi.
Ayrıca hamile sanılan Marianna Podgurskaya’nın aslında Ukraynalı bir influencer olduğu da kayıtlara geçti. Podgurskaya olayların ardından insagram hesabındaki tüm fotoğraflarını kaldırdı. Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği ise haberlerin yalan olduğuna dair şu paylaşımı yaptı:
Ancak Twitter, konu hakkında paylaşım yapan Rusya’nın İngiltere Büyükelçiliği’nin tweetini “Bu tweet Twitter kurallarını ihlal etti” ifadesiyle İngiltere Büyükelçiliği’nin söz konusu paylaşımı sildi.
Rus uzay ajansı Roscosmos’un basın dairesinden yapılan açıklamada, kurumun Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) ile ilgili sorumluluklarını yerine getireceği, planlandığı gibi ABD’li astronot Mark Vande Hei’ı 30 Mart’ta Soyuz uzay aracıyla Dünya’ya dönmesinin sağlanacağı belirtildi.
‘Cami bombalandı’ iddiası
FOTO
Bu iddiaya yanıt veren Antonov, “Bu tür suçlamalar yersiz. ABD’li bürokrat, her zaman olduğu gibi tek bir delil bile sunma zahmetine girmedi. Bu, ülkemizi şeytanlaştırmaya yönelik bir başka girişim” dedi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova konuya dair yaptığı yazılı açıklamada, “Bu açıklamalar gerçeği yansıtmıyor ve dezenformasyondur” ifadesine yer verdi. Ardından ABD Enerji Bakanı Granholm, Ukrayna’da herhangi bir radyolojik salınım belirtisi tespit etmediklerini açıkladı.