enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

TZOB: Pamuğun fiyatı en az 28-30 TL olmalı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, açıklanan pamuk alım fiyatlarının dünya fiyatlarının ve üretim maliyetinin altında olduğunu belirterek, “Fiyat en az 28-30 lira seviyesinde olmalı ki üreticilerimiz pamuk üretiminden vazgeçmesin” dedi.

TZOB: Pamuğun fiyatı en az 28-30 TL olmalı
06.10.2023
2
A+
A-

ANKARA (İGFA) – 7 Ekim Dünya Pamuk Günü dolayısıyla açıklama yapan TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, pamuk sektöründeki sorunları ve üreticilerin beklentilerini değerlendirdi.

Pamuk hasadının başladığını hatırlatan Bayraktar, bu yıl yüzde 10-20 oranında bir verim kaybı yaşandığını vurguladı.

Kilogram başına 18 lira gibi düşük bir seviyede olan pamuk fiyatlarının, 2021’de 24 lira, 2022’de ise 13-14 lira seviyelerine gerilediğini söyledi.

Bayraktar, ayrıca TARİŞ Pamuk Birliği, Çukobirlik ve Antbirlik gibi kuruluşların açıkladığı fiyatların düşük olduğunu ifade etti. Türk pamuğunun tekstil, hazır giyim, bitkisel yağ ve yem gibi birçok sektör için önemli bir hammadde olduğunu vurgulayan Bayraktar, yerli pamuk üretiminin bu sektörlerin büyümesine katkı sağladığını belirtti.

Gübre, mazot ve sulama maliyetlerindeki artışın üretim maliyetini artırdığını dile getiren TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, bu konuda önlem alınmasını talep etti.

Pamuk üretimi için belirlenen tarım havzalarında desteklemelerin yapılması gerektiğini kaydeden Bayraktar, ““Ekimin yapıldığı günden itibaren üretim maliyeti içerisinde önemli yere sahip olan mazot ve gübredeki fiyat artışı geçen sezon pamuktan kar elde edemeyen çiftçilerimizi daha da zora soktu. Öte yandan sulama ücretlerinin yüksekliği pamuk üretiminde sıkıntılara neden oluyor. Sulama ücretleri tüm tarımsal ürünlerde olduğu gibi girdi kalemleri arasında önemli bir pay olarak karşımıza çıkıyor. Her ne kadar bazı bölgelerde Sulama Birliğine bağlı olan yerlerde pamuk sulama ücretlerinde indirim yapılacağı gündeme gelse de Sulama Birliklerinin sulama sahası dışında kalan ve kendi imkânlarıyla kuyulardan su kullanan çiftçilerimiz bu indirimlerden faydalanamıyor” diye konuştu.

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.