enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
23°C
Salı Parçalı Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
SON DAKİKA
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Tweetlere Göre Depresyonu Tespit Eden Yapay Zeka

Sosyal medya platformları, aynı zamanda paylaşım yapanların kişilikleri hakkında da büyük ipuçları barındırdığından bilim dünyasında …

Tweetlere Göre Depresyonu Tespit Eden Yapay Zeka
07.04.2022
133
A+
A-

Sosyal medya platformları, aynı zamanda paylaşım yapanların kişilikleri hakkında da büyük ipuçları barındırdığından bilim dünyasında araştırmaların ve yeni teknolojilerin geliştirildiği bir merkez de olabiliyor. Bu araştırmaların birçoğuysa Twitter üzerinde yapılıyor. Bilim insanlarının geliştirdikleri son teknolojiyse büyük önem taşıyor.

IEEE Transactions on Affective Computing dergisinde yayımlanan yeni araştırmaya göre bilim insanları, Twitter’da kullanıcıların depresyonda olup olmadıklarını tespit edebilen bir algoritma geliştirdi. Üstelik algoritmanın başarı oranının neredeyse %90 olduğu paylaşıldı. Peki algoritma, bir insanın depresyonda olup olmadığını nasıl anlıyor?

Kullanıcılar, 38 veri noktasından analiz ediliyor

Paylaşılan detaylara göre algoritma, Twitter’da kullanıcıların profil fotoğrafları, gönderilerindeki içerik, paylaşım zamanları, sosyal çevrelerindeki diğer kullanıcılar gibi toplamda 38 veri noktasını ele alarak değerlendirme yapıyor. Algoritma, başarılı olmak içinse binlerce Twitter kullanıcısının Twitter geçmişini içeren ve bu kullanıcıların zihinsel sağlık durumunu gösteren iki farklı veri tabanıyla eğitildi.

Veri tabanında bulunan verilerin %80’i algoritmayı eğitmek için kullanılırken, geri kalan veriler algoritmayı test etmek üzere saklandı. Algoritmanın daha önce hiç görmediği bu verilerle yapılan testler sonucunda algoritmanın %89 oranında başarı sağladığı açıklandı. John Hopkins Üniversitesi’nin CLPsych 2015 verilerindeyse bu başarı oranı %71’e geriledi.

Bilim insanları, söz konusu algoritmanın geliştirilmesi durumunda Twitter ve Facebook gibi sosyal mecraların kullanıcıların zihinsel sağlığını önlem amaçlı sürekli takip edebileceğini açıkladı. Öte yandan bu çalışmada kullanılan veriler her ne kadar kullanıcı isteğiyle verilen veriler olsa da gelecekte herkesin verilerini paylaşmak istememesi, veri tartışmalarını da şimdiden başlattı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.