enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2329
EURO
34,9539
ALTIN
2.408,76
BIST
10.400,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
30°C
İstanbul
30°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Açık
32°C
Salı Az Bulutlu
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
27°C
SON DAKİKA
16:36 Talas’taki bu pazarda maharetler sergilenecek
16:06 Başkan Palancıoğlu AB destekli ikinci projesini tamamlıyor
15:51 Başarılı gazeteciler ödüllerini Başkan Bozbey’in elinden aldı
15:50 Başkan Er, Konteyner Çarşılarda hizmet veren esnafları ziyaret etti
15:37 Zehir tacirleri ‘Narkoçelik’e takıldı
15:36 Yörük türkmen dünyasının aksakallısı Niyazi Çapa vefat etti
15:06 Başkan Büyükkılıç, Mimar Sinan’ın doğduğu topraklarda vatandaşla buluştu
14:55 Yenişehir Belediyesinden sağlıklı yaşam için doğa yürüyüşü
14:54 Lise Medeniyet Akademisi Fikirlerin Gücü İle Yarını İnşa Ediyor
14:50 Çanakkale Muharebeleri Müzesi Keşan’da
14:45 Bangladeş’in Ankara Büyükelçisi Hag, Başkan Altay’ı Ziyaret Etti
14:44 İBB, sorumluluğundaki Büyükada, Caddebostan, Bakırköy Güneş ve Küçükçekmece Menekşe plajlarını yaza hazırladı
14:43 Aydın Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ASKİ) ekipleri Didim’de yürüttükleri altyapı çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor
14:36 İstanbul’da Balat Spor Tesisispor kulüplerinin kullanımına açıldı
14:20 Taş “Sigara gençlerimizin en büyük düşmanıdır”
14:06 Nevşehir’de belediye ekiplerinden yoğun mesai
13:20 Kocaeli Büyükşehir Konservatuvarı’nda yılsonu heyecanı
12:50 TBF yönetiminden Başkan Zeyrek’e ziyaret
12:36 İBB’den Yenimuhacır’a 1250 adet hibe akıllı sayaç
12:08 İBB plajları yaz sezonuna hazır
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Turp nasıl tüketilmeli? Faydalarını biliyor musunuz?

Turp içeriğindeki vitamin, mineral ve lifler sayesinde düzenli olarak tüketilmesi önerilen bir besin kaynağıdır. Salataların vazgeçilmezi olan turp, birçok yemeğin yanında garnitür olarak yenmekte, tokluk hissi verdiği için de diyetlerde kullanılmaktadır.

Turp nasıl tüketilmeli? Faydalarını biliyor musunuz?
05.01.2024
0
A+
A-

KAYSERİ (İGFA) – Antioksidan içeriğiyle birçok sağlık sorununun oluşmasını engelleyen turp, içerdiği kükürtlü bileşiklerden dolayı gaz yapma ihtimali nedeniyle dikkatli tüketilmelidir.

Uz. Dyt. Betül Merd, vitamin deposu turpun faydaları hakkında bilgi verdi.

SİYAH TURP ANTİOKSİDAN DEPOSU

Turp (Raphanus sativus L.) Brassicaceae familyasından sebze olarak tüketilen; ilk olarak Çin, Japonya, Kore ve Güney Asya’da yetiştirildikten sonra günümüzde dünyadaki birçok iklim kuşağında yetiştirilebilen faydalı bir bitkidir. Askorbik asit (C vitamini), folik asit, magnezyum, kalsiyul ve potasyum gibi minarel zengini olan turp, aynı zamanda B6, riboflavin kaynağıdır.

Turpta; kuru madde, ham lif, toplam çözünebilir şekerler, C vitamini, protein ve nitrat bulunmaktadır.

Turpun % 90-95 su, %5-10 kuru maddeden oluşur. 100 gramında 17 Kcal enerji, 1 gramı protein, 0,1 gramı yağ, 3,6 gramı karbonhidrat, 10 IU A vitamini, 26 miligramı C vitamini, 0,03 miligramı tiamin ve riboflavin, 0,3 miligramı niasin, 30 miligramı kalsiyum, 31 miligramı fosfor, 1 miligramı demir, 18 miligramı sodyum ve 322 miligramı potasyum içermektedir. Bazı türlerinde ise % 3-4’e oranında şeker olduğu bilinmektedir. Yapılan araştırmalarda özellikle siyah turpun köklerinde yüksek oranda antioksidan, beyaz ve kırmızı turpta ise karotenoid olduğu belirlenmiştir.

SİNDİRİMİ RAHATLATIYOR, İŞTAH AÇIYOR

Sindirim sistemini güçlendirici etkisi olan turp aynı zamanda iştah açıcı özelliğe sahiptir. Kabızlığa iyi gelen turp, lif içeriği sayesinde sindirimi rahatlatmaktadır. Bağırsakları çalıştırdığı için sindirimi kolaylaştırmakta, iltihap sökücü özelliği nedeniyle astıma iyi gelmektedir. Her ne kadar C vitamini söz konusu olduğunda akla ilk portakal, mandalina ve greyfurt gibi meyveler gelse de kırmız turpta da hatırı sayılır miktarda C vitamini bulunmaktadır.

Düzenli olarak tüketildiğinde cilt üzerinde olumlu etkileri olduğu belirlenmiştir. Ayrıca turpun kaynatılarak elde edilen suyu saçlı derideki kepeğe ve saç dökülmesine karşı etkilidir.

NASIL TÜKETİLMELİ?

Türkiye’de özellikle et ve balık türü besinlerin yanında vazgeçilmez bir garnitür olarak servis edilen, bunun yanı sıra deniz ürünleri ile birlikte tüketilen turp her yemeğin yanında yenebilen vazgeçilmez bir besin kaynağı olduğunu ifade eden Uz. Dyt. Betül Merd, salataların süsü olan turp, besin değerlerinin kaybolmaması için çiğ olarak tüketilmesi gerektiğini kaydetti. “Fazla olmamak şartıyla özellikle siyah turpu bal ile karıştırarak yemek birçok soruna iyi gelmektedir” diyen Merd, “Siyah turpu bal ile karıştırarak 1 gün soğukta muhafaza işlemi sonrasında sulu kısımdan sabah akşam birer fincan içilmesi gayet sağlıklıdır. ‘Turp gibi olmak’ deyiminin hakkını veren bu turpu çocuklara düzenli olarak yedirmek gerekir” diye konuştu.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.