enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,3680
EURO
34,6466
ALTIN
2.380,69
BIST
10.188,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
22°C
SON DAKİKA
16:43 İZSU ekipleri Selçuk’ta derelerden 17 bin ton malzeme çıkardı
16:36 Nilüfer Belediyespor yönetiminden Başkan Özdemir’e ziyaret
16:31 Keçiören Belediye Başkanı Dr. Mesut Özarslan, “Afet Sonrası Muhtarlarla İstişare Toplantısı”nda 51 mahalle muhtarıyla bir araya geldi
16:29 Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler, ilçe genelinde bulunan kırsal mahalleleri ziyaret etmeye devam ediyor
16:28 Başkan Ölmez’e hayırlı olsun ziyaretleri sürüyor
16:21 Yıldırım’da Bağlaraltı Pazar Alanı gün sayıyor
16:20 Muğla Milas’ta üreticilere fide desteği
16:06 Geleceğin veteriner hekimlerine Osmangazi’de eğitim
15:58 Hasyurt Tarım Fuarı 8-10 Mayıs’ta 27. kez kapılarını açıyor
15:57 Tohum Otizm Vakfı Dünya’da ve Türkiye’de Otizmin Son 20 Yılına Işık Tuttu
15:56 59.Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun bisikletçilerine ve konvoyuna Sağlık Bakanlığı’nın deneyimli ekipleri destek verdi
15:42 Başkanlardan Tele- Çözüm
15:40 Diablo IV’ün 4. Sezonu Yenilenen Ganimet, 14 Mayıs’ta Çıkıyor
15:36 Başkan Er’den Trafik ve İlk Yardım Haftası mesajı
15:15 Selçuklu Belediyesi tarafından Yazır Kapalı Pazar Alanına her ayın ilk Çarşamba günü kurulan Selçuklu 2. El Pazarı’nın günü değişti.
15:14 Akkuyu NGS’nin 1’İnci Ünitesine Nakliye Kilidi Monte Edildi
15:11 Star Wars: The Old Republic’e Büyük 7.5 Güncellemesi Geliyor
15:10 EÜ’de “Orhun Değişim Programı: Azerbaycan Deneyimi” söyleşisi
15:08 ‘Nefer’ ve ‘Drops’un kabul faaliyetleri tamamlandı
15:07 MSB: Son bir haftada 43 terörist etkisiz
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’nin Yeşil Hidrojen Yolculuğu: Gelecek Fırsatlar ve Zorluklar

Jeopolitik gelişmeler ve fiyat artışlarıyla tetiklenen enerji krizi, azalan üretim maliyetleri ve net sıfır hedefleri doğrultusunda yeşil hidrojen ekonomisi giderek büyüyor.

Türkiye’nin Yeşil Hidrojen Yolculuğu: Gelecek Fırsatlar ve Zorluklar
03.05.2023
3
A+
A-

Jeopolitik gelişmeler ve fiyat artışlarıyla tetiklenen enerji krizi, azalan üretim maliyetleri ve net sıfır hedefleri doğrultusunda yeşil hidrojen ekonomisi giderek büyüyor. PwC’nin strateji danışmanlığı grubu Strategy&, küresel düzeydeki artışa paralel olarak Türkiye’deki yeşil hidrojen talebinin 2030’a kadar 1-1,5 milyon tonu, 2050’de ise 2-2,5 milyon tonu geçebileceğini öngörüyor.

PwC’nin strateji danışmanlığı grubu Strategy&; rüzgâr, güneş, hidroelektrik ve biyoenerji gibi yenilenebilir enerjilerle üretilen ve 2050 yılına kadar karbon sıfır hedeflerine ulaşmak için önemli bir enerji kaynağı olarak görülen yeşil hidrojen ile ilgili analizden danışmanlığa kadar kapsamlı çalışmalar yürütüyor. 

Petrol rafinerileri, çelik üretimi ve cam yapımı dahil olmak üzere geniş bir sektör yelpazesinde birçok üretim sürecinde kullanılma potansiyeli olan yeşil hidrojene yönelik talep yakın zamanda gerçekleşen jeopolitik gelişmelerin ve fiyat artışlarının tetiklediği enerji krizinin yanı sıra azalan üretim maliyetlerinin de etkisiyle giderek artıyor. Bu küresel eğilimin özellikle 2030’dan sonra ivme kazanması bekleniyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), net sıfır emisyon senaryosunda hidrojen talebinin 2030’da 200 milyon tona (Mt), 2050’de ise 450-500 milyon tona yükseleceğini öngörüyor. Bu miktar, 2021’de sadece 94 Mt düzeyindeydi.  

Türkiye’nin karbonsuzlaşma hedefinde kimya sektörü öncelikli

Raporu değerlendiren Strategy& Türkiye Direktörlerinden Cem Çamlı ve Mehmet Özenbaş şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’nin yeşil hidrojen ekonomisi geliştirme konusundaki kararlılığı, daha sürdürülebilir ve düşük karbonlu bir geleceğe doğru atılmış olumlu bir adım. Doğada en çok bulunan element olan hidrojenden yenilenebilir enerjilerle sağlanan yeşil hidrojen önümüzdeki süreçte çelik, kimya, taşımacılık, rafineri ve enerji üretimi gibi sektörlerde giderek daha yüksek oranda kendine yer bulacak. Çünkü küresel emisyonun %41’i doğrudan termal enerji ihtiyacından etkilendiğinden enerji yoğun bu sektörlerin dönüştüğünü göreceğiz. Çelik üreticileri şimdiden bu teknolojiyi pilot projelerde test ediyor. Rafineri ve kimya sektörleri küresel hidrojen talebinin yüzde 80’inden fazlasını oluşturuyor. Özellikle kimya, karbonsuzlaşma hedefleriyle birlikte Türkiye’nin öncelikli sektörlerinden biri. Yeşil hidrojene geçişin 2050’ye kadar son kullanıcı sektörlerindeki durumu değiştirmesi bekleniyor iken bu pazarda kendine alan açmak isteyen oyuncuların yatırım, iş modeli, tedarikçi ağı ve kapasite gibi başlıklarda stratejik kararlarını bir an önce vermeleri gerekiyor”.

Türkiye’nin hidrojen üretim kapasitesi 2053’e kadar 70 GW’a çıkacak

Türkiye de çevresel düzenlemelerin beklentileriyle yeşil hidrojen çalışmalarını ve yatırımlarını hızlandırdı. Özellikle Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Ocak 2023’te yayımladığı Türkiye’nin Ulusal Hidrojen Teknolojileri Stratejisi ve Yol Haritası, Türkiye’yi öncü yeşil hidrojen ekonomilerinden biri olarak küresel arenaya çıkardı. Ulusal hidrojen stratejisine göre, Türkiye 2030’a kadar 2 gigawatt (GW), 2035’e kadar 5 GW ve 2053’e kadar 70 GW hidrojen üretim kapasitesi kurmayı hedefliyor.   

Pazara girecek yeni oyuncular nelere dikkat etmeli

Strategy&, Türkiye’deki yeşil hidrojen talebinin 2030’a kadar 1-1,5 Mt’yi, 2050’de ise 2-2,5 Mt’yi geçebileceğini öngörüyor. Strategy&, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek hidrojen pazarına giriş yapmak isteyen oyunculara kapsamlı pazar potansiyeli analizi ve detaylı rekabet değerlendirmesi yapmalarını tavsiye ediyor. Bu kapsamda yeni oyuncular öncelikle şu stratejik soruları yanıtlamalı:

  • Türkiye hidrojen pazarına başarıyla girebilmek için stratejik seçenekler nedir?
  • Hidrojen değer zincirinin neresinde en çok değeri yaratabiliriz?
  • Ulaşılabilir pazarın boyutu ve bu stratejik seçeneklerin beklenen kârlılığı nedir? 
  • Ne kadar yatırım yapmalıyız?
  • Azaltmamız gereken kilit pazar, rekabet ve düzenleme riskleri neler?
  • Hidrojen üretimi halihazırdaki veya gelecekteki becerilerimizle nasıl uyuşuyor? 
  • Sinerji fırsatlarından yararlanabilir miyiz? 
  • Ortaklıklarla ne tür iş modelleri yaratabiliriz?
  • Pazara giriş stratejimizi kilit müşteriler, ürünler, fiyatlandırma seviyeleri, tedarikçi ağı ve gerekli kapasite çevresinde nasıl tasarlamalıyız?

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.