enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
11°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Türkiye’nin enerji planı tıkır tıkır işliyor: LNG ithalatı yüzde 66 yükseldi

Koronavirüs salgını sonrası patlak veren enerji krizi Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşla derinleşti. Bu dönemde özellikle doğal gaz fiyatları …

Türkiye’nin enerji planı tıkır tıkır işliyor: LNG ithalatı yüzde 66 yükseldi
30.03.2022
128
A+
A-

Koronavirüs salgını sonrası patlak veren enerji krizi Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşla derinleşti. Bu dönemde özellikle doğal gaz fiyatları aşırı oynaklık gösterdi. Enerji konusunda arz güvenliğine büyük önem veren Türkiye enerji krizini öngörerek adımlarını erken attı. Doğal gaz depolama tesisleri gibi arz güvenliği noktasında kritik öneme sahip tesisler inşa edilirken diğer bir taraftan yerli ve yenilebilir kaynak kullanımının artırılması sağlandı. Bu süreçte Karadeniz’de doğal gaz keşfeden Türkiye, son dönemde LNG kartını da devreye soktu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun ocak ayına ilişkin “Doğal Gaz Piyasası Sektör Raporu”na göre, ithalatın yaklaşık 4 milyar 63 milyon metreküpü boru hatlarıyla, 2 milyar 640 milyon metreküpü de sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tesisleri aracılığıyla gerçekleştirildi.

DEV LNG GEMİLERİ BİR BİR TÜRKİYE’YE GELİYOR

Bu dönemde boru hatlarıyla yapılan doğal gaz ithalatı yaklaşık yüzde 9,9 azalırken, LNG ithalatı yüzde 66,6 yükseldi. Toplam doğal gaz ithalatı ise ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10 artarak 6 milyar 704 milyon metreküp oldu.

Ocakta en fazla doğal gaz ithalatı 2 milyar 618 milyon metreküple Rusya’dan yapılırken, bu ülkeyi 1 milyar 205 milyon metreküple ABD, 796 milyon metreküple Azerbaycan takip etti.

Bu dönemde Rusya ve Azerbaycan’dan yapılan ithalat sırasıyla yüzde 2,1 ve 28,9 azaldı, ABD’den yapılan ithalat ise yaklaşık yüzde 90 artış gösterdi.

Ocakta kış şartlarının sert geçmesi ve kuraklık nedeniyle doğal gaz santrallerindeki tüketimin yüksek seyretmeye devam etmesi ithalata artış olarak yansıdı.

KONUTLARIN GAZ TÜKETİMİNDE YÜZDE 23,6 ARTIŞ

Söz konusu dönemde Türkiye’de doğal gaz tüketimi yüzde 9,4 arttı ve 6 milyar 851 milyon metreküp oldu.

Organize sanayi bölgelerinin doğal gaz tüketimi yüzde 0,2 düşüşle 375,4 milyon metreküpe geriledi.

Elektrik santrallerinde doğal gaz tüketimi yüzde 14,8 düşüşle 1 milyar 181 milyon metreküpe indi.

Geçen yıl ocakta konutlardaki doğal gaz tüketimi ise yüzde 23,6 artarak 3 milyar 386 milyon metreküp olarak kayıtlara geçti.

DOĞAL GAZ STOK MİKTARI DÜŞTÜ

Türkiye’de doğal gaz stok miktarı ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 34,7 azalışla 1 milyar 514 milyon metreküp oldu.

Doğal gaz stokunun yüzde 79,8’ini 1 milyar 208 milyon metreküple yer altı depolama tesisleri, yüzde 20,2’sini 306 milyon metreküple LNG terminalleri oluşturdu.

Bu dönemde yer altı depolama tesislerindeki stok miktarı yüzde 40 geriledi, LNG terminallerindeki stok miktarı ise yüzde 0,5 arttı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.