enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Türkiye’nin en stratejik projelerinden biri olan Milli Muharip Uçak hangi özelliklere sahip olacak?

Son yıllarda hızlı bir ivme ile gelişen Türk savunma sanayisinin en önemli projelerinden biri olan Milli Muharip Uçak (MMU) montaj hattında ilk kez görüntülendi. Sputnik, 2030’da envantere girmesi hedeflenen MMU’ya dair merak edilenleri derledi.

Türkiye’nin en stratejik projelerinden biri olan Milli Muharip Uçak hangi özelliklere sahip olacak?
07.12.2022
87
A+
A-

Hem aviyonik hem de silah sistemleri bakımından üst düzey teknoloji ve mühendislik isteyen savaş uçağı alanında Türkiye de bir oyuncu olmaya hazırlanıyor.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ana yükleniciliğinde geliştirilmesine başlanan MMU’da önemli bir kilometre taşı geride bırakıldı.

MMU prototipinin ön gövde, ön orta gövde, kanat modülü ve arka gövde parçaları nihai montaj hattına taşındı. Uçak böylece ilk kez montaj halinde görüntülenmiş oldu. Bu aşamayla birlikte 18 Mart 2023 tarihinde hangardan motor çalıştırarak çıkacak ve yer testleri hayata geçirilecek olan ilk MMU prototipinin birleştirme ve sistem entegrasyon çalışması da başlamış oldu.

MMU’nun 2026’da ilk uçuşunu yapması 2030’dan itibaren devreden çıkartılması düşünülen F-16 uçaklarının yerini alması için envantere alınması planlanıyor.

İlk seri üretimden çıkacak MMU’ların 2070’lere kadar Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterinde yer alması öngörülüyor.

MMU’nun geliştirme sürecine devlet bütçesinden yaklaşık 1.3 milyar dolar ayrıldığı biliniyor.

Proje nasıl başladı?

MMU Geliştirilmesi Projesi Sözleşmesi, TUSAŞ ve Savunma Sanayii Başkanlığı arasında 5 Ağustos 2016 tarihinde imzalandı.

TUSAŞ’ın projedeki destekçisi ise İngiltere’de faaliyet gösteren BAE Systems firması oldu. TUSAŞ ve BAE Systems arasındaki işbirliği sözleşmesi 25 Ağustos 2017 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girdi.

MMU’nun özellikleri neler?

5’inci nesil bir muharip uçak olması hedeflenen MMU düşük görünürlük, dâhili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu gibi yeni nesil savaş uçakları teknolojisini üzerinde barındıracak.

Uçağın kanat açıklığı 14 metre, uzunluğu 21 metre, yüksekliği ise 6 metre olması planlanıyor.

Öte yandan MMU, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığının envanterinde bulunan diğer savaş uçakları, İnsansız Hava Araçları (İHA) ve Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) gibi platformlar ve tedarik edilmesi planlanan diğer unsurlarla ortak çalışabilir şekilde geliştiriliyor.

İki adet motor güç verecek

MMU’da iki adet motor bulunacak. Bu motorlar ilk etapta F-16’larda kullanılan General Electric F110 olarak seçildi. Bu kapsamda 2022’de ilk motorlar TUSAŞ’a teslim edildi ve 3 MMU prototipinde temin edilen 6 adet F110 motoru kullanılacak.

Aynı zamanda MMU’da kullanılmak üzere Özgün Motor Geliştirme Projesi de devam ediyor. Proje Türk Kale Grubu ile İngiliz Rolls-Royce tarafından ortaklaşa kurulan TAEC şirketi tarafından yürütülüyor.

MMU hangi füze ve mühimmatları kullanacak?

MMU radarda düşük görünürlük özelliğine yani hayalet uçak özelliğine sahip olması taşıdığı füze ve mühimmatları gövde içindeki bölmede taşıyabilecek. Ayrıca bu özelliğe ihtiyaç duyulmadığı zamanlarda kullanılması için kanat ve gövde altına da füze ve mühimmat podları takılabilecek.

Bu kapsamda MMU, hava-hava ve hava-yer muharebesine imkan verecek mühimmatlar taşıyabilecek. Öte yandan uçağın gövdesinde dahili top silahı da bulunacak.

Hava-hava muharebesinde kullanılacak silahları; METEOR, AIM-120 AMRAAM, AIM-9 Sidewinder ASRAAM gibi yabancı menşeili görüş içi ve görüş ötesi füzeler olacak. Öte yandan TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilmesi süren Gökdoğan ve Bozdoğan füzeleri de MMU’da kullanılabilecek.

MMU, hava-yer muharebesinde ise SOM, SOM-J, çeşitli güdüm kitleri entegre edilmiş MK-82/83 bombaları gibi mühimmatları atabilecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.