Kaspersky araştırmasına göre Türkiye’deki çalışanların çoğunluğu metaverse’in internetin geleceği olduğuna ve tüm sektörlerde devrim yaratacağına inanıyor (%67,8)
Kaspersky araştırmasına göre Türkiye’deki çalışanların çoğunluğu metaverse’in internetin geleceği olduğuna ve tüm sektörlerde devrim yaratacağına inanıyor (%67,8). Katılanlardan sadece çok azı metaverse kavramına şüpheyle yaklaşıyor ve bunun geçip geçici bir trend olduğunu düşünüyor (%18,3). Birçok çalışan şirketlerinin halihazırda metaverse ile ilgili projeleri olduğunu (%22) veya bu tür projeler için özel planları olduğunu (%44,8) belirtiyor. Ancak metaverse ile birlikte yeni siber güvenlik zorluklarının ortaya çıkacağını da da göz ardı etmemek gerekiyor.
Metaverse, fiziksel ve dijital gerçeklikleri birleştiren, sanal ve bağlı bir evreni simgeliyor. Metaverse içinde insanlar sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik gibi sürükleyici teknolojiler aracılığıyla etkileşime girebiliyor, sosyalleşebiliyor, çalışabiliyor ve diğer faaliyetlerde bulunabiliyor. Metaverse genellikle çevrimiçi ve çevrimdışı dünyalar arasındaki sınırları bulanıklaştıran ve sosyal, ekonomik ve eğlence deneyimleri için sınırsız olanaklar sunan yeni nesil internet olarak tasavvur ediliyor.
Metaverse, siber riskleri de beraberinde getiriyor!
Kaspersky uzmanları, metaverse gibi yeni kavramların getireceği siber riskler getirdiği konusunda uyarıyor. Bunlar arasında içeriği manipüle etmek için VR başlıklarının saldırıya uğraması, metaverse ortamında kazanılan sanal varlıkların çalınması ve sanal ekonomilerin tehlikeye atılması gibi örnekler yer alıyor. Bunun yanı sıra yeni gizlilik endişeleri de söz konusu. Kullanıcıların eylemleri, tercihleri ve davranışları hakkında kimlik hırsızlığı veya gözetim için kullanılabilecek kapsamlı veriler bu ortamlardan toplanabilir. Böylesine geniş ve birbirine bağlı bir dijital alanda bireylerin mahremiyetini korumak önemli bir mücadele konusu olabilir. Metaverse gelişmeye devam ettikçe, siber güvenlik stratejilerinin yeni ortaya çıkacak tehditleri ve güvenlik açıklarını ele alacak şekilde uyarlanması gerekecektir.
KasperskyOS İş Geliştirme Lideri Victor Ivanovsky, şunları söylüyor: “Metaverse ile gerçek dünyadaki nesneler ve cihazlar arasında bağlantı kurmak söz konusu olduğunda, teknik olarak IoT’nin meta dünyadaki artan öneminden ve yeni rollerinden bahsediyoruz. Dolayısıyla ‘Her Şeyin İnterneti’nin küresel siber suçlar açısından çekiciliği de artıyor. Bu nedenle IoT satıcıları, cihazlarında yeni nesil bir siber güvenlik yaklaşımlarını uygulamayı düşünmeliler. Kaspersky, cihazların tehlikeye atılmalarını neredeyse imkansız hale getirecek doğuştan gelen, yerleşik koruma ile tasarlanıp geliştirilmesine olanak sağlayan Siber Bağışıklık yaklaşımına öncülük ediyor. Örneğin Kaspersky IoT Secure Gateway, endüstriyel IoT ağlarında, akıllı şehirlerde ve metaverse sınırlarındaki diğer modern kullanım durumlarında nesnelerin interneti için güvenli bir ağ geçidi olarak hizmet vermek üzere tasarlandı.”
Kaspersky uzmanları, şirketinizi geleneksel ve sanal ortamlarda siber tehditlere karşı korumak için şunları öneriyor:
Kaspersky hakkında
Kaspersky, 1997 yılında kurulmuş küresel bir siber güvenlik ve dijital gizlilik şirketidir. Kaspersky’nin derin tehdit istihbaratı ve güvenlik uzmanlığı, dünya genelinde işletmeleri, kritik altyapıları, hükümetleri ve tüketicileri korumak için sürekli olarak yenilikçi çözümlere ve hizmetlere dönüşmektedir. Şirketin kapsamlı güvenlik portföyü, gelişmiş ve gelişen dijital tehditlerle mücadele etmek için önde gelen uç nokta koruması, özel güvenlik ürünleri ve hizmetleri ile Siber Bağışıklık çözümlerini içeriyor. 400 milyondan fazla kullanıcı Kaspersky teknolojileri tarafından korunmaktadır ve şirket 220.000’den fazla kurumsal müşterinin kendileri için en önemli olanı korumalarına yardımcı oluyor. kaspersky.com adresinden daha fazla bilgi edinin.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı