enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2390
EURO
34,7982
ALTIN
2.422,83
BIST
10.055,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Parçalı Bulutlu
22°C
SON DAKİKA
20:09 Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, Nevşehir Kapalı Pazaryeri’nde esnaflarla birlikte kahvaltı yaptı
20:08 Başkan Aras: Eşitlikçi, engelsiz bir Muğla’yı inşa edeceğiz
19:58 Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu’nun katılımıyla düzenlenen Edremit Muhtarlar Buluşması’na katıldı
19:57 Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş’ı ziyaret etti
19:56 Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras; ‘Deştin’e çimento fabrikası yaptırmayacağız”
19:55 Edremit Belediyesi Kurban Bayramı hazırlıklarına başladı
19:54 Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, ikinci dönem aynı göreve seçilen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na tebrik ziyaretinde bulundu
19:52 CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay Soma’da maden şehitlerinin aileleriyle buluştu
19:28 Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Mayıs Ayı Olağan Toplantısı gerçekleştirildi
19:20 Düzce’de yaşam mücadelesini kaybetti
19:14 Kandıra Belediye Başkanı Erol Ölmez her yıl 15 Mayıs’ta tüm dünyada kutlanan Aile Haftası münasebetiyle Kandıralı yeni evlenecek çiftlere yeni bir hizmetin müjdesini verdi.
19:13 Ardahan ve Kars’ın Suları, Meraları Maden Tehdidi Altında
18:55 Miçotakis Türkiye’de… Çözemeyeceğimiz sorun yok
18:54 Sivas Belediyesi 160 Geçici İşçi Alımı Yapıldı
18:20 Kocaeli’de kurban satışı için ön kayıtlar başladı
18:11 747. Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre’yi Anma Etkinlikleri kapsamında Türk Dili Hoşgörü Yürüyüşü ve çelenk sunma töreni düzenlendi
18:10 Emlak, Çevre Temizlik ve İlan Reklam Vergileri’nin ilk taksiti için ödemeler devam ediyor. İlk taksit ödemelerinde son gün ise 31 Mayıs Cuma
18:09 Kandıra Belediye Başkanı Erol Ölmez, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından, Kandıra Sarışeyh Mahallesinde düzenlenen Çiftçi Şenliğine katıldı
17:50 Sakarya’da öğrencilere ücretsiz ulaşımda son aşama
17:44 Başkan İbrahim Sandıkçı: “Çözüm odaklı belediyecilik modelimizle örnek olduk”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’de üretildi! İnsan gibi nefes alıp veren ‘Kalfa Robot’ göreve hazır

ODTÜ Robotik ve Yapay Zeka Merkezi ROMER’de, fabrikada çalışan işçilere yapay zekası ile yardımcı olacak kalfa robotlara çizgi film …

Türkiye’de üretildi! İnsan gibi nefes alıp veren ‘Kalfa Robot’ göreve hazır
30.07.2022
129
A+
A-

ODTÜ Robotik ve Yapay Zeka Merkezi ROMER’de, fabrikada çalışan işçilere yapay zekası ile yardımcı olacak kalfa robotlara çizgi film karakterlerinin canlandırılma prensipleri uygulanarak “canlımsı” etkileşim yetenekleri kazandırıldı.

ROMER Müdürü Doç. Dr. Erol Şahin kalfa robotlarla ilgili “Kalfa robot kolumuza kuğu görünümü verip, nefes alıp verme hareketi yaptırarak canlımsı bir hale getirdik. Bu robot kolun insanlara doğrultulması ile insana bakıyor izlenimi vermesinin insan-robot etkileşiminin kalitesini artırdığını gördük” dedi.

ODTÜ Robotik ve Yapay Zeka Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (ROMER) Müdürü ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erol Şahin, yaptığı açıklamada, merkezin geçen yılın başında resmi olarak kurulduğunu belirtti.

Disiplinlerarası bir alan olan robotik ve yapay zeka teknolojilerinin çok hızlı ilerlediğine işaret eden Şahin, “Bu alan, bir anlamda yeni bir devrim yaratıyor. Çünkü sadece bir sektör değil, değişik birçok sektörü kökünden değiştirecek paradigmalar geliştiriliyor. Merkezimizde, Türkiye’de ve dünya çapında robotik ve yapay zeka araştırmalarını üst seviyeye çıkarmak için çalışmalar yürütüyoruz” dedi.

Robotiğin, geleceğin kilit teknolojilerinden biri olduğunun dünya çapında kabul edildiğini, belirsizliğin ise sadece hangi ülkelerin bu teknolojilerde öne çıkacağı konusunda olacağını vurgulayan Şahin, bu kapsamda ROMER’de robotik ve yapay zeka teknolojileri konusunda yetişmiş insan gücünü artırmak için çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.

ROBOTLAR YAKIN ZAMANDA EVLERDE OLACAK

ROMER’in desteğiyle lisansüstü robotik programları açarak bilgisayar, makine, elektrik-elektronik ve havacılık mühendisliği gibi değişik disiplinlerden öğrencilere robotik eğitimi vermeye başladıklarını belirten Şahin, robotik sistemlerin önemini şöyle anlattı:

“Robotik sistemler, çevresini fiziksel olarak etkileyebilirken aynı zamanda da programlanabilen sistemler. Şu anda robotik sistemler, daha çok fabrikalarda montaj hatlarında başarılı bir şekilde kullanılıyor, ancak gündelik hayata da girmeye başladı. Otonom araçlar, otonom İHA’lar, evlerdeki süpürgeleri görüyoruz. Robotlar, yakın zamanda evde fiziksel olarak yaptığınız birçok işi insanlardan devralma potansiyeline sahip. Robotik, belki bilgisayarlardan daha yavaş bir şekilde hayata girecek çünkü, fiziksel etkileşimi daha zor bir mecra. Son gelişmelerle mekatronik, fiziksel yapı ve yapay zekadaki bütün parçalar bir anlamda üst üste birbirine oturuyor ve belki 10 yıl içinde robotik konusundaki dünya pazarının 10 kat artacağı öngörülüyor.”

TÜBİTAK’TAN DESTEK ALAN ‘KALFA ROBOT’ FABRİKALARDA ÜRETKENLİĞİ ARTIRACAK

ROMER’de dünyadaki gelişmeleri takip ettiklerini ve 100’e yakın robot platformu üzerinde çalıştıklarını bildiren Şahin, bu sebeple daha fazla öğrenciye ihtiyaç duyduklarını vurguladı.

Doç. Dr. Sinan Kalkan ile geliştirdikleri “kalfa robot” hakkında bilgi veren Şahin, TÜBİTAK’tan iki ayrı proje kapsamında destek aldıklarını kaydetti.

Montaj hatlarında halihazırda robotik manipülatörlerin belli işleri yaptıklarına işaret eden Şahin, ancak bu sistemlerin, işçilerin yapabildiği tüm montajları yapabilecek yetkinlikte olmadığını belirtti.

Montaj hatlarında her işçinin üzerine düşen montaj işlemini yapabilmesi için sınırlı bir süre olduğunu aktaran Şahin, şöyle devam etti:

“Bu sürenin sonunda montajı tamamlanan parça ilerler ve yerine yeni bir parça gelir. Montaj sırasında işçilere gerekli parça ve aletleri doğru zamanda uzatarak, örneğin 60 saniyede yapılan işi 50 saniyeye indirebilecek, bir yardımcı robot geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu tür kalfa robotların kullanımı işçilerin verimini artırarak, üretimi hızlandırabilir. Kalfa robotların geliştirilmesi için yapay zeka teknolojileri, insan-robot etkileşimi teknolojilerine ihtiyaç var. İşçinin hareketlerini izleyerek, montaj sürecini yapay zeka teknolojileri ile takip edecek robot, sırası geldiğinde işçiye parça ve alet vererek ona yardımcı olabilecek.”

İşçilerin her insan gibi sosyal bir varlık olduğunu ve sosyal etkileşime ihtiyaç duyduğunu dile getiren Şahin, “İşçilerin sosyal eksiklik hissetmemeleri için bu robotların işçiyle belli bir sosyal iletişim içinde olması gerekiyor. Çalışanların, uzun vadede robottan sıkılmaması ve beraber iş yapmaktan hoşnut olması lazım.” dedi.

ROBOT İNSAN GİBİ NEFES ALIP VERİYOR

Şahin, fabrikalarda insansı özellik kazandırılmış robotik manipülatör teknolojilerinin henüz mevcut olmadığını, projelerinde bir ilki gerçekleştirmek için araştırma yaptıklarını dile getirdi.

İnsan iletişiminde sözsüz ipuçları bulunduğunu anlatan Şahin, “Örneğin konuşurken karşıdakinin başını sallaması, bakışları, nefes alıp vermesi iletişim için gerekli. Bunlar olmadığı zaman iletişim, zombi algısı ile ürkütücü bir hal alabilir. Görünüşten daha önemlisi hareket. İşte biz de insan iletişimindeki bu temel kavramları robotlara uyarlıyoruz. Belli belirsiz de olsa robotlara insansılık, canlımsı yetenekler kazandırıyoruz. Çizgi filmlerdeki animasyon prensiplerini alıp robotlara uyguluyoruz. Yani bu alandaki bazı fikirler esasında bu canlandırma sistemlerinden alınarak robotlara uyarlanıyor.” değerlendirmesini yaptı.

Erol Şahin, kalfa robotlara kazandırdıkları özelliklere ilişkin,şunları kaydetti:

“Kalfa robot kolumuza kuğu görünümü verdik. Yaptığımız deneylerde şunu gördük, ‘canlımsı’ yetenek kazandırılan bu robot kolun insanlara doğrultulması doğrudan insanın üzerinde olumlu bir etki yaratıyor ve böylece robota bir yakınlık oluşuyor. İkincisi, robota nefes alıp verme hareketi de kazandırdık. Robotun bu şekilde nefes alıp veriyormuş hissi veriyor olması insanlarda güven oluşturuyor ve robotun daha akıllı olduğu yönünde bir his veriyor.”

KAYNAK: AA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.