enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,1460
EURO
38,2286
ALTIN
2.917,95
BIST
10.044,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
27°C
İstanbul
27°C
Az Bulutlu
Perşembe Açık
28°C
Cuma Açık
29°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
27°C
Pazar Yağmurlu
22°C

Türkiye’de sigorta bilinci çok düşük

Ülkemizde halen 500’ün üzerinde aktif fay hattının bulunduğuna dikkat çeken Birtep Grup CEO’su ve Sigortambir Genel Müdürü Kürşat Köz, 17 Ağustos …

Türkiye’de sigorta bilinci çok düşük
17.08.2022
84
A+
A-

Ülkemizde halen 500’ün üzerinde aktif fay hattının bulunduğuna dikkat çeken Birtep Grup CEO’su ve Sigortambir Genel Müdürü Kürşat Köz, 17 Ağustos 1999’da meydana gelen Gölcük Depremi’ni hatırlatarak, “Aradan geçen 23 yıla karşın halen acımız taze. Ancak o günden bugüne zorunlu deprem sigortası sigortalılık oranımız yüzde 53,9. Sigorta bilincimiz halen çok düşük, konut sahibi her vatandaşımız, zorunlu deprem sigortasını yaptırmalı.” dedi.

“Olası bir depremde İstanbul’da ortaya çıkacak zarar yaklaşık 150 Milyar TL”

Gölcük Depremi’nin ardından geçen 23 yılda gayrimenkul ve sigorta sektörünün önemli bir gelişim kaydettiğini, ancak yeterli olmadığını dile getiren Birtep Grup CEO’su ve Sigortambir Genel Müdürü Kürşat Köz, DASK tarafından sunulan zorunlu deprem sigortasının, olası bir depremde tüm hasarların önüne geçebileceğinin altını çizdi: “Türkiye, bir deprem kuşağı ülkesi ve 500’ün üzerinde aktif fay hattıyla birlikte yaşıyoruz. 17 Ağustos 1999’da yaşanan depremde 300 bine yakın konut, 45 bine yakın işyeri hasar gördü. Halen acımız taze. İstanbul’da yaşanacak olası bir deprem senaryosunda ortaya çıkacak zarar yaklaşık 150 Milyar TL boyutunda ve bu metropolde DASK sigortalılık oranı maalesef yüzde 61,9 seviyesinde.” dedi.

“10 konuttan yaklaşık 5’i halen sigortasız”

Ülkemizde yaklaşık 20 milyon konuttan 10,7 milyonunun ancak aktif zorunlu deprem sigortası poliçesine sahip olduğunu ifade eden Köz, “Resmi verilere göre zorunlu deprem sigortası oranımız yüzde 53,9 seviyesinde, 10 konuttan 5’i halen sigortasız. Marmara Bölgesi’nde yüzde 62,9, Ege Bölgesi’nde ise bu oran yüzde 54,6. Bugün Türkiye’de bir konut fiyatı ortalama 1,3 Milyon TL iken yaptıracağınız zorunlu deprem sigortası ise sadece 200 TL. Medeniyetin getirdiği en kıymetli ürünlerden biri olan sigortadan faydalanılması gerektiğini düşünüyorum. Konut sahibi her vatandaşımız zorunlu deprem sigortasını yaptırmalı. Aynı acıların tekrar yaşanmamasını temenni ediyor, 17 Ağustos 1999’da yaşanan Gölcük Depremi’nde ve tüm depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum.” açıklamasında bulundu.

DASK zorunlu deprem sigortası nedir?

DASK (Doğal Afet Sigortaları Kurumu) tarafından sunulan, deprem ve deprem kaynaklı yangın, tsunami veya yer kaymasının binaya vereceği maddi zararlar ile ilgili teminat veren bir sigortadır. DASK Poliçesi ile; deprem kaynaklı tüm hasarlar, DASK tarafından karşılanır. Sigortanın kapsamı ve teminat planı, her türlü konut ve işyeri için uyarlanabilir. Sigorta dahilinde; depremin binaya verdiği hasarlar ve deprem kaynaklı; yangın, toprak kayması, sel hasarları, tsunami riskleri teminat olarak verilir. Kiracılar, oturdukları konutlar için zorunlu deprem sigortası yaptıramazlar. Kiracılar eşyalarını hırsızlık, yangın, deprem gibi risklere karşı koruyabilmek için konut sigortası yaptırabilirler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.