enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
ALTIN
2.920,13
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Pazartesi Açık
26°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C

Türkiye’de kurulması planlanan gaz merkezi hakkında Avrupalı devletten ilk yorum: Oldukça yararlı olur

Sırbistan Gaz Birliği Başkanı Vojislav Vuletic, Rus basınına Türkiye’de kurulacak doğal gaz dağıtım merkezinin ülkesine yönelik faydalarına …

Türkiye’de kurulması planlanan gaz merkezi hakkında Avrupalı devletten ilk yorum: Oldukça yararlı olur
08.11.2022
57
A+
A-

Sırbistan Gaz Birliği Başkanı Vojislav Vuletic, Rus basınına Türkiye’de kurulacak doğal gaz dağıtım merkezinin ülkesine yönelik faydalarına değindi. Vuletic, projenin başarılı olması durumunda Sırbistan‘daki yeni termik santrallere ek doğal gaz hacimlerinin sağlanacağını ve tüketimin yılda 4 milyar metreküpe çıkarılmasına yardımcı olacağını belirtti.

“OLDUKÇA YARARLI OLUR”

Türk Akım ve Balkan Akımı’nı, Sırbistan topraklarından geçerek Orta ve Güney Avrupa’ya yılda 64 milyar metreküp gibi büyük miktarda gaz sağlaması gereken Güney Akım Projesi’nin ilk aşaması olarak gördüğünü söyleyen Vuletic, “Türkiye’de bir gaz dağıtım merkezi kurulursa bu yeni teslimatlar ve muhtemelen Sırbistan üzerinden geçecek boru hatları anlamına gelir ki bu da oldukça yararlı olur” şeklinde konuştu.

“YAKLAŞIK 4 MİLYAR METREKÜP GAZA İHTİYACIMIZ OLACAK”

Vuletic, daha önce kömürle elektrik ürettiklerini, ancak eskiyen bazı güç ünitelerinin kapatılacağını, bu nedenle Subotica, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Belgrad, Kragujevac ve Nis’te doğal gazla çalışan termik santrallerin kurulmasının planlandığını aktardı. Söz konusu termik santrallerin yılda yaklaşık 1,7 milyar metreküp gaz gerektireceğinin altını çizen Vuletic, “Bugünkü tüketim hacmi ile yılda yaklaşık 4 milyar metreküp gaza ihtiyacımız olacak” dedi.

SIRBİSTAN ENERJİ KRİZİNİ ÖNLEMEK İÇİN ALTERNATİFLERE YÖNELDİ

Rusya, enerji krizine karşı farklı önlemler alan Sırbistan’ın halihazırda tek doğal gaz tedarikçisi konumunda. Rus enerji şirketi Gazprom ile imzalanan 2 yıllık anlaşmaya göre, yıllık gaz ihtiyacının yüzde 62’sini (2,2 milyar metreküp) karşılayan Sırbistan, kış mevsiminde yaşanabilecek sorunları önlemek amacıyla kendi topraklarının yanı sıra Macaristan’da da yaklaşık 700 milyon metreküp doğal gaz rezerve etmeyi planlıyor.

Kaynak: / Politika
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.