enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6139
EURO
36,2433
ALTIN
2.924,50
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
14°C
Cumartesi Çok Bulutlu
15°C

Türkiye’de Kişi Başına Kaç Motorlu Taşıt Bulunduğu Açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayına ilişkin motorlu kara taşıtları verilerini açıkladı. Kurum tarafından yapılan açıklamalarda, trafiğe …

Türkiye’de Kişi Başına Kaç Motorlu Taşıt Bulunduğu Açıklandı
23.03.2022
197
A+
A-

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayına ilişkin motorlu kara taşıtları verilerini açıkladı. Kurum tarafından yapılan açıklamalarda, trafiğe kayıtlı kaç araç olduğu, bunların ne kadarının otomobillerden oluştuğu gibi verilere değinildi. Gelin hep birlikte Türkiye’nin Şubat 2022 motorlu kara taşıtları istatistiklerine bakalım.

TÜİK’in açıkladığı verilere göre Şubat 2022 itibarıyla trafiğe kayıtlı olan tüm motorlu kara taşıtlarının sayısı 25 milyon 385 bin 84 olarak kayıtlara geçti. Bunların yüzde 51.7’sini otomobiller, yüzde 21.7’sini motosikletler, yüzde 15.7’sini kamyonetler, yüzde 5.9’unu traktörler, yüzde 3.6’sını kamyonlar, yüzde 0.6’sını minibüsler, yüzde 0.5’ini otobüsler ve yüzde 0.3’ünü de özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.

Türkiye’de her 100 kişiye düşen motorlu taşıt sayısı 30

TÜİK’in açıkladığı istatistiklere baktığımızda, kayıtlı araç sayısının nüfusa oranının yüzde 30 olduğunu görüyoruz. Bu istatistiğin trafiğe kayıtlı tüm araçları kapsadığını unutmamak lazım. Yani bunun içine otobüs ve kamyon gibi araçlar da giriyor. Ayrıca araç sayısının yükselişinde şirket ve filo etkisi de var. Tüm bu değişkenleri hesaba kattığımızda kişi başına düşen ‘özel otomobil’ sayısının, toplam sayının çok çok altında olduğunu öngörebiliriz.

Yeni araç alımı düştü

Açıklanan verilerle ilgili bir diğer önemli husus da trafiğe kaydı yapılan araçlarla ilgili. Öyle ki Şubat 2022’de trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 12.3 azaldı. Bu düşüş, otomobillerde yüzde 19.4, traktörde yüzde 31.2 kamyonetlerde ise yüzde 11.7 olarak karşımıza çıktı. Buna rağmen trafik kaydı yapılan minibüslerde yüzde 43.1, motosikletlerde yüzde 15.6, kamyonlarda ise yüzde 5.4’lük artış yaşandı.

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.