enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
19°C
İstanbul
19°C
Açık
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Çok Bulutlu
16°C

Türkiye’de 1.300.000 Beta Talasemi Taşıyıcısı Var

Talasemi ve diğer kalıtsal kan hastalıklarının önemini vurgulamak ve toplumda farkındalık yaratmak adına, 1993 yılından bu yana tüm dünyada 8 Mayıs “Dünya Talasemi Günü” olarak anılıyor.

Türkiye’de 1.300.000 Beta Talasemi Taşıyıcısı Var
04.05.2023
8
A+
A-

Talasemi ve diğer kalıtsal kan hastalıklarının önemini vurgulamak ve toplumda farkındalık yaratmak adına, 1993 yılından bu yana tüm dünyada 8 Mayıs “Dünya Talasemi Günü” olarak anılıyor. Bristol Myers Squibb (BMS) Türkiye Medikal Direktörü Uzm. Dr. Devrim Emel Alıcı, bugüne özel talasemi hastalığı ve kan bağışının önemiyle ilgili bilgileri paylaşıyor.

 

Akdeniz çevresindeki ülkelerde sık görülmesi nedeniyle ‘’Akdeniz anemisi’’ ve ‘’Akdeniz kansızlığı’’ olarak bilinen Talasemi en temel anlatımla, ağır derecede kansızlığın görülebildiği bir hastalık ve genetik faktörlerle kuşaktan kuşağa geçebiliyor. Bristol Myers Squibb (BMS) Türkiye Medikal Direktörü Uzm.Dr. Devrim Emel Alıcı, Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 300 bin beta talasemi taşıyıcısı, 4500 civarı talasemi hastası bulunduğunu açıklıyor ve ‘’Taşıyıcı bireyler semptom göstermese bile, başka bir taşıyıcı ile çocuk sahibi olduklarında çocukları beta talasemi hastası olarak doğabiliyor. Hastalığın yayılımını engellemek için kişilerin beta talasemi testleri yaptırıp taşıyıcı olup olmadıklarını öğrenmeleri büyük önem taşıyor.’’ diye ekliyor.

 

Talasemi hastaları tedavi süreçleri boyunca çeşitli zorluklarla karşılaşabiliyor Kırmızı kan hücreleri (hemoglobin) dokular için gerekli olan oksijeni taşıdığından dolayı, kanda yeterli miktarda sağlıklı kırmızı kan hücresinin bulunmadığı durumlarda hücrelere oksijen taşınmasında aksaklıklar meydana gelmekte ve kansızlık tablosu ortaya çıkmaktadır. Bu tabloda genellikle kişi yorgun ve halsiz hissedebilir ve nefes darlığı gibi durumlar oluşabilir. Hastalığın tedavisi ise, hastaların hayat boyu kan takviyesi almaları ya da  kemik iliği nakli ile mümkün oluyor. Ancak günümüzde hastalar bu tedavi yöntemleriyle ilgili ciddi problemlerle mücadele etmek zorunda kalıyor. 

Düzenli olarak kan transfüzyonuna ihtiyaç duyan talasemi hastaları, kan bulma konusunda sıkıntılarla karşı karşıya kalabiliyor. Bristol Myers Squibb (BMS) Türkiye Medikal Direktörü Uzm.Dr. Devrim Emel Alıcı, ‘’Ülkemizde bugüne kadar yürütülen kan bağışı ile ilgili projeler acil kan ihtiyacına odaklansa da kan bağışı oranları ne yazık ki düşük seviyelerde seyrediyor. Bu nedenle, kan bağışı konusunda farkındalık yaratmak ve kan bağışı oranlarını artırmak kritik bir öneme sahip.’’ diyerek kan bağışı konusuna dikkat çekiyor. 

Dünya Talasemi Günü, talasemi hastalığı ve hastaların yaşadığı zorluklar hakkında farkındalığı artırmak ve kan bağışının stratejik önemine vurgu yapmak için önemli bir fırsat. Düzenli kan tranfüzyonları sayesinde talasemi hastalarının sağlıklı bir hayat sürdürmeleri mümkün. Bu nedenle kan bağışı yapan her bireyin bir hayatı kurtarabileceği göz önünde bulundurulmalı. Bu farkındalık gününde yapılan küçük bir dokunuş talasemi hastaları için büyük bir fark yaratabilir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.