enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Türkiye ve İsrail şimdi Avrupalı oldu! İki ülkeyi LNG listesine eklediler

Rusya’ya olan doğal gaz bağımlılığını azaltmak amacıyla sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) alternatifine yönelen Avrupa, halihazırda sahip olduğu …

Türkiye ve İsrail şimdi Avrupalı oldu! İki ülkeyi LNG listesine eklediler
28.03.2022
146
A+
A-

Rusya’ya olan doğal gaz bağımlılığını azaltmak amacıyla sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) alternatifine yönelen Avrupa, halihazırda sahip olduğu LNG terminallerini yarı kapasiteyle kullanıyor.

Geçen yıl dünyada 380 milyon tonluk LNG ticareti gerçekleşti. Bunun yaklaşık 80 milyon tonluk kısmı Avrupa tarafından satın alınıyor.

Küresel piyasada LNG’nin yüzde 70’i uzun vadeli kontratlarla ihraç ediliyor. Bu nedenle kalan yüzde 30’luk LNG, spot piyasada en yüksek teklifi veren ülkeye satılıyor. Şimdiye kadar LNG’yi aktif bir şekilde kullanmayan birçok Avrupa ülkesi artık bu seçeneği ciddi şekilde değerlendiriyor.

TÜRKİYE VE İSRAİL AVRUPA’YA DAHİL EDİLDİ

AA muhabirinin Uluslararası Gaz Birliği ve “Gas Infrastructure Europe” verilerinden derlediği bilgilere göre, LNG terminallerinin incelendiği listede Türkiye ve İsrail de Avrupa’ya dahil edildi.

Türkiye’nin LNG terminalleri de dahil edildiğinde toplam 28 LNG ithalat terminali bulunan Avrupa, bu terminalleri yarı kapasiteyle kullanıyor. İspanya, yıllık 43,8 milyon ton kapasiteye sahip 6 terminalle Avrupa’da en fazla LNG terminalinin bulunduğu ülke olarak kayıtlarda yer alıyor.

3 LNG terminali bulunan ve yıllık 38,1 milyon ton kapasiteye sahip Birleşik Krallık’ı, 25 milyon ton kapasiteli 4 LNG terminaline sahip Fransa ve 3 terminalle 11 milyon ton ithalat kapasitesi bulunan İtalya izliyor.

Türkiye’nin 2 LNG alım terminali bulunurken, Belçika, Yunanistan, Portekiz, Hollanda, Polonya’da 1’er terminal faaliyet gösteriyor. Ayrıca Türkiye 2, İsrail, Litvanya ve Hırvatistan’ın da 1’er yüzer terminali aracılığıyla LNG alımı yapıyor.

Bunların yanı sıra Norveç, İsveç, Malta gibi ülkelerde bulunan küçük çaplı terminaller LNG ithalat terminalleri listesine dahil edilmiyor.

AVRUPA LNG TERMİNALLERİNİ TAM KAPASİTE KULLANMIYOR

Avrupa’daki terminallerin halihazırda yıllık 150 milyon tona yakın LNG alım kapasitesi bulunuyor. Ancak 2019’da 85 milyon ton LNG ithal eden Avrupa, 2020’de ise 82 milyon LNG satın aldı.

Gaz ihtiyacının dörtte birini LNG olarak karşılayan Avrupa, ithalat kapasitesinin yarısından biraz fazlasını kullanıyor. Bu da yaklaşık 70-75 milyon tonluk yedek kapasite olduğu anlamına geliyor.

AB ülkelerinin yıllık doğal gaz ihtiyacı, toplam 340-350 milyar metreküp arasında değişiyor. Geçen yıl AB ülkeleri Rusya’dan boru hatlarıyla 140 milyar metreküp, LNG olarak da 15 milyar metreküp gaz ithal etti.

AB’nin 2021’de toplam gaz tüketiminin yaklaşık yüzde 40’ı Rusya’dan geldi.

YENİ TERMİNALLER PLANLANIYOR

Avrupa gelecek dönemde doğal gaz arzını çeşitlendirmek amacıyla 26 yeni LNG terminalini inşa etmeyi planlıyor.

Önceki yıllarda planlanan ancak yeteri kadar yatırım alamayan çok fazla LNG projesi bulunuyor ancak Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın ardından LNG’nin gelecek dönemde daha fazla gündemde olması bekleniyor.

KAYNAK: AA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.