enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
ALTIN
2.914,46
BIST
9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Çok Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
22°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
27°C
SON DAKİKA
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye-Rusya iş birliği ABD’yi endişelendirdi! “Tarihi iki düşman bunu nasıl başardı”

ABD merkezli Gatestone Enstitüsü tarihsel olarak birbirlerinden nefret eden Türkiye ve Rusya’nın şimdi nasıl hemstratejik, hem politik olarak iyi ilişki yürüttüğünü analiz etti.

Türkiye-Rusya iş birliği ABD’yi endişelendirdi! “Tarihi iki düşman bunu nasıl başardı”
12.12.2022
69
A+
A-

ABD merkezli Gatestone Enstitüsü Burak Bekdil imzalı “Rusya-Türkiye bağları Batı’ya zarar verecek” başlıklı bir analize yer verdi.

TARİHSEL OLARAK DÜŞMANLAR

İşte analizden öne çıka ifadeler;

Eğer başka ülkelerin cumhurbaşkanları olarak tanışmış olsalardı, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin muhtemelen birbirlerinden nefret edeceklerdi. Tarihsel olarak, Türk İslamcılar, hem Çarlık Rusya’sından hem de Sovyet Rusya’dan nefret etmişlerdir. Aynı şekilde Ruslar da hiçbir zaman Türk delisi değildi. Ancak bugün, bir ayağı NATO’da olan Erdoğan, daha önce hiç görülmemiş bir Rus yanlısı eğilim sergiliyor. Bu sözde evliliğin sırrı nedir?

Türkiye, Ukrayna konusunda Rusya’ya yönelik Batı yaptırımlarına katılmayı reddederek Putin’e bir cankurtaran simidi attı. Türkiye’nin gökyüzü Rus havayollarına, kapıları yüzbinlerce Rus’a ve onların parasına açık. Türkiye’nin Rusya’ya ihracatı artıyor. Yalnızca Temmuz ayında, Rusya’ya yapılan ihracat yıllık yüzde 75 gibi baş döndürücü bir hızla arttı. Türkiye’nin ilk nükleer enerji santralini inşa etmekte olan Rusya devletine ait Rosatom’un Türkiye’deki alt kuruluşuna yaklaşık 5 milyar dolar transfer ettiği, bu tür bir transferin ilk kez gerçekleştiği söylendi. Erdoğan’ın Haziran 2023’teki cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler öncesinde ülkenin kötü durumdaki ekonomisini desteklemek için yabancı paraya ihtiyacı olduğu bir zamanda, Rus parası Türkiye’nin döviz rezervlerinde büyüyen açığı kapatmaya yardımcı oldu.

Carnegie Europe’nin kıdemli üyesi ve AB’nin eski Ankara Büyükelçisi Marc Pierini şunları yazdı: Kremlin’in politikası son derece pragmatik: Ankara’nın siyasi dedikodularındaki şakalar, Putin’i “Erdoğan’ın partisinin Moskova il başkanı” olarak tanımlıyor. Hangi göstergeye bakılırsa bakılsın Putin, Erdoğan’ın iktidarda kalmasını istiyor. Putin Türkiye’nin herhangi bir yeni lideriyle kumar oynamamayı tercih eder. Bu anlaşılabilir. Erdoğan’ın potansiyel rakipleri, Türkiye’nin Batı ile güçlü bağlarını yeniden tesis etme sözü verdiler.

TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİLERİNDE 2 TEMEL AYAK

Erdoğan-Putin bağının iki temel ayağı var. Biri pragmatizm: Hem stratejik, hem politik hem de ekonomik olarak birbirlerinden fayda sağlıyorlar. Diğeri ideolojik: İkisi de Batı medeniyetinden nefret ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.