enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

Türkiye kalite duvarına çarpıp 21. Yüzyıl’a giremedi

Ekonomik krizden çıkışın yolları, İzmir İktisat Kongresi’nin yıldönümünde masaya yatırıldı. Düzenlenen forumda konuşan Prof. Dr. Bilsay Kuruç …

Türkiye kalite duvarına çarpıp 21. Yüzyıl’a giremedi
20.02.2022
178
A+
A-

Ekonomik krizden çıkışın yolları, İzmir İktisat Kongresi’nin yıldönümünde masaya yatırıldı.

Düzenlenen forumda konuşan Prof. Dr. Bilsay Kuruç, Türkiye’nin 21’inci yüzyıla giremediğini belirterek, “1980 darbesi sonrası Türkiye kalite duvarına çarptı ve orada kaldı, 21’inci yüzyıla giremedi” ifadesini kullandı.

BU GÜNLER GEÇÇEK

Ülke Politikaları Vakfı (ÜPV) “1923 Türkiye İktisat Kongresinin Yüzüncü Yılına Doğru Türkiye Ekonomisi” başlıklı bir forum düzenledi. ÜPV Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Doğan Subaşı açılışta yaptığı konuşmada, “Türkiye bir şeyler yapacaksa, bilgi birikimi ve beyin gücü üzerinden yapacaktır. Uyuyan Güzel’i uyandırma zamanıdır. Türkiye’nin zaman kaybına tahammülü yok” dedi. Subaşı konuşmasını Tarkan’ın çok konuşulan yeni parçasına gönderme yaparak, “Bugünler geççek, güzel günler gelecek” sözleri ile tamamladı.

Forumda konuşan Prof. Kuruç ise Türkiye’nin 1923’ten beni geri kalmışlığın kalın kabuğunu kırmak için çaba gösterdiğini, bu yolda en önemli odak noktasının emeğin yeni becerilerle güçlendirilmesi olması gerektiğini vurguladı.

Üretim gücü yok edildi halk borçlandırıldı

– 21’inci yüzyılın bir bilim yüzyılı olacağını söyleyen Prof. Kuruç, Türkiye’nin bilimden kopamayacağını vurguladı. Prof. Kuruç, “Geldiğimiz noktada özelleştirmeler ile üretim gücünün önemli bir parçası olan KİT’ler yok edildi. Ekonominin sırtında ciddi bir borç stoğu bulunuyor. Halk da borçlandırıldı. Bu, ekonomide çok önemli bir ayak bağıdır. Sermaye sınıfının yeni ve eski katmanları bu modeli sevdi ama bu model bizi 21’inci yüzyıla götürecek mi?” şeklinde konuştu.

Büyüme mutluluk getiriyor mu tartışılmalı

Prof. Dr. Fikret Adaman büyüme odaklı paradigmayı bir kenara bırakmanın zamanının geldiğini, büyümenin refah ve mutluluk getirip getirmediğinin irdelenmesi gerektiğini söyledi. Prof. Adaman, plastik kirliliği, biyolojik çeşitliliğin azalması gibi ekolojik sorunların ekonomiyi tıkanma noktasına götürdüğünü belirtti.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.