enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,6610
EURO
35,4440
ALTIN
2.506,82
BIST
10.851,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
31°C
İstanbul
31°C
Açık
Pazartesi Açık
32°C
Salı Az Bulutlu
32°C
Çarşamba Az Bulutlu
32°C
Perşembe Az Bulutlu
31°C

Türk mühendis geliştirdi! Enerjide maliyeti düşürecek buluş

Çalışma ile ilgili bilgi veren Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ) Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği …

Türk mühendis geliştirdi! Enerjide maliyeti düşürecek buluş
07.04.2022
110
A+
A-

Çalışma ile ilgili bilgi veren Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ) Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Elemanı Arş. Gör. Yavuzdeğer, günümüzde, ülkelerin enerji talebi ihtiyaçlarının günden güne hızla arttığını, fosil yakıtların kullanımı sonucu ortaya çıkan sera gazlarının insan sağlığını tehdit eder düzeye ulaştığını belirtti.

Yavuzdeğer, güvenilir bir gelecek için yenilenebilir enerji kaynakları üzerine çalışmalarını yoğunlaştırdığını ve bunun sonucunda güneş ve rüzgâr enerjisinin birlikte kullanılabileceği ‘Yeni Tip Hibrit Enerji Sistemi’ olarak adlandırılan yenilenebilir enerji uygulamasının tasarım ve imalatını geliştirdiklerini söyledi.

GÜVENİLİR VE UCUZ ENERJİ

Yeni Tip Hibrit Enerji Sistem’inin prototip imalatını 3D yazıcı teknolojisi kullanılarak gerçekleştiren Yavuzdeğer, minimum maliyet, hafiflik, uzun ömür ve güvenilirlik gibi kritik parametreleri çalışmasında başarıyla sağladığını belirtti. Önümüzdeki yıllarda projenin daha yüksek güç seviyelerinde tasarlanabileceğini söyleyen Yavuzdeğer, önerilen sistemin elde ettiği güç ile evlerde günlük enerji tüketimine katkı sağlayabileceğini ifade etti.

RÜZGAR VE GÜNEŞ ENERJİSİNDEN YARARLANIYOR

Geliştirilen prototip, rüzgar gücüyle hareket eden döner yan yüzeylerinde bulunan fotovoltaik (FV) paneller sayesinde güneş ışıklarından maximum güç sağlıyor. Yavuzdeğer, Solar FV panel yüzeyindeki tozlanma ve sıcaklık, üretilen enerjiyi doğrudan etkileyen parametrelerken geliştirmiş oldukları prototiple bu sorununun üstesinden geldiklerini belirtti. Rüzgâr etkisi ile oluşan dönme hareketi, solar FV paneller üzerinde doğal bir soğuma etkisi oluşturduğunu gözlemlediklerini söyleyen Yavuzdeğer, dönme hareketi sonucunda FV panellerin üzerindeki toz birikiminin de ortadan kalktığını söyledi.

ULUSLARARASI DERGİDE YAYIMLANDI
Yavuzdeğer, çalışmayı Doç. Dr. Fırat Ekinci danışmanlığında gerçekleştirdiğini kaydederek, “Yüksek lisans bitirme tezi olarak hazırlanan çalışma, 2021 yılında IETE Journal of Research dergisinde ‘Performance Assessment of a Novel Eco-Friendly Solar Panel Mounted Hybrid Rotating Energy System with Renewable Energy Applications’ ismiyle makale olarak yayınlandı. Buna ek olarak çalışmamız, dünya çapındaki solar FV panel teknolojilerindeki gelişmelerin paylaşıldığı ‘PV Magazine’ sitesinde haber olarak yerini aldı” dedi.

KAYNAK: AA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.