Bursa’nın 2022 Türk Dünyası Başkenti seçilmesi nedeniyle yıl boyu yapılacak etkinliklerin resmi açılış töreni, 20’ye yakın ülkeden 700 sanatçının …
Bursa’nın 2022 Türk Dünyası Başkenti seçilmesi nedeniyle yıl boyu yapılacak etkinliklerin resmi açılış töreni, 20’ye yakın ülkeden 700 sanatçının katılımıyla adeta şölene dönüştü.
BURSA (İGFA) – Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nın (TÜRKSOY) Kültür Bakanları Daimî Konseyi 38. Dönem Toplantısı’nda 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Bursa’da etkinliklerin resmi açılış töreni Tofaş Spor Salonu’nda yapıldı.
Açılış törenine, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallılar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Bagdat Amreyev, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Türksoy Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Türk Devletlerinden gelen bakanlar ve büyükelçiler ile vatandaşlar katıldı.
Tören öncesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, salonun bahçesinde Başkan Aktaş ile birlikte demir dövdü, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise ateş üzerinden atladı.
Sahne dekoru ve ışık oyunları ile görsel bir şölenin yaşandığı törenin açılış konuşmasını yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, farklı medeniyetlerin buluşma noktası olan, Türk şehri, Osmanlı payitahtı, Türkiye Cumhuriyeti’nin dördüncü büyük kenti Bursa’nın 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti olmasının haklı gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Bursa’yı, bu unvana layık ayrıcalıklı etkinliklerle dünya vitrinine çıkartmanın gayreti içinde olduklarını dile getiren Başkan Aktaş, yıl boyunca gerçekleşecek, kongre ve seminerden, konser ve festivale, sinema, tiyatro ve sergiden söyleşiye dek geniş bir yelpaze de çok sayıda ulusal ve uluslararası etkinliklerle Bursa’nın marka değerini artırmanın gayreti içinde olacaklarını belirterek, “Türk Dil Kurumu Türkiye Bilimler Akademisi ve Uludağ Üniversitemiz iş birliğinde Süleyman Çelebi ve Mevlid-i Şerif Sempozyumu düzenleyeceğiz. 4. Dünya Göçebe Oyunları, 2. Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali ve daha pek çok ulusal ve uluslararası etkinliğe ev sahipliği yapacağız” diye konuştu.
VAKİT BURSA VAKTİDİR
Bursa’nın sadece Osmanlı hakanlarının değil, aynı zamanda gönül sultanlarının da şehri olduğunu hatırlatan Başkan Aktaş, “Ne köklerimizden kopacağız, ne de gözlerimizi bir an olsun ufuktan ayıracağız. Vakit birlik vakti, vakit dirlik vakti, vakit bursa vaktidir. Birliğimizin, dirliğimizin kavi ve daim olmasını diliyorum” dedi.
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, tüm Türklerin yüreğinin bir, kaderinin bir, gönlünün bir, soyunun bir olduğunu belirtti. Kendisini programa davet eden herkese teşekkür eden Ersin Tatar, Bursa’nın Türk tarihinde çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.
Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallılar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım ise , Türk Dünyası’nın Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan ve Özbekistan ile büyüyerek devam ettiğini söyledi. “Bu coğrafyada bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, güçlü olacağız, birlikte Türk dünyası olacağız” diyen Yıldırım, “Bursa, bugün tarihi bir an yaşıyor. Bursa, 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edildi. Dolu dolu bir sene geçireceğiz. Eylül ayı sonunda Dünya Göçebe Oyunları Bursa İznik’te yapılacak. Bursa üreten, ürettiği ile Türkiye’ye katkı sağlayan bir şehrimiz. Sultan şehrimiz. Bursa artık İstanbul’la birleşti. Artık yolları, gönülleri birleştirdik. Bursa’yla İstanbul’u birbiriyle buluşturduk. Bu organizasyonda emeği geçen başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’a, bütün Bakanlara, bütün ülkelere ve bizi muhteşem toplantıda buluşturan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a ve Bursa Valisi Yakup Canbolat’a, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Türk Devletleri Teşkilatı her geçen gün büyümeye devam ediyor. İnşallah yakında zamanda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni de Türk Devletleri Teşkilatı içerisinde göreceğiz” diye konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da, 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen medeniyetler diyarı Bursa’nın tarihi dokusu ve doğal güzellikleri ile Türk kültürünü ve mimarisini en iyi yansıtan şehirlerden biri olduğunu söyledi. TÜRKSOY bünyesinde yürütülen çalışmaları değerli bulduklarını ifade eden Bakan Ersoy, “Bizim ecdadımız arkasında sömürü ve zulüm bırakmadı. Tam tersine bizim ecdadımız arkasında köprüler, sebiller, camiler, medreseler, külliyeler bıraktı. Bizim ecdadımız arkasında kan deryaları değil, mürekkeple inşa edilmiş bir medeniyet bıraktı. Bu nedenle ilişkilerimizin güçlenmesi kardeşlik hukukunun gereği olarak ortak hareket etmemiz ve yeni açılımlar geliştirmemiz, bugüne ve geleceğe güvenle bakmamızın teminatı olmuştur” dedi.
Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan, şehirlerin hası, şehirlerin en dervişi ve en görkemlisi olduğunu vurgulayan Bursa Valisi Yakup Canbolat ise, Bursa’nın kendisine tevdi edilen Kültür Başkenti unvanına layık olmak için her türlü donanıma ve imkana sahip olduğunun altını çizdi.
Konuşmalar sonrasında TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a Türk Dünyası Kültür Başkenti beratını takdim etti.
SAHNEDE TÜRK ŞÖLENİ
Konuşmaların ardından başlayan törenle Bursalılar kendilerini adeta görsel bir şölenin içinde buldu. Mehter Takımı’nın marşları ile başlayan etkinliklerin Osmanlı Dönemi ve Padişahlar temasında Uludağ, Kayı, Gürsu, İznik, Mustafakemalpaşa, İnegöl Mehter ve Kılıç Kalkan ekipleri, Türkiye Devlet Halk Dansları Topluluğu, Azerbaycan Devlet Halk Dansları Topluluğu, Sema, Kazınai ve Jorga Dans Toplulukları sahne aldı.
İznik Çinisi, UNESCO ve Bursa Sanatı programını Solist Ahmet Baran, Tumor, Taajı, Şolpan, Azerbaycan DHDT, Bisultan, Şattık, Keremet, Kazına Dans Topluluklarının gösterileri eşliğinde icra etti. İpek Yolu, Kervansaray ve Hanlar Merkezi Bursa temasında Türkiye DHDT, Hiva (Horezm Tiyatrosu), Jorga, Sırdaryo, Kızgaldak, Sema, Azerbaycan DHDT, Edegey, Kazına, Ademau Dans Toplulukları sahne aldı. Bursa Göç Teması; Bosna Hersek “Gajret” Halk Dansları Topluluğu, Sırbistan “Sveti Djordje” Halk Dansları Topluluğu, Kuzey Makedonya “Jahi HasaniÇegran” Halk Dansları Topluluğu ve Bulgaristan “Pirin” Devlet Halk Dansları Topluluğu’nun gösterileriyle renklendi. Bursa’nın Yetiştirdiği Önemli Şahsiyetler Temasında TÜRKSOY Halk Çalgıları Orkestrası, Ankara Türk Dünyası Müzik Topluluğu ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Orkestrasına solistler Babek Guliyev, Orhan Demiraslan ve Erhan Özkıral eşlik etti. Bu bölümde okumaları Levent Aydın, Zeynep Şahiner, Beray Akinci, Ayza Namlioğlu, Eman Basal, Gizem Behice Dağli, Gizem Behice Dağlı yaptı.
Bursa Karagöz Hacivat Teması ise Türkiye Devlet Halk Dansları Topluluğu tarafından icra edildi.
Etkinliklerde Balkanlardan Kafkaslar ve Orta Asya’ya kadar uzanan Türk coğrafyasının kültürel zenginlikleri 20’ye yakın ülkeden 700 sanatçının katılımı ile anlatıldı. Salonu dolduran yüzlerce Bursalı, görsel bir şölen eşliğinde unutulmaz bir gece yaşadı.