enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,7735
EURO
35,0509
ALTIN
2.442,88
BIST
10.471,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
30°C
İstanbul
30°C
Açık
Salı Açık
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
30°C
Cuma Az Bulutlu
30°C

Türk Akademisi, “Orhun’dan Orhan Gazi’ye” Arkeolojik Ve Kültürel Keşif Gezisi Düzenledi

25 Eylül 2022 tarihinde Uluslararası Türk Akademisi, Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa’da “Orhun’dan Orhan Gazi’ye” başlığıyla IV. Uluslararası …

Türk Akademisi, “Orhun’dan Orhan Gazi’ye” Arkeolojik Ve Kültürel Keşif Gezisi Düzenledi
27.09.2022
95
A+
A-

25 Eylül 2022 tarihinde Uluslararası Türk Akademisi, Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa’da “Orhun’dan Orhan Gazi’ye” başlığıyla IV. Uluslararası Arkeolojik ve Kültürel Gezi düzenledi. Türk Dünyasının farklı ülkelerinden geziye katılanların karşısında konuşan Türk Akademisi Başkan Vekili Dr. Fuzuli Mecidli, gezi hakkında detaylı bilgi verdi.

Akademi Başkan Vekili’ne göre Bursa şehri, Türk Dünyasının kutsal yerlerinden biri olarak büyük bir tarihi öneme sahiptir. Bu nedenle Türk Akademisi, IV. geleneksel arkeolojik ve kültürel keşif gezisini “Orhun’dan Orhan Gazi’ye” temasıyla bu bölgeye ayırıyor.

“BU GEZİNİN SEMBOLİK DEĞERİ ÇOK BÜYÜKTÜR”

Dr. Mecidli, “Uluslararası Türk Akademisi, “Türk Dünyası Kutsal Mekânları” projesi kapsamında gelenekselleşmiş bir uluslararası arkeolojik-kültürel gezi çalışmalarını yürütmektedir. Bu faaliyetin amacı Türk Dünyası tarihi ve kültüründe büyük öneme sahip olan kutlu mekânların araştırılmasına ve tanıtılmasına ve Türk Dünyasının belirli bir konuları üzerine bilimsel toplantılar yapmak suretiyle Türkoloji araştırmalarına katkı sağlamaktır. İlki 2015 yılında Rusya Federasyonu Dağlık Altay Cumhuriyetinde “Altın Beşik Altay”, ikincisi 2016 yılında Moğolistan’da “Tanrı Dağlarından Ötüken’e”, üçüncüsü de 2017 yılında Kazakistan’da “Kentay’dan Ulutau’a: Tarihsel Hafızanın Yenilenmesi” adıyla yapılmış gezinin dördüncüsü, bu sene Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa’da “Orhun’dan Orhan Gazi’ye” başlığıyla düzenlenmektedir. Orhun Vadisinde yeniden canlanan Türk devlet geleneği, Orhan Gazi ile başlayan serüvenle Cihan Devleti düzeyine çıkmış ve 6 asır boyunca üç kıtada barış, güven ve istikrarı sağlamıştır. Bu nedenle Bursa’ya düzenlenen bu gezinin sembolik değeri çok büyüktür” dedi.

130 YILIN EN BÜYÜK TARİHİ KEŞFİ İLTERİŞ KUTLUG KAĞAN YAZITI TANITILACAK

Programa göre, geziye katılanlar söz konusu bölgedeki tarihi yerleri ziyaret etmektedirler. Özellikle Söğüt yakınlarındaki Ertuğrul türbesini, İznik’teki Kırgız türbesini ve Bursa’daki ünlü Büyük Cami Camii’ni ziyaret ettiler. Ayrıca, keşif kapsamında 130 yılın en büyük tarihi ve arkeolojik keşfi olarak kabul edilen İlteriş Kutlug Kağan anıt kompleksi ve yazıtının tanıtımının yapılması planlanıyor.

AKADEMİ GEZİSİNİN ÖNÜMÜZDEKİ YIL ŞUŞA’DA YAPILMASI PLANLANIYOR

Etkinliğe Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye, Macaristan, Moğolistan, Rusya Federasyonu’ndan Tataristan ve Başkurdistan’dan temsilciler katılmaktadır. Akademi, bu seferi önümüzdeki yıl 2023 Türk Dünyasının Kültür Başkenti Şuşa şehrinde gerçekleştirmeyi planlıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.