enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2704
EURO
34,7995
ALTIN
2.452,82
BIST
10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Açık
20°C
SON DAKİKA
09:50 Öğretmenlerin yer değiştirme takvimi belli oldu
09:37 20 ilde dev operasyon!
09:36 Başkan Bozbey, eski Bakan Cavit Çağlar’ı ağırladı
09:20 Bursa Yenişehir’de CHP’den ‘sosyal fiyat’ tepkisi!
21:26 Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir’i ziyaret etti
21:25 Beylikdüzü Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve kent tarımına büyük katkı sunan Yaşam Bahçesi’nde yaz mevsiminin ilk fideleri dikildi
21:23 Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı’ya Hayırlı Olsun Ziyareti
21:22 Bayrampaşa Belediye Başkanı Hasan Mutlu, önemli açıklamalarda bulundu
21:10 İstanbul Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen Marmara Belediye Birliği Meclis Toplantısı Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, oy birliğiyle Plan ve Bütçe Komisyonu’na seçildi
21:06 Eğitim Gücü-Sen Bursa da şiddete ‘dur’ dedi
20:40 Konaklı ‘Minik Kalpler’den Anneler Günü sürprizi
20:39 Ekrem İmamoğlu, Silivri’nin yeni Belediye Başkanı seçilen Bora Balcıoğlu’na tebrik ziyaretinde bulundu
20:38 Nevşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Kapadokya Eğitim Merkezi (KAPEM)’de 59. Dönem kursları Haziran ayında başlayacak
20:32 Malkara Belediyesi TÜM BEL-SEN Mayıs 2024 Perşembe günü başkanlık makamında toplu iş sözleşmesinin imza töreni gerçekleştirildi
20:31 Çiğli Belediyesi’nden Anneler Günü Kermesi
20:29 Büyükşehir Kent Parka Yapılacak Tesisi Halka Soruyor
20:28 Edremit’te Trafik Haftası kutlandı
20:27 Edremit Belediyesi, Pazaryerlerinde denetimleri sıklaştırıyor
20:21 Düzce’de hakimiyeti kaybederek yoldan çıktı! 3 yaralı
20:20 AKYA’nın seri üretimine geçildi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

TÜBİTAK 17 Ağustos depreminden bu yana çalışmalar yapıyor

TÜBİTAK’tan yapılan açıklamada, Türkiye’nin 17 Ağustos’ta, son yüzyılın en büyük depremlerinden birini yaşadığı anımsatıldı. Açıklamada, söz …

TÜBİTAK 17 Ağustos depreminden bu yana çalışmalar yapıyor
18.08.2022
154
A+
A-

TÜBİTAK’tan yapılan açıklamada, Türkiye’nin 17 Ağustos’ta, son yüzyılın en büyük depremlerinden birini yaşadığı anımsatıldı.

Açıklamada, söz konusu depremde Türkiye’nin kaybının büyük olduğu belirtilerek, 17 bin 840 kişinin vefat ettiği, 43 bin 953 kişinin yaralandığı ve 285 bin konut ve 40 binden fazla iş yerinin hasara uğradığı bildirildi.

TÜBİTAK MAM tarafından depremin ardından bölgede yoğun sismolojik ve jeodezik ağlar kurularak artçı deprem çalışmalarının yapıldığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Elde edilen sonuçlar ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşıldı. TÜBİTAK MAM Yer Bilimleri Araştırma Grubu tarafından oluşturulan sismoloji ve GPS gözlem ağlarıyla deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında yakın alanlarda önemli gözlemler gerçekleştirildi. Sismolojik ağla depremin merkez üssüne 13 kilometre mesafede öncü depremler tespit edildi. Elde edilen sonuçlar depremlerin önceden kestirimine yönelik uluslararası bilim camiasında ses getirdi. 17 Ağustos Depremi sonrasında İstanbul’da en çok etkilenen Avcılar Bölgesi’ndeki yıkımın nedenleri araştırıldı. Zemin kaynaklı sismik büyütme özelliği ortaya konuldu ve kamu yönetim kademelerine gerekli raporlamalar yapıldı.”



Beklenen Marmara depremine yönelik araştırma

Açıklamada, Balıkesir, Bursa, Kocaeli, Yalova’da ve İstanbul’un Avcılar, Büyükçekmece, Silivri ilçelerinde sismik tehlikeye yönelik çalışmaların yapıldığı, Deprem Sonrası Acil Gözlem Araştırmaları (DEPAR) projesi kapsamında, TÜBİTAK MAM’ın Türkiye’deki büyük depremlerin hemen sonrasında acil deprem gözlem çalışmaları yaptığı vurgulandı.

Halihazırda kurulu 20 Sismoloji ve 11 GPS gözlem istasyonundan oluşan ağlarla güncel deprem aktivitesinin izlendiği aktarılan açıklamada, şu bilgiler verildi:

17 Ağustos Depremi sonrasında da Marmara Bölgesi deprem gözlem çalışmaları sürdürüldü. Türk-Fransız-Alman iş birlikleriyle Marmara Denizi tabanında ve kara sismolojik ağlarıyla detaylı fay araştırmaları gerçekleştirildi. Mevcut ağlarla TÜBİTAK MAM güncel sismolojik aktiviteyi izlemeyi sürdürüyor. TÜBİTAK MAM’ın çalışmaları kapsamında, Kuzey Anadolu Fay Sistemi’nin Marmara Denizi içindeki seğmentleri hakkında yeni bilgiler üretildi. Deniz Tabanı Sismometreleri ve karasal sismolojik ağlar kullanılarak Marmara Denizi sahasında Kuzey Anadolu Fayı üzerinde ve yakın civarında meydana gelen depremlerin hassas konumları ve bu bölgenin 3-boyutlu tomografik hız modelleri ortaya konuldu.”

Açıklamada, 17 Ağustos Depremi’nin öncesi, anı ve sonrasının GPS ile izlenerek yer deformasyonlarının belirlenebildiği depremlerden biri olarak öne çıktığı kaydedilerek, 2002-2009 deprem sonrası dönemde 17 Ağustos depremine ait deformasyonların bölgede etkin olarak devam ettiği ve tüm Marmara’yı etkilediği vurgulandı.

TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı tarafından “1001-Deprem Araştırmaları Özel Çağrısı”nın yürütüldüğü bildirilen açıklamada, “Bu çağrı aracılığıyla ülkemizde kentleşme stratejileri, yerleşim kararları, inşaat modelleri, mimari tasarımlar ve planlamalarda bilim ve teknoloji tabanlı yöntem ve çalışmalardan azami şekilde faydalanılmasının yanı sıra depremin risk ve etkilerinin anlaşılmasına yönelik disiplinler arası veya çok disiplinli araştırmalara uzun vadede katkı sağlanması öngörülüyor.” değerlendirilmesinde bulunuldu.

Açıklamada, TÜBİTAK’ın Deprem Araştırmaları Çağrısı’nda da 81 projeyi desteklediği belirtilerek, ayrıca aralarında deprem mühendisliğine yönelik dijital teknolojiler, arama-kurtarma faaliyetlerinde robotik sistemler gibi konuların yer aldığı 7 farklı alandaki projelerde toplam 37 üniversiteden 375 araştırmacının görev yaptığı ifade edildi.

2020 ekimde meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki İzmir-Kuşadası depreminin ardından TÜBİTAK MAM koordinasyonunda, “Kuşadası Körfezi İçindeki Fayların Depremselliğinin ve Aktif Tektonik Özelliklerinin Yüksek Çözünürlüklü Deniz Tabanı Ölçümleri ile Belirlenmesi Projesi”nin başlatıldığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Proje de TÜBİTAK MARMARA Araştırma Gemisi ile 2021 yılı Mayıs ayında ve 2022 yılı Mayıs ayında Kuşadası Körfezi’nde uluslararası kara suları da dahil olmak üzere iki kez deniz araştırma seferi gerçekleştirdi. Her iki seferde elde edilen araştırma çalışmalarının sonuçları ekim ayında kamuoyu ile paylaşılması planlanıyor.”

Açıklamada, TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) tarafından depremi anlık ölçebilen Fiber Optik Tabanlı Akustik Sensör (FOTAS) sisteminin geliştirildiği, FOTAS sistemi ile ülkede gerçekleşen depremlerin kayıt altına alınmaya başlandığı ifade edildi.

KAYNAK: AA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.