enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,2920
EURO
37,0740
ALTIN
3.025,93
BIST
8.945,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
19°C

Trabzon’da bir köy korku içerisinde! 60 tonluk tehlike

Trabzon’da 13 yıl önce 2 kişinin ölümü üzerine afet bölgesi ilan edilen Kaymaklı Mahallesi Deliklitaş mevkisinde, yamaçta düşme riski taşıyan 60 tonluk kaya tehdidi bulunuyor.

Trabzon’da bir köy korku içerisinde! 60 tonluk tehlike
22.12.2022
58
A+
A-

Kaymaklı Mahallesi Deliklitaş mevkisinde 21 Kasım 2009’da toprak ve taş kütlelerinin bir evin üzerine düşmesi sonucu Turan (58) ve eşi Ayşe Kurt (55) hayatını kaybetti, bazı evlerde hasar oluştu.

Kaya düşmeleri süren alan 2013 yılında ‘afet bölgesi’ ilan edildi. Aynı bölgede 2016 yılında ise yamaçtan kopan kayalar nedeniyle 1 kişi yaralandı, 2 ev ve 1 iş yeri hasar gördü. Heyelan sonucunda Deliklitaş mevkiinde yamaçta düşme riski taşıyan 60 tonluk kaya tespit edilince 10 ev tahliye edildi. Tahliye edilen ailelere, kira desteği verildi. Ancak kira desteği alan bazı aileler, artan kira bedellerini öne sürerek yeniden döndüğü evlerinde kalmaya başladı.

‘HERKES KEFEN KOLUNUN ALTINDA BEKLİYOR’

Yamaçtaki kaya nedeniyle ıslah çalışması yapılacağı için kira yardımı ile evlerinden çıktıklarını söyleyen Ayşe Güler, “Bir çözüm bulunamadı, bunaldık biz de. Bu kadar kaya geldi, ölülerimiz oldu ama kalıcı çözüm bulunamadı. Buradaki kayalar alınacak denildi. Kira yardımı yapıldı bize, kiraya çıktık. Sonra gelişme olmayınca mecbur evlerimize geri dönmek zorunda kaldık. Burada bir sürü aile var. Tehlike içinde yaşıyoruz” dedi.

‘BU İŞİN ŞAKASI YOK’

Mahallede arazisi bulunan Haydar Usta ise “Bu kaya yıllardır burada tehlike arz ediyor. İnsanlar kaya düşecek endişesi ile tedirgin yaşamaya devam ediyor. Kiracılar için 5 bin liralık bir defaya mahsus olmak kaydıyla, kira yardımı yapılmıştı. Şimdi birçok kişi artan kira fiyatlarından dolayı buradaki evlerine geri döndü. İnsanların canları tehlikede. Biz endişeli yaşıyoruz. Burada 60 tonluk bir kaya var. Bu kaya kırılacaksa, kırılsın. Kırılmayacaksa gelin buraları istimlak edin insanları buradan çıkartın. Evler bir bir dolmaya devam ediyor. Bu işin şakası yok” ifadelerini kullandı.

Ev sahibi Erkan Kaya ise, “Mülk sahiplerine yardım edildi. Sonra buradan vatandaşlar gitti. Bir süre geçince tekrar evlerine geri geldiler. Buraya bir çare bulunmadı. Buradan gidilecekse gidelim, kalınacaksa kalalım. Ben 4 bin lira kira veriyorum. Burada durmaya devam edeceksek yaparım evimin üzerine bir kat daha dururum evimde. Ben buradaki evimin vergisini ödemeye devam ediyorum. Önümüz kış, kaya düşebilir yine. Kar yağacak, yağmur yağacak. İnsanlar endişeli” diye konuştu.

AFAD ekipleri ise hak sahiplerine kira desteği verildiğini, kalıcı konutlar için çalışma yürütüldüğünü, heyelan riskine karşı önlem alınmasına ilişkin ise teknik raporların hazırlandığını belirtti.

KAYNAK: DHA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.