enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,3608
EURO
34,7734
ALTIN
2.399,91
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C

Topraktan bir türlü çıkarılmayan kafatası hemen korumaya alındı: İlk kez böyle bir şey görüyoruz

Peru’da arkeologlar tarafından gerçekleştirilen hummalı çalışmalar sonucunda gün yüzüne çıkarılan bir kafatası, bilim camiasında da büyük …

Topraktan bir türlü çıkarılmayan kafatası hemen korumaya alındı: İlk kez böyle bir şey görüyoruz
16.01.2022
155
A+
A-

Peru’da arkeologlar tarafından gerçekleştirilen hummalı çalışmalar sonucunda gün yüzüne çıkarılan bir kafatası, bilim camiasında da büyük şaşkınlığa neden oldu. Şu sıralar ABD’nin Oklahoma kentindeki SKELETONS: Museum of Osteology’de sergilenen kafatasıyla bilgiler, duyanları hayrete düşürdü.

2 BİN YIL ÖNCE KAFATASI AMELİYATI YAPMIŞLAR

Kafatasının yaklaşık 2 bin yıl önce kafatası kırılan bir askere ait olduğu ve askerin Perulu doktorlar tarafından ameliyata alındığı bilgisi verildi. Buna göre Perulu doktorlar, askerin kafatasının kırık bölümüne, metal bir malzeme ile kaynaştırma uyguladı.

“BAŞARILI BİR AMELİYAT YAPMIŞLAR”

Müzeden kafatasıyla ilgili yapılan açıklamadaise, “Bu kafatasıyla ilgili fazla bir bilgimiz yok. 2 bin yıl öncesine ait olduğu tahmin ediliyor ve görünüşe göre cerrahlar başarılı bir ameliyat gerçekleştirmiş” ifadelerine yer verildi.

“O DÖNEM KIRILMALAR YAYGINDI”

Tulane Üniversitesi’nden fiziksel antropolog John Verano da konuyla ilgili, “O dönem sapanların ve taşların silah olarak kullanılması nedeniyle kafa kırıklıkları bir hayli yaygındı. Perulu cerrahların da kafatası tedavisinde uzman olmalarının nedeni bu durumdur” dedi.

hepcanli.com –
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.