enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,7682
EURO
35,0901
ALTIN
2.459,44
BIST
10.471,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
29°C
İstanbul
29°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
30°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C
SON DAKİKA
23:42 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Büyükşehir personeliyle bayramlaştı
23:40 Urla Belediye Başkanı Yüksek Mimar Selçuk Balkan’ın seçim vaatleri arasında yer alan ve vatandaşların büyük bir heyecanla beklediği 22 sahilin düzenlenerek kullanıma açılma projesi hayata geçti
23:25 Minik öğrencilerin karne sevinci
19:14 Jandarma 185 yaşında
19:13 Labada ve Pamukkale Üniversitesi’nden Türk Gastronomisini İleriye Taşıyacak İş Birliği
19:11 Nilüfer Belediyesi’nde erken bayramlaşma
19:10 Burhaniye Belediyesi Kreşlerinde Karne ve Mezuniyet Coşkusu
19:02 Kemer’de kavşak ve refüjlerde bakım çalışması
19:01 Kemer’de yol ve kaldırım çalışmaları hızla devam ediyor
19:00 Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimi sonrasında Acıgöl Belediye Başkanı Mehmet Eroğlu’na iade-i ziyarette bulundu
18:58 İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğünde Bayramlaşma Heyecanı
18:57 Yahyalı Belediyesi ilçe merkezinde devam ettirdiği asfaltlama çalışmalarının son durağı Gazibeyli Mahallesi Bektaşlı Sokak oldu
18:56 Bayram öncesi cami bahçelerinde bakım çalışmaları
18:55 Zabıta ekiplerinden kasaplarda denetim
18:54 Casper Nirvana X600 dizüstü bilgisayarlarına Microsoft Copilot tuşu ekledi
18:36 Yangın söndürme uçağı Bafa Gölü’nde kırıma uğradı!
18:20 Eylem Tok ve oğlu yakalandı!
18:06 Başkan Aydın, öğrenciler ile birlikte okul boyadı
17:56 Başkan Tugay: Yüreğimiz umut dolu olsun
17:55 Nilüfer’in küçük dansçıları bale resitalinde parladı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Tohum Otizm Vakfı Dünya’da ve Türkiye’de Otizmin Son 20 Yılına Işık Tuttu

Tohum Otizm Vakfı 20.yılında, İstanbul Kültür Üniversitesi ev sahipliğinde “Dünya’da ve Türkiye’de Otizmin Son 20 Yılı” sempozyumunu düzenledi.

Tohum Otizm Vakfı Dünya’da ve Türkiye’de Otizmin Son 20 Yılına Işık Tuttu
02.05.2024
0
A+
A-

Otizmli çocukların eğitiminde daha etkili ve kapsayıcı stratejilerin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla organize edilen sempozyumda otizm alanında değerli 13 uzmanın yanı sıra çalışma hayatındaki 3 otizmli gençde kendi deneyimlerini paylaştı.

Tohum Otizm VakfıBaşkanı Aylin Sezgin’in açılış konuşmasını yaptığısempozyumda, kuruluşlarından bu yana otizmli çocukların erken tanı ve özel eğitimle topluma kazandırılmasıiçin çalıştıklarını ve 830.822 otizmli çocuğun ve ailenin hayatında dokunduklarını, önümüzdeki dönemde de her otizmli çocuğun potansiyelini en üst düzeyde geliştirebilmesi için çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.

İstanbul Kültür Üniversitesi adına konuşan Prof. Dr. Fadime Üney Yüksektepe“Bugün otizmin farkındalığını artırmak için değerli bir çaba var.Eğitim Fakültemiz, Sağlık Bilimleri Fakültemiz, Psikoloji bölümümüz ve ilgili uygulama ve araştırma merkezlerimizle Tohum Otizm Vakfı’nın paydaşı olmayı insana ve topluma karşı sorumluluğumuzun bir parçası olarak görüyoruzdedi.

Açılış konuşmalarının ardından dünyada ve ülkemizde otizmin son 20 yılı psikiyatri, eğitim ve çalışma hayatıolmak üzere üç ana oturum başlığında tartışılırken bir oturumda da Tohum Otizm Vakfı’nın 20 yılı aşkın süredir hayata geçirdiği proje ve faaliyetlerle Tohum Otizm Vakfı Eğitim Kurumları’nın eğitim çalışmalarına yer verildi.

“Otizm konusunda ülkemizde ve dünyada daha çok kuruluşun çalışma yapmasına ihtiyaç var”

Psikiyatride otizmin son 20 yılı oturumunu yönetenProf. Dr. Yankı Yazgan“Otizm alanında son 20 yıldakigelişmelere bakıldığında otizmli bireylerintedavilerinde devrim düzeyinde gelişme olmadığını görüyoruz; ancak bu olumsuz olarak algılanmasın. Bu bizlere daha çok 20 yıllara ihtiyacımızolduğunu ve hem ülkemizde hem de dünyada bu alanda daha çok kuruluşun çalışması gerektiğini gösteriyor.” diye ifade etti.

“Kaynaştırmasınıflarındaözel ve geneleğitiminbirlikteçalışacağıbirsistemeihtiyaçvar”

Eğitimde Uygulamalı Davranış Analizi (UDA) modelinin son 20 yılının tartışıldığı ikinci oturumdaProf. Dr. Bülbin Sucuoğlu konuşmasında, dünyada otizmde son 20 yılda ne gibi gelişmeler olduğuna bakıldığında birçok ülkenin kapsayıcı eğitimi yasal düzenlemelerine eklediğini ifade etti.  Ülkemizde de  toplumsal alanda otizm farkındalığında artış olduğunun ancakeğitimtarafındaotizmlibireyleriçinözeleğitimvegeneleğitimsistemininbirlikteçalışacağıbirsisteminvakitkaybedilmedenkurulmasıgerektiğininaltınıçizdi.

Sempozyumun en ilgi çeken oturumlarından biri şüphesiz İlk defa bir bilimsel sempozyumdaçalışma yaşamındaki otizmlilerin deneyimlerininkendileri tarafından aktarıldığı oturum oldu. Tohum Otizm Vakfı Eğitim Kurumları öğrencisiSelin Zülal Önal doğduğu günden bu yana bir otizmli olarak yaşadığı zorlukları,eğitim ve ailesinin desteği ile onların üstesinden nasıl geldiğini, çalışma hayatına nasıl dahil olduğunuanlattı.

“Otizmli bireylerin yaşamda fırsat eşitliğini yakalayabilmeleri için eğitim ilk şart”

Sempozyumun kapanış konuşmasını gerçekleştiren Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Burçak Karakaya “Vakıf olarak kurulduğumuz günden beri erken tanının önemini ve buna eşlik eden özel eğitimin yaratacağı farkı vurguluyoruz. Fırsat eşitliği her birey için çok önemli. Otizmli bireylerin yaşamda fırsat eşitliğini yakalayabilmeleri için eğitim ilk şart.Ülkemizde 2 milyonunüzerindeotizmlibirey ve budurumdanetkilenen 8 milyonunüzerindeaileferdi, 0-18 yaşgrubunda 700 bine yakınotizmliçocuk ve genç var.  Sayılarımızazımsanmayacakoranda. Ancakbunlardansadece 42 bine yakınıeğitimeulaşabiliyor. İŞKUR verilerinegöreişgücünde 100 otizmlibireyyeralıyor. Oysaotizmlilerhayatın her alanındaokulda, işte, sosyalhayattavarlar.” dedi. Karakaya sözlerine şöyle devam etti:

“Her bir otizmli birey için eğitim, sosyal yaşam ve yetişkin yaşam dinamikleri farklılık gösteriyor. Dolayısıyla her bir otizmlinin kendine özgü ihtiyaçlarını daha iyi anlamak ve toplumsal kabulünü sağlamak için toplumun her bireyinde otizm farkındalığı yaratmamız gerekiyor.Otizmde eğitim konusunda yeni, kapsayıcı ve bilimsel dayanağı olan uygulamaları araştırmaya bunları ülkemize kazandırmaya devam edeceğiz. Öğretmenlerimiz çok önemli. Onların kapasitesini geliştirecek yayınları alan yazına kazandırmak, onlara eğitimler  vermek ve aileleri güçlendirmek yine çalışma alanlarımızda olmaya devam edecek.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.