enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,5855
EURO
34,7974
ALTIN
2.507,93
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C
SON DAKİKA
20:06 İçişleri Bakanlığı, Mardin ve Diyarbakır’la ilgili müfettiş görevlendirdi!
19:50 MEB’de ‘görevde yükselme’ atama sonuçları açıklandı
19:32 Cuma namazını Lale Sanayi Sitesi’nde bulunan Lale Camii’nde kılan Belediye Başkanı Rasim Arı, sanayi esnafı ile bir araya geldi
19:31 Başköy’deki “Dede Helvası” geleneğinde helvalar şifa için yenildi
19:29 İzmir MEB Gastronomi Festivalinde Lezzet Şöleni Yaşandı
19:28 Başkan Mutlu’dan Mert Fırat’la Konak turu
19:27 Başkan Özdemir şehit yakınlarını ve gazileri ziyaret etti
18:40 23 Nisan’da ücretsiz toplu ulaşım
18:39 Büyükşehir ­Belediyesi meteorolojik uyarı üzerine ekiplerini teyakkuza geçirdi
18:37 Yerli ve Milli Parti’den Mardin’de ‘Milli Marş’ kararına tepki!
18:36 Cumhurbaşkanı’nın sesi ile ‘oltalama’ girişimine dikkat!
18:20 Malatya Kent Konseyi ‘Hamit Fendoğlu’ Anısına Program düzenledi
18:08 Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan Toplantısı sona erdi
18:07 Turistik ilk sefere uğurlandı
18:06 Muğla’da sosyal destekler yüzde 110 arttı
17:50 MHP heyetinden Başkan Er’e ziyaret
17:26 Yahyalı’daki 41 mahalle muhtarı 31 Mart yerel seçimlerinde yeniden Belediye Başkanı seçilen Esat Öztürk’e hayırlı olsun ziyaretinde bulundu
17:20 Bursa’da başarılı öğrenciler ödüllendirildi
17:16 Aydın’da bu yıl 11’ncisi düzenlenen Uluslararası Tarım, Gıda Ve Hayvancılık Fuarı’nda, Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı stant yoğun ilgi gördü
17:15 AKRA Gran Fondo’ya doğru
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Tırnak yeme sorununa nasıl engel oluruz?

Psikiyatri Uzmanı Dr. Tuba Erdoğan tırnak yeme sorununa dikkati çekerek, bu konuda ‘kendimize nasıl engel oluruz’ sorusunun şifrelerini paylaştı.

Tırnak yeme sorununa nasıl engel oluruz?
25.01.2023
154
A+
A-

İSTANBUL (İGFA) – Tırnak yeme, çocuklarda ve ergenlerde yaygın… Çocukların yüzde 20-33’ünde ve ergenlik çağındaki gençlerin neredeyse yarısında, yani yüzde 45’inde görülüyor.

Yetişkinliğe yaklaştıkça sorun çok azalsa da, bazılarında ne yazık ki devam ediyor.

Psikiyatri Uzmanı Dr. Tuba Erdoğan konu hakkında bilgiler verdi.

TIRNAK YEMENİN SEBEPLERİ NELERDİR?

Araştırmalar, bu davranışın aşağıdaki yaygın nedenlerini ortaya çıkardı.

Buna neden olarak; sinirlilik, stres ve kaygının başı çektiği tırnak yeme hastalığında duygulara dikkati çeken Psikiyatri Uzmanı Dr. Tuba Erdoğan, “Duygusal yapımız, neden tırnak yemeye yöneldiğimizin ayrılmaz bir parçasıdır. Ölüm veya boşanma gibi oldukça travmatik yaşam olaylarının neden olduğu acıya ek olarak utangaçlık ve düşük özgüven de etkili olabilir. Yine mükemmelliyetçi özelliğe sahip kişiler, can sıkıntısına ve hayal kırıklığına karşı düşük bir tolerans sergiler ve bu, tırnak yemekle hafifletilir. Sıkıntı, hareketsizlik nedeniyle daha iyi bir şey bulma isteği nedeni, yetişkin davranışını kopyalayan çocuklar ve genellikle agresif ailelerde görülen psikosomatikte sebeplerin başlıcalarıdır” diye konuştu.

Tırnak yeme psikolojisinin dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, karşıt olma-karşı gelme bozukluğu ve ayrılık kaygısı bozukluğu olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Erdoğan, tedavi şekilleri konusunda da şu hususlara dikkati çekti.

Davranış terapisi: Terapi, genellikle tırnak yemenin eşlik ettiği utanç ve olumsuz duyguların salıverilmesine yardımcı olabilir. Ayrıca, hissettiğiniz tetikleyiciler ve dürtüler hakkında farkındalığı artırmanıza yardımcı olabilir. Bazı durumlarda, alışkanlığı tersine çevirme eğitimi veya hipnoterapi etkilidir.

Kişisel bakım ve rahatlama: Kişisel bakım — düzenli yemekler, daha fazla hareket, bol uyku — daha sakin, kendinden emin ve dirençli hissetmenize yardımcı olarak size iyileşme gücü verir. Tırnak yeme güçlü bir dürtüyü tatmin eder, bu nedenle zihni sakinleştirmek ve dürtünün yarattığı gerilimi azaltmak için meditasyon, günlük tutma ve yoga önerilir.

Sosyal destek: Tırnaklarınızı yeme dürtüsü hissettiğinizde bir destek arkadaşınızla konuşabilirsiniz, stresli anı atlatmanıza yardımcı olabilir.

Herhangi bir psikiyatrik bozukluğun tedavisi: Kronik tırnak yeme sorunu olan kişiler, ilgili bir durumu ele almak için ilaçlara veya davranış terapisine ihtiyaç duyabilir”

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.