enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

Teneke evlerde doğanların dünyaya açılan umut kapısı: Somali Maarif Okulları

Eğitimin neredeyse tamamen özel kurumlar aracılığıyla verildiği başkent Mogadişu’da siyasiler, iş adamları ve bürokratlar dışında pek çok ailenin …

Teneke evlerde doğanların dünyaya açılan umut kapısı: Somali Maarif Okulları
22.05.2022
113
A+
A-

Eğitimin neredeyse tamamen özel kurumlar aracılığıyla verildiği başkent Mogadişu’da siyasiler, iş adamları ve bürokratlar dışında pek çok ailenin çocuklarının eğitim almasına gücü yetmiyor.

Kuraklık ve çatışmadan kaçanların kamplarıyla çevrilen kentte, teneke evlerde ya da derme çatma kamplarda doğanların geleceğe dair ümitleri ise neredeyse yok denecek durumda.

Ülkenin en başarılı okulu olarak gösterilen ve Mogadişu’nun yanında Hargeisa şehrinde de eğitim olanağı sunan Somali Maarif Okulları, 3 kampüste 1200 öğrenciye eğitim veriyor.

12 kardeşiyle teneke evde kalıyor

Mogadişu’daki teneke evlerden birinde 12 kardeşiyle hayat mücadelesi veren 9 yaşındaki Yakup Abdinur Abşir, zekası ve çalışkanlığıyla TMV’den burs alıp geleceğe hazırlanan öğrencilerden biri. Burs almaya 1. sınıfta başlayan ve şu anda 3’üncü sınıfa geçmeye hak kazanan Yakup’un hayali öğretmen olup kendisine gösterilen ilgi ve şefkati bir sonraki nesle taşımak.

Okula kabulü sonrası yaşadığı mutluluğu AA muhabirine anlatan Yakup, ilk dönem utandığı için kitaplarını istemeyi unutmasına rağmen tüm dersleri ezberleyerek 100 üzerinden 92 not almayı başardığını belirtti.

Okula ilk başladığında karşılaştığı farklı ortamdan ötürü büyük bir şaşkınlık ve mutluluk hissettiğini söyleyen Yakup, öğretmenlerini çok sevdiğini söyledi.

Akranları gibi kaldığı kampta “luh” tahtaları üzerinde hafızlık eğitimi de alan Yakup, okulunun en başarılı ve çalışkan öğrencilerinden biri.

Türkiye için sembolik öneme sahip

3 yıldır eğitim kurumunu yöneten Türkiye Maarif Vakfı Somali Temsilcisi İhsan Cerrah, bu okulların Fetullahçı Terör Örgütünden (FETÖ) ilk devralınan okullar olması nedeniyle sembolik bir önemin bulunduğunu belirtti.

Anaokulu seviyesinden liseye kadar eğitim verdiklerini aktaran Cerrah, Mogadişu ve Hargeisa dışında 2 bölgede daha eğitim faaliyetlerine başlamak için fizibilite çalışması yaptıklarını söyledi.

Maarif Okullarının en başarılı eğitim kurumu olarak gösterildiğini kaydeden Cerrah, ülke müfredatının 2 yıl önce oluşturulduğunu, eğitim alanının ülkede tamamen özel kurumlarca doldurulduğunu kaydetti.

Öğrencilerinin başarılarını test etmek için ellerindeki en iyi kriterlerden birinin yurt dışı kabulü olduğunu dile getiren Cerrah, Maarif öğrencilerinin yüzde 98’inin Türkiye’deki üniversitelerden kabul aldığını belirtti.

Türkçenin yanı sıra İngilizce ve Arapça dersleri de gören öğrenciler, yerel dillerinin yanına kattıkları yabancı dille dünyaya buradan açılıyor.

“İlişkiler dil faktörü üzerine bina olacak”

İki ülke ilişkilerinin gelişmesi için dilin en önemli unsurlardan biri olduğunu hatırlatan Cerrah, “Zannediyorum ki Türkçeye en fazla talep gösterilen ülke Somali’dir desek yanlış bir yargı olmaz. Siyaset, ticaret ve diplomasi alanında ciddi Türkçe talebi var. Bizim buna katkıda bulunmamız bir gereklilik. İki ülkenin ilişkilerinin ileriye gitmesi dil faktörünün üzerine bina olacak.” diye konuştu.

Türkçenin okullarda seçmeli ders haline gelmesi için yoğun çaba sarf ettiklerini kaydeden Cerrah, ülkedeki güvenlik sorunundan ötürü yabancı okulların şehir içinde kampüs açmaya dahi çekindiklerini belirtti.

Somali Maarif Okulları, ülkede lise sonunda uygulanmaya başlanan ulusal sınavlarda bu yıl yüzde 100 başarı gösterdi.

KAYNAK: AA
ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.