enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,1489
EURO
35,0597
ALTIN
2.472,50
BIST
10.158,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
21°C
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
SON DAKİKA
21:33 Geyve Belediye Başkanı Selçuk Yıldız, Geyve ilçesi İnciksuyu ve Gazi Süleyman Paşa Mahallelerinde yol yapım çalışmalarını yerinde inceledi
21:32 Kandıra Belediye başkanı Erol Ölmez 10 – 16 Mayıs Engelliler Haftası münasebetiyle düzenlenen Farkındalık Yürüyüşüne katılarak engelliler için yürüdü
21:31 Nevşehir Valisi Ali Fidan, 31 Mart günü gerçekleştirilen Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde Nevşehir Belediye Başkanlığı görevine seçilen Rasim Arı’ya hayırlı olsun ziyaretinde bulundu
21:29 Dünya İklim Günü’nde öğrenciler bilgilendirildi
21:28 Efes Selçuk’un Engelsiz Yetenekleri İzmir’de Beğeni Topladı
21:26 Burhaniye Belediyesi, personellerine Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) ile ilgili bir eğitim programı düzenledi
21:09 Sanat Sokağı’ndaki esnafla toplantı yapıldı
20:29 Başkan Ertaş, özel çocuklarla bir araya geldi
20:28 Çiğli Belediyesi 19 Mayıs’ı Coşkuyla Kutlayacak
20:13 1950 model daktiloyu Kültür Evi’ne bağışladı
20:11 CHP İl yönetiminden Başkan Topaloğlu’na ziyaret
20:10 Fethiye Belediye Başkanı Karaca’dan Başkan Topaloğlu’na ziyaret
20:09 Narlıdere Belediyesi’nin, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlediği futbol turnuvasının ilk günü keyifli anlara sahne oldu
20:08 17. Kolordu Şehitleri’nin anısı yaşatılıyor
19:56 Başkan Altay: “İsrail’in Gazze’deki Zulmünü Unutmayacağız, Unutturmayacağız. İsrail Bu Lekeyi Asırlarca Alnında Taşıyacak”
19:55 Magdeburger Sigorta, İş Ortakları ile Birlikte Karadağ’ı Ziyaret Etti
19:54 Microsoft Türkiye’nin düzenlediği “Teknolojinin Kadın Liderleri” yarışmasının kazananları belli oldu
19:25 Başkan Tugay’ı duygulandıran sürpriz
19:16 Direnişin simgesi Hasan Tahsin unutulmadı
19:15 Kartepe Belediyesi Mayıs Ayı olağan meclis toplantısının 2.Birleşimi Kartepe Belediye Başkanı Av.M.Mustafa Kocaman başkanlığında yapıldı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Tarihçiler evraklarla ortaya koydu: Menbiç’in tapusu Türkiye’nin!

Tarihçiler Suriye’nin Halep iline bağlı bir ilçe olan ve 2016 yılı temmuz ayından bu yana terör örgütü PKK işgalinde olan Menbiç’in statüsünün …

Tarihçiler evraklarla ortaya koydu: Menbiç’in tapusu Türkiye’nin!
18.06.2022
160
A+
A-

Tarihçiler Suriye’nin Halep iline bağlı bir ilçe olan ve 2016 yılı temmuz ayından bu yana terör örgütü PKK işgalinde olan Menbiç’in statüsünün tartışmalı hâle geldiğini savunuyor. Hatay M. Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Hatipoğlu, Menbiç’in Misak-ı Millî sınırları içerisinde kaldığını ve Mondros sonrası Türk askerinin çekildiği son bölge olduğunu hatırlattı ve Fransızların bölgeyi hile yolu ile gasbettiğini söyledi.

Hatipoğlu, Menbiç dâhil sınır boyu işgal koridorunda Şam otoritesinin kaybolduğunu ve Türkiye’nin hinterlandı dâhilindeki alanın terör tehdidi sebebiyle tartışmalı hâle geldiğini ifade etti. Eski Tapu Kadastro Arşiv Dairesi Başkanı Zeynel Abidin Türkoğlu’nun verdiği bilgilere göre, Menbiç ve El Bab resmî arşiv kayıtlarında Çiftlikatı Hümayun olarak geçiyor.

ŞEHİR EFSANESİ DEĞİL

Tarihçi Enes Demir’in kaleme aldığı ‘Bir Misak-ı Millî toprağı Menbiç’ isimli eserinde, şehir merkezi ve köylerinin üçte bir oranında Emlak-ı Humayun’a ait olduğu kaydı düşülürken konu ile ilgili bilgi veren hanedan üyelerinden Kayıhan Osmanoğlu da, Suriye genelinde Menbiç benzeri 390 tapu kaydının olduğunu ve tüm bu toprakların mülkiyet hakkı tanınmaksızın gasbedildiğini ifade etti.

Osmanoğlu “Bu olay bir şehir efsanesi değil; tarihi ve güncel hakikattir. Hem İngiliz, hem Osmanlı evrakı bunun delilidir. Sadece Menbiç ile sınırlı olmayan geniş bir alan da aynı durum geçerli. Dedem Sultan Abdülhamid Han’ın Orta Doğu’daki mal varlıklarına ilişkin olarak, kadastro defterlerinde Suriye’de 390, Lübnan’da 333, Filistin’de 223, Irak’ta 83, Arabistan’da 60, İsrail’de 10, Libya’da da 8 olmak üzere toplam 1.107 kayıt var. Bugün baktığınızda Musul, Kerkük’ün de içerisinde olduğu toplam 16 milyon dönümlük bir arazi söz konusu” dedi.

Bir diğer Osmanlı Hanedan üyesi Orhan Osmanoğlu ise “Şu an PKK işgalindeki sınır koridorunda Kamışlı, Cerablus, El Bab, Haseke ve petrol zengini Rakka ve Deyr ez-Zor’da binlerce dönüm arazinin tapusu Osmanlı sultanlarına ait” ifadelerini kullandı.

OSMANOĞLU: HAKLARIMIZ BAKİ

Osmanlı hanedanı varislerinden Orhan Osmanoğlu, dünyanın farklı noktalarında yüzlerce yıllık şahsi mülkiyetlere saygı duyulduğuna dikkat çekerek “Elbette haklarımız baki, ancak bu durum şu an yapılacak askerî harekât ile ilgili bir durum değil. Şu anki durum tamamen Türkiye’nin millî güvenlik meselesi olarak görülmeli. Osmanlı sultanları o bölgelerin geleceğini gören bir bakış açısına sahipti. Demografik yapıyı da bu perspektiften şekillendirdiler. Aynı durum, Kıbrıs, Hicaz ve Balkanlar için de geçerli. Özel mülkiyet politikaları da bu çerçevede görülmeli. Bu da Anadolu merkezli bir kalkanın hesaplandığı gerçeğini ortaya koyuyor. Biz herhangi bir biçimde yanlış anlaşılma olmasın diye özellikle belirtiyoruz. Bu haklar elbette Türkiye Cumhuriyeti’nin elini güçlendirmesi açısından da değerlidir. Amacımız salt şahsi beklenti değil” diye konuştu.

1.000 YILDIR TÜRK YURDU

Tarihçi Doç. Dr. Süleyman Hatipoğlu “Sultan Alparslan’a 1070 Mısır seferi öncesi Halep’in anahtarları sunuldu ve o günden bu yana Halep’in kazası olan Menbiç ve diğer sınıra müzahir alanlar Türk yurdu niteliği kazandı” dedi. Hatipoğlu şöyle konuştu: Mondros sonrası da biz orada kaldık.

Daha sonra bölge halkının halk oylaması yolu ile nereye katılacağına karar vermesi süreci Fransa tarafından sabote edildi ve Menbiç ile çevresi tıpkı Musul-Kerkük’te İngilizlerin yaptığı gibi hileyle elimizden alındı.

Uluslararası hukuk değil; Fransa-İngiliz ittifakının kendi aralarında yaptığı anlaşma çerçevesinde bu topraklar işgal edildi. Sadece siyasi yönetim değil; mimari, kültür, etnik yapı itibarı ile de buralar Türk yurdudur.

HAÇLILARI KOVARAK YURT EDİNDİK

Güncel tartışmalar ışığında şunu söylemem gerekiyor ki, Türkler bu bölgeleri Haçlılardan temizleyerek yurt hâline getirdi. Şiddetli savaşların ardından bölgeye ilk olarak 40 bin çadır, 200 bin Türkmen yerleştirildi. Şu an Şam rejimi otorite olarak orada yok. Bu durum Türkiye açısından çok büyük bir güvenlik tehdidi. Yaşanan savaş ve diğer gelişmeler denklemi değiştirdi.

Oluşan terör koridoruna Türkiye elbette kayıtsız kalamaz. Hem tarihten gelen haklarını hem de yeni oluşan şartları gözeterek atacağı her adım meşrudur. Çünkü artık PKK işgal hattında devlet otoritesi, egemenliği kalmadı. Olayın gerçek boyutu ise Asi Nehri’nin alt dirseğinden Fırat Nehri’nin alt dirseğine çekilen hat İran sınırına kadar Misakımillî’dir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.