“Uzayda kesintisiz en uzun süreli kalma” rekoru, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (UUİ) 521 gün geçiren ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA …
“Uzayda kesintisiz en uzun süreli kalma” rekoru, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (UUİ) 521 gün geçiren ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) astronotu Jeff Williams’a ait. Ancak ISS’de bu kadar uzun süre astronot bulundurmak oldukça tehlikeli. Hâlâ uzayda uzun vadeli kalmanın insan üzerinde fiziki ve psikolojik etkileri araştırılmaya devam ediliyor. Bu kapsamda ISS’deki görevli personel belli aralıklarla değiştiriliyor.
Bu kapsamda NASA astronotları Nicole Mann ve Josh Cassada, JAXA’dan (Japonya Havacılık Araştırma Ajansı) Koichi Wakata ve Rus uzay ajansı Roscosmos’tan Anna Kikina ISS’ye gönderilecek astronotlar olarak seçildi. Astronotlar, SpaceX’in Crew Dragon kapsülüyle taşınacak. Bu kapsülü ise yine SpaceX’e ait Falcon 9 roketi uzaya fırlatacak.
Soldan sağa: Anna Kikina, Josh Cassada, Nicole Mann ve Koichi Wakata
SPACEX KAPSÜLÜNÜ İLK KEZ BİR RUS KULLANCAK
Rus kozmonotlar genellikle Rusya’ya ait Soyuz uzay aracı ile ISS’ye gönderiliyordu. Ancak Kikina, SpaceX’in Crew Dragon kapsülüyle seyahat edecek ilklk Rus olacak.
Dört uzay gezgini, uzay istasyonu sistemleriyle başa çıkmanın yanı sıra, ISS’yi yükseltmek ve mevcut ekipmanları onarması amacıyla uzay yürüyüşü konusunda eğitim aldı. Ayrıca Rus olmayan üç astronot da Rusça dil eğitimi aldı.
Astronotlar 29 Eylül’de ISS’ye gönderilecek. Bu aynı zamanda NASA’nın Ticari Mürettebat Programı için ISS’ye altıncı astronot uçuşu olacak.