enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,4017
EURO
34,7994
ALTIN
2.429,50
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
15°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
SON DAKİKA
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Taliban’dan neo-Nazilere: ABD kimlere, ne kadar askeri yardım sağlıyor?

Amerika Birleşik Devletleri her yıl ortaklık kurduğu ülkelerin ordularını finanse etmek için milyarlarca dolar harcıyor. ABD dış yardımının …

Taliban’dan neo-Nazilere: ABD kimlere, ne kadar askeri yardım sağlıyor?
20.05.2022
131
A+
A-

Amerika Birleşik Devletleri her yıl ortaklık kurduğu ülkelerin ordularını finanse etmek için milyarlarca dolar harcıyor. ABD dış yardımının yaklaşık yüzde 30‘u askeri olarak sınıflandırılırken ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı ve Dışişleri Bakanlığı verilerine göre, her yıl yaklaşık 157 farklı ülkeye askeri yardım gönderiliyor. Bu yardımların neredeyse hepsi ABD firmalarından askeri teçhizat, yedek parça, eğitim ve bakım satın almak için kullanılıyor.

Batılı haber kaynaklarına göre dahi ABD bu finansman desteğini, ‘ülkelerin iç ve dış ilişkilerine müdahale etmek için kıymetli bir araç olarak’ görüyor. Öyle ki 2021’de ABD, Hindistan’a silah yardım paketi sağlayarak ülkeyi Rus silahlarını kullanmaktan vazgeçirmek için harekete geçmişti. Konu ile ilgili yayınlanan makaleye göre bu hamle aynı zamanda Hindistan’ı İsrail ve Mısır’a yakınlaştırma çabasıydı. Ayrıca İsrail ve Mısır, ABD’den askeri yardım alan ülkeler arasında ilk ikide bulunuyordu. Ancak üç aydan kısa bir süre içinde Rusya’nın Donbass operasyonunun başlamasının ardından Ukrayna’ya verilen taahhütler bu rakamları aştı. Daha önce bu konum, ABD tarafından işgal altında olan Afganistan’a aitti.

ABD tarafından ‘NATO dışı önemli müttefik’ olarak belirlenen bu ülkelere yıllar içinde ne kadar ‘askeri yardım’ yapıldığını Sputnik derledi.

ABD’nin sağladığı yardım, Ukrayna’nın askeri bütçesinin yarısından fazlasına eşit

Ukrayna’ya en büyük askeri yardım bağışçısı konumunda olan ABD’nin operasyonun başından bu yana sağladığı tüm destek paketleri, Ukrayna’nın 2021 yılı için askeri bütçesine ayırdığı meblağın yarısından fazlasına eşit durumda.

Bu yardımlar, 25 Şubat’ta ABD Başkanı Joe Biden’ın yetkisi ile 350 milyon dolarlık silah destek paketinin açıklanmasının ardından başladı. ABD Savunma Başkanlığı’na göre çeşitli silahlardan ve mühimmattan oluşan bir paket, zırhlı teçhizatlar da içeriyordu. 12 Mart’ta 200 milyon dolarlık silah yardım paketi daha duyuruldu.16 Mart’a gelindiğinde Biden yönetimi, büyük ölçüde stinger ve 2.000 Javelin tanksavar füzelerinden oluşan 800 milyon dolarlık ek bir yardım açıkladı.

Nisan ayına da iki ayrı paket açıklayarak Ukrayna’ya toplam 800 milyon dolar silah ve mühimmat desteği sağlayan ABD, bu yardımın ‘o an için ihtiyaçlarını karşılayacağını’ söyledi. 13 Nisan’da tekrar yardım açıklayan ABD, Ukrayna’ya 18 obüs ve uzun menzilli silah gönderdi. Ağır silah kategorisine giren obüsler, 38 kilometre mesafeye kadar top mermileri ateşleyebiliyor.

Ukrayna’da ABD menşeili yeni insansız hava aracı Phoenix Ghost ‘görücüye çıktı’

21 Nisan’a gelindiğinde ABD’nin Ukrayna’ya göndereceği bir askeri yardım paketinin daha ayrıntıları açıklandı. 800 milyon dolarlık yeni yardım paketinde Phoenix Ghost olarak adlandırılan yeni bir insansız hava aracı da vardı. Pentagon Sözcüsü John Kirby, bir ABD şirketi olan Aevex Aerospace tarafından üretilen insansız hava araçlarının özellikle Donbass bölgesinin düz ve açık arazisinde savaşmak için çok uygun olduğunu belirtmişti. Asıl odak noktasının saldırı olduğu açıklanan 121’den fazla Phoenix Ghost, ABD’den Ukrayna’ya gönderildi. Ayrıca 72 obüs, obüsleri çekecek araçlar, saha ekipmanı ve yedek parçalar da bölgeye sevk edilen mühimmat arasındaydı.

7 yılda 2.7 milyar dolar askeri yardım gönderen ABD’den, 3 ayda 3.8 milyar dolar hibe

Böylelikle ABD, Rusya’nın Donbass operasyonunun başlamasından bu yana Ukrayna’ya toplamda 3.8 milyarlık askeri yardım göndermiş oldu. Bu yardım Ukrayna’yı ABD’nin en çok askeri yardım sağladığı ülke konumuna getirdi. Daha önce, Ukrayna’da 2014’te neo-Nazi destekli gerçekleştirilen darbe ile 2021 sonuna kadar olan süreç içinde ABD’nin bu bölgeye silah yardımı toplam 2.7 milyar dolara ulaşabilmişti.

Son yardım ABD’ye toplam 40 milyar dolara mal olacak

Operasyonun başlamasıyla toplam 4 milyar liralık silah yardımı sağlayacağını açıklayan Biden, mayısın ilk haftasında Ukrayna’ya yapılacak sevkiyatlar için bu paranın 10 gün içinde tükeneceğini iddia edereki kongreyi yeni teklifini onaylamaya çağırmıştı. Aynı hafta içinde onaylanan ve yaklaşık 20 milyar dolarlık savunma yardımını içeren yeni paket, ABD’ye toplam 40 milyar dolara mal olacak. Sağlanan destek, Ukrayna’ya gönderilen önemli miktarda silahın yenilenmesi ve silah stoklarının üretimini artırmak amaçlı da kullanılacak.

İsrail, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana toplam pay olarak ABD’den en fazla dış yardım alan ülke

2022 Şubat’tan itibaren Ukrayna’dan sonra ikinci sırada yer edinen İsrail, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı’na (USAID) göre, 2019’da da en çok askeri yardım götürülen Afganistan’dan sonra geliyordu. ABD tarafından ‘NATO dışı önemli müttefik’ olarak belirlenen İsrail, 1987’de Mısır’la birlikte bu statüyü alan ilk ülke olmuştu. Ayrıca İsrail, İkinci Dünya Savaşı‘ndan bu yana toplam pay olarak ABD’den en fazla dış yardım alan ülke konumunda. ABD hükümetinin dış yardım ajansına göre bu durum, on yıllardır hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi cumhurbaşkanları için ABD dış politikasının temel taşı.

Her 10 yılda bir İsrail’e 30 ila 40 milyar dolar arasında hibe

ABD Kongre Araştırma Servisi’ne göre İsrail’in en büyük askeri teçhizat tedarikçisi olan ABD, 1998-2005 yılları arasında İsrail’in silah transferi anlaşmalarının büyük çoğunluğunu oluşturmuştu.1987’den beri ABD, Yabancı Askeri Satışlar (FMS) ve Yabancı Askeri Finansman (FMF) ile araştırma-geliştirmeyi desteklemek için fonlar sağlayacak şeklinde İsrail’e yıllık ortalama 1.8 milyar dolar sağladı. Clinton yönetiminin sonunda, Ocak 2001’de, savunma yardımının yıllık 1.8 milyar dolardan 2.4 milyar dolara çıkarıldığı bir anlaşma imzalanmasıyla genişletilen meblağ, 2007’de yüzde 25’in üzerinde artırılarak on yıllık dönem için yılda ortalama 3 milyar dolara çıkarıldı. Böylelikle ABD, İsrail’e on yılda toplam 30 milyar dolarlık askeri yardım sağladığı bir anlaşmayı da imzalamış oldu.

Bu anlaşmalara ek olarak Eski ABD Başkanı Barack Obama, yıllık bir taahhüdün parçası olarak İsrail’e 3.8 milyar dolarlık bir yardım daha gönderdi. Bu yardımların tamamına yakını askeri amaçlı olmasının yanı sıra, Obama yönetimi tarafından 2016 yılında imzalanan ve 2017-2028 yılları arasında İsrail’e toplam 38 milyar dolarlık askeri yardım sağlanmasını içeren başka bir anlaşmaya yeni bir ek olarak yapıldı.

Sadece Demir Kubbe savunma sistemine toplam 1.6 milyar dolarlık yardım

2020 yılına gelindiğinde ise İsrail için bir yıllık bir bütçe hesaplanarak 3.8 milyar ABD doları askeri amaçlı hibe edildi. Bunun 500 milyonu, İsrail’in Demir Kubbe’sine ve gelen roketleri engelleyebilecek diğer sistemlere yapılan yatırımlar da dahil olmak üzere füze savunması için ayrıca gönderilmişti. Bununla birlikte, 2011’den bu yana ABD, sadece Demir Kubbe savunma sistemine toplam 1.6 milyar dolar katkıda bulunmuş oldu.

İsrail, ABD dışında F-35’e sahip olan ilk ülke

Yıllar içinde ABD’den gelişmiş askeri teçhizat satın almasına imkan sağlayan fonlarla İsrail, uzmanlar tarafından da ‘dünyanın en gelişmiş ordularından biri’ olarak nitelendirilmeye başlamış oldu. Bunun en güncel örneği dünyanın en güçlü savaş uçağı motoruna sahip olan F-35 hayalet savaş uçaklarının İsrail’e gönderilmesiyle yaşandı. Gönderilen uçaklarla birlikte İsrail, ABD dışında F-35’e sahip olan ilk ülke olmuş oldu. Mevcut durumda 33 tane F-35’i olan İsrail, 2024 yılına kadar bu sayıyı 50’ye çıkarma misyonuyla ABD’den 17 tane daha F-35

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.