enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5987
EURO
36,3019
ALTIN
2.980,44
BIST
9.651,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Çok Bulutlu
15°C

Sudan ve Mısır’dan Hedasi Barajı için Etiyopya’ya çağrı

Sudan resmi haber ajansı SUNA’nın haberine göre, Sudan Dışişleri Bakanı Ali es-Sadık ve Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri, Arap Birliği dışişleri …

Sudan ve Mısır’dan Hedasi Barajı için Etiyopya’ya çağrı
09.03.2022
162
A+
A-

Sudan resmi haber ajansı SUNA’nın haberine göre, Sudan Dışişleri Bakanı Ali es-Sadık ve Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri, Arap Birliği dışişleri bakanlarının Mısır’ın başkenti Kahire’deki toplantısında bir araya geldi.

Sadık ve Şukri, Afrika Birliği himayesinde Hedasi Barajı üzerinde ciddi müzakereler yürütmenin ve üç ülkenin çıkarlarına hizmet eden bağlayıcı, yasal bir anlaşmaya varılmasının önemini vurguladı.

HEDASİ BARAJI ANLAŞMAZLIĞI

Nil sularının yaklaşık yüzde 80’i topraklarında doğmasına rağmen sadece yüzde 3’ünden yararlanabilen Etiyopya, Hedasi Barajı’nın inşaatına 2 Nisan 2011’de başladı.

Elektrik ihtiyacının yüzde 90’ını hidroelektrik santrallerinden sağlayan Etiyopya, Afrika’nın en büyüğü olacak Hedasi Barajı ile enerji açığını kapatmayı ve elektrik satmayı amaçlıyor.

Addis Ababa yönetimi, Mısır ve Sudan ile bir anlaşmaya varmamasına rağmen barajın doldurulması ve işletilmesinde ısrar ederken, Kahire ve Hartum yönetimleri Nil suyunun paydaş ülke başına düşen yıllık paylarının etkilenmemesi için öncelikle üçlü anlaşmaya varılması gerektiğini vurguluyor. Hartum ayrıca barajın 20 milyon vatandaşını tehdit ettiğini belirtiyor.

Tepkilere rağmen Temmuz 2020’de ilk dolum işleminin yapıldığı barajda 20 Şubat’ta elektrik üretimine başlanmıştı.

KAYNAK: AA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.