enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
23°C
Salı Parçalı Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Sosyal medya dolandırıcılarının yeni formülü… Sakın tıklamayın!

Onlarca kişisel bilginin istendiği sosyal medya hesaplarımız ne kadar güvende? Bazen telefonumuza gelen bir mesaj, tüm bilgilerimizin 3’üncü ve zararlı kişilerle paylaşılmasına yol açabilir. USMED Başkanı Said Ercan, Haber7.com’a verdiği demeçte vatandaşı yeni dolandırıcılık formülü hakkında uyardı. İşte, Ercan’ın açıklamaları!

Sosyal medya dolandırıcılarının yeni formülü… Sakın tıklamayın!
09.12.2022
131
A+
A-

                     
Haber 7 – ÖZEL

Ulaşılabilirlik açısından gitgide kolaylaşan sosyal medya uygulamaları, günümüz dünyasında milyarlarca kişi tarafından kullanılıyor.

Sadece Facebook’un kullanıcı sayısı 2022’de 2,5 milyar baremini kırdı. Son veriler, Facebook’un 3 milyar hesaba yaklaştığı (2,934 milyar) konusunda. (We Are Social, Temmuz 2022)

İyi veya kötü bir internet erişimi, akıllı telefon veya benzeri bir teknolojik cihaz ve temel kişisel bilgilerinizle istediğiniz platforma üyelik başvurusunda bulunabilir, kısa sürede kabul alabilirsiniz.

Ancak hayati derecede önem arz eden kişisel bilgilerimiz bazı durumlarda dolandırıcıların iştahını kabartabiliyor.

Sosyal medya korsanları şimdilerde bütün planlarını ünlülerin veya takipçi sayısı yüksek olan kimselerin hesaplarını ele geçirmek üzerine kuruyor. Buradaki temel görüş de bu hesapların kolaylıkla ticarileştirilebilmesi.

Edinilen bilgilere göre sosyal medya dolandırıcıların yeni formülü, şöyle işliyor:

İlk olarak kişiye telefon üzerinden veya uygulamadan bir mesaj gönderiliyor. Mesajda ‘Hakkınızda taciz şikâyeti var’ uyarısında bulunulup detaylara ulaşılabilmesi adına URL adresi (link) ekleniliyor. Karşıdaki kişinin güvenini kazanmak için de ‘Şikayet Var’ sitesinin logosu kullanılıyor.

Korsanların hedefindeki kişi URL adresine tıkladığında karşılarına Instagram veya Facebook’un giriş sayfası geliyor. Bir anlık dalgınlığa kapılıp giriş bilgilerinizi yazarsanız, hesabınızı kaptırmış olursunuz.

Devam eden günlerde önce hesabın şifresi, hatta kullanıcı bilgileri değiştirilirken kişiden yüksek miktarda paralar isteniyor. Peki bu gibi dolandırıcılık yöntemlerine karşı neler yapılabilir?

Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Başkanı Said Ercan, bu noktada vatandaşı bilgilendirebilmek için Haber7’ye özel açıklamalarda bulundu. İşte, Ercan’ın açıklamalarından satır başlıkları!

“DİYANET SİTESİNİN BENZERİNİ YAPIYORLAR”

Dolandırıcıların farklı yollar izlediğini ve kişilerin merak güdüsünü hedef aldıklarını söyleyen USMED Başkanı Said Ercan, kendi başından da geçen bir hikâyeyi ve dijital medya okuryazarlığının önemini şöyle vurguladı:

TELEFON NUMARALARI PARAYLA SATILIYOR

Sosyal Medya Uzmanı Said Ercan, telefon numaralarımızın bazı durumlarda zararlı kişilerin eline geçebileceğini şu sözlerle anlattı:

DİJİTAL MEDYA OKURYAZARLIĞININ ÖNEMİ

Konuşmasının devamında dijital medya okuryazarlığına perde aralayan USMED Başkanı Ercan, sözlerine şu şekilde devam etti:

VATANDAŞ NE YAPMALI?

Son olarak vatandaşa tavsiyelerde bulunan Said Ercan, bu gibi durumlarla yüzleşme ihtimalini en aza indirebilmek için sözlerini şöyle noktaladı:

KAYNAK: HABER7
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.