Evlerimizi boyarken çoğumuz boya miktarını tam olarak belirleyemediğimiz için arta kalan boyaları saklamayı tercih ediyoruz. Bazen bu saklama …
Evlerimizi boyarken çoğumuz boya miktarını tam olarak belirleyemediğimiz için arta kalan boyaları saklamayı tercih ediyoruz. Bazen bu saklama süresi o kadar uzuyor ki boyanın son kullanma tarihi de geçebiliyor. Peki son kullanma tarihi geçmiş boya kullanılır mı? Bozuk boya nasıl anlaşılır? Duvar boyasının ömrü ne kadardır? İşte detaylar…
Günümüzün büyük bir çoğunluğunu geçirdiğimiz evlerimizde huzur ve konforun iç içe geçtiği detayların ağırlıklı olduğu seçimler yapmaya özen gösteriyoruz. Ancak konfor dışında evimizde şık ve iç açıcı bir görünümün de olması daha pozitif ve mutlu hissetmemizi sağlayacaktır. Eğer siz de evinizde değişim ve farklılığa yer vermek istiyorsanız işe duvarları renklendirmekle başlayabilirsiniz. Ancak çoğu zaman duvarları boyarken birçok kişi boya miktarını tam olarak tutturmakta zorlanabiliyor. Böylece artan duvarlar uzun bir süre raflara kaldırılıyor ve hatta kimi zaman son kullanma tarihi geçebiliyor. Peki ama son kullanma tarihi geçmiş boya kullanılabilir mi? Gelin tarihi geçen duvar boyaları hakkında merak edilen tüm sorulara birlikte yanıt arayalım.
DUVAR BOYASI ÖMRÜ NE KADARDIR? BOYANIN ÖMRÜ KAÇ YILDIR?
Genel olarak bakıldığı zaman duvar boyalarının kullanım süresi 6 veya 7 yıl kadar olarak belirlenebilir. Boyanın kullanım süresini sigara, çok sıcak ve soğuk havalar gibi etmenler belirlemektedir.
Ayrıca çok sıcak ortamlarda tutulan boyalar uygulama sonrası dökülme, ufalanma ve renk solması gibi problemleri beraberinde getirebilir. Çünkü güneş ışığına maruz kalan boyalar kimyasal değişimlerle karşı karşıya kalabilir. Kapağı açılmış, daha önce kullanılmış boyaların kullanım ömrü ise 2 yıldır.
SON KULLANMA TARİHİ GEÇMİŞ DUVAR BOYASI KULLANILIR MI?
Bir boyanın raf ömrünü belirleyen en önemli faktör saklama koşullarıdır. Eğer boyanızı doğru ve koşullara uygun bir şekilde sakladıysanız son kullanma tarihi geçse dahi kullanabilirsiniz. Ancak burada boyanın bozuk olduğuna dair belirtileri göz önüne almanız gerekiyor.
BOZUK BOYA NASIL ANLAŞILIR?
Boyanın bozuk olup olmadığından emin olmadan duvarlarınızla temas ettirmemeniz gerekiyor. Çünkü bozuk boyanın kokusu uzun bir süre duvarlara sindiği için çıkarması da çok zor olacaktır. Boyanın bozuk olup olmadığını anlamanın yollarının sizler için açıkladık.
DUVAR BOYALARINI BOZULMADAN SAKLAMANIN YOLLARI
Hiç açılmamış ya da açılarak bir kısmı kullanılmış boyalarınızı uzun bir süre bozulmadan saklamak istiyorsanız bazı püf noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Bunun için ilk olarak boyanın donmasına sebep olabilecek kadar soğuk alanlarda boyanızı saklamayın. Ortamın serin ve kuru olması boyanın doğru bir şekilde saklanması için yeterlidir.
Eğer boyanın bir kısmını kullandıysanız rafa kaldırmadan önce içerisine herhangi bir ot, yaprak veya saç kılı gibi yabancı maddelerin girmediğinden emin olun.
Öte yandan arta kalan boya su bazlıysa içerisine bir miktar su, yağ bazlıysa bir miktar tiner karıştırmayı deneyebilirsiniz.
Boya, teneke kutu içerisindeyse kapağın geleceği kısmı öncelikle streç film ile sarıp ardından kapağını sıkı bir şekilde kapatmaya özen gösterin.
UNUTMAYIN GÜZEL BİR EV HUZURLU ADIMLARIN BAŞLANGICIDIR!