enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2193
EURO
34,8186
ALTIN
2.414,51
BIST
10.792,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
23°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
SON DAKİKA
23:25 Başkan Tugay BASİFED’in Network Buluşması’na katıldı “Yolunuza yoldaş olmaya hazırız”
22:38 PERYÖN, Çalışma Hayatında Kadın ve Anne Olmayı Konuştu
22:26 UBYS’de Yeni Dönem: “Entegrasyon Değil Bütünleşme”
22:26 Horasan Belediye Başkanı Hayrettin Özdemir, Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı’ya hayırlı olsun ziyaretinde bulundu
18:25 Başkan Ertaş, yağmurla mücadelede sahada
18:22 Düzce’de dolu yağışı hayatı olumsuz etkiledi
18:21 Sıfır Atık Projesi ile geri dönüşümde öncü adımlar
18:20 Çiğli Belediyesi’nden Kaçak Barınak ve İskeleye Sıfır Taviz
18:19 Kutuplara Bilim Üssü! İklim Değişikliğinin Başladığı Yerdeyiz
18:17 Papa Francis’in gelecek yıl Birinci İznik Konsili’nin yıldönümü dolayısıyla İznik’i ziyareti planlama çalışmalarının ilk ziyareti İznik Belediyesi’nde gerçekleşti
18:16 Başkan Kınay’dan Atatürk Gençlik Merkezine ziyaret: Bölgenin en büyük spor tesisi olacak
18:15 Başkan Yardımcısı Baytekin okul kermesine katıldı
18:14 Öğrenciler Kemer Belediyesi Kültür Evi’ni gezdi
18:13 Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay, Akbük Mahallesi’nde incelemelerde bulundu
18:11 HAVELSAN Harran Üniversitesi Öğrencileriyle Buluştu
18:07 Başkan Büyükgöz otogar esnafıyla buluştu
18:06 Bursa’nın lezzetleri Tophane Meydanı’nda tanıtıldı
17:50 Düzce’de DEAŞ operasyonu
17:37 Bursa’da tarım ve hayvancılığa destek artarak devam ediyor
17:36 Başkan Uzun çalışmaları yerinde inceledi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Son dakika haber… Otizmi kabullenemeyen aileler, çocuklarının geleceğini karartabilirler

Otizmi kabullenemeyen aileler, çocuklarının geleceğini karartabilirler KOCAELİ – Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi yöneticisi Mehmet Ali …

Son dakika haber… Otizmi kabullenemeyen aileler, çocuklarının geleceğini karartabilirler
02.04.2022
159
A+
A-

Otizmi kabullenemeyen aileler, çocuklarının geleceğini karartabilirler

KOCAELİ – Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi yöneticisi Mehmet Ali Kaşka, çocuklarında küçük yaşlarda farklılıklar tespit eden aileler, yanlış giden bir şeylere rağmen düzelir umuduyla adım atmadıklarını belirterek, “Bu hata çocukların hayatını karartıyor” dedi.

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Gününde, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi yöneticisi Mehmet Ali Kaşka, özel gereksinimli çocukların ailelerine önemli bilgiler verdi. Erken yaşta eğitimin öneminden bahseden Kaşka, çocuklara geç tanı konulması ve tedaviye getirilmediği durumlarda hem aile hem de çocuk için büyük sorunlar yaşandığını belirtti. Babaların çocuklarındaki özel durumu kabullenmekte zorlandığını söyleyen Kaşka, anne ve babaların çocuğun yanında kavga etmemesini, velilerin polyannacılık oynamak zorunda olduğunu anlattı.

“Babaların yaklaşık yüzde 90’ı bu durumu kabullenemiyor”

Velilerin çocuğu tanıma ve çocuğun sorununu kabul etme sürecinin çok önemli olduğunu söyleyen özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi yöneticisi Mehmet Ali Kaşka, “Anneler çocukları henüz 1.5-2 yaşlarındayken onlardaki sıkıntıyı hissedebiliyorlar ve bunu babalar ile paylaşıyor. Babaların yaklaşık yüzde 90’ı bu durumu kabullenemiyor. Özellikle dede ve anneanneler gibi ebeveynlerimizin de yanlış örneği bunu ekiliyor. Örneğin büyüklerimiz, ‘Çocuk 4-5-6 yaşında konuşur’ veya ‘Daha önce bu durumda olan ve konuşan çocuk oldu’ gibi söylemleri var. Bu tür örnekler yüzünden en önemli ve değerli zaman kaybediliyor. 2 yaşından 3-4 yaşına kadar Türkiye’de dahil olmak üzere çocuğun tanısını bulma peşine düşüyoruz. Halbuki 2 yaşında olaya müdahale edilebilseydi, veliler hastanelerde tanı peşinde koşmayacaktı. Bugün bilim adamları özellikle otizmde erken ve yoğun müdahalenin çok büyük yarar sağlayacağını, çocuğun belki tamamen bu durumdan kurtulabileceğini söylüyor. Özel eğitimde, erken yaşta ve doğru bir eğitimle müdahale edildiği zaman çocukların aldıkları tanıyı bir daha alamadıklarını da gördük. Yani bu tamamen bir düzelme anlamına geliyor. Tanıyı biz koymuyoruz, tanıyı psikiyatristler koyar ve yine onlar kaldırır. Eğer bir tanı sonrasında alınamıyorsa, özel eğitime artık ihtiyacı yok deniliyorsa bunun anlamı konulan tanının ortadan kalkmış olmasıdır. İnsanların umudu olmalı. Genelde birileri devreye giriyor ve ‘Benim çocuğum 10 sene eğitim aldı ve düzelmedi. Otizmde kurtuluş yoktur, mümkün değildir’ diyorlar. Doğa içerisinde imkansız diye bir şey olmadığını hepimiz biliyoruz, yeter ki doğru yerde olalım ve doğru bir şekilde çocuklarımıza bu eğitimi verelim. Eğer çocuklarınıza şans verirseniz zaten bunu başarabilme imkanları olduğunu göreceksiniz” dedi.

“Pozitif olmak zorundayız, çocuğunuzun yanında kavga etmeyin”

Babalardaki kabullenmeme sürecinin büyük bir sıkıntı oluşturduğunu söyleyen Kaşka, “2 yaşında karşılaştığımız bir çocukta yapabileceklerimizle 5 yaşında yapabileceklerimiz arasında mutlaka fark vardır. Daha kemikleşmiş daha zor çocukla karşılaşıyoruz. O yüzden velilerimize özellikle babalara sesleniyorum. Annenin hissettiği duygular hiçbir varlıkta yoktur. Bir baba olarak annenin hissettiğini hissedemeyiz bu yüzden de annelere mutlaka ama mutlaka kulak verelim. Buna kulak vermediğimiz zaman bundan zarar görecek kişi çocuk, sonrasında ise bu zor çocukla hayatını geçirecek çekirdek ailedir. Sonrasında tabi ki büyük ebeveynler bununla ilgili sorunlar yaşayacaktır. Pozitif olmak zorundayız, çocuğunuzun yanında kavga etmeyin. Konuşamayan, kendini ifade edemeyen bir çocuk her zaman kaygı içerisinde olacaktır. Kaygılı bir çocukta mutlaka ve mutlaka davranış problemlerini daha büyük bir seviyede gösterecektir. Bu yüzden zaten kaygılı bir süreç geçiren bir çocuğa negatif yaklaşım ve yüksek sesle ifadeler çocuğu çok daha zor bir duruma sokacak. Veliler polyannacılık oynamak zorunda. Veliler kendi aralarındaki tartışmaları evin içerisinde değil mutlaka dışarıda yapmalı. Çocuklara ne kadar sevgi ortamı oluşturuşsak o ortamda başarabilecekleri şey o kadar çok olur” diye konuştu.

/ Ömer Faruk Kıyak – Sağlık
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.