enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
19°C
İstanbul
19°C
Açık
Pazartesi Açık
21°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Çok Bulutlu
16°C
SON DAKİKA
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Son ayların en güçlü Güneş patlaması: ‘Dünya’yı etkileyebilir’

NASA’daki Güneş Dinamikleri Gözlemevi ve Güneş’teki değişiklikleri gözlemleyen diğer bilim insanları, yıldızımız üzerinde 10 Mayıs’tan bu yana …

Son ayların en güçlü Güneş patlaması: ‘Dünya’yı etkileyebilir’
04.10.2022
125
A+
A-

NASA’daki Güneş Dinamikleri Gözlemevi ve Güneş’teki değişiklikleri gözlemleyen diğer bilim insanları, yıldızımız üzerinde 10 Mayıs’tan bu yana görülen en güçlü patlamanın geçtiğimiz Pazar günü gerçekleştiğini açıkladı.

Güneş patlamasının zayıftan güçlüye doğru C, M ve X şeklindeki sıralamada X1 şiddetinde olduğunu belirten bilim insanları, şimdiye kadar tespit edilen en güçlü patlamanın ise 2003 yılında tespit edilen X28 şiddetinde yaşandığını kaydetti.

Güneş patlamaları, enerji parçacıklarının yüzeydeki lekelerden dışarıya doğru patlamaları olarak tanımlanıyor. Söz konusu patlamalar, ışık hızında hareket ederek Dünya’ya on dakikadan daha kısa sürede ulaşıyor. Neyse ki Dünya’nın manyetosferi güneş patlamasından yayılan radyasyonun büyük bir kısmını dünya yüzeyine ulaşmadan saptırıyor.

Ancak söz konusu radyasyon dalgalarının Dünya’ya yaklaştığı kısmında GPS gibi navigasyon sistemlerinin de dahil olduğu radyo ve uydu iletişimini kısmen bozabiliyor. Bazı aşırı durumlarda ise güneş patlaması, radyasyon dalgalarına eşlik eden koronal kütle ejeksiyonları (CME’ler) adı verilen yüklü plazma patlamaları nedeniyle Dünya’daki elektrik şebekesi ve elektrikli ekipmanlara zarar verebiliyor.

‘Bugün jeomanyetik bir fırtınaya neden olabilir’

Geçtiğimiz hafta gerçekleşen M düzeyindeki patlamalarla birlikte çok miktarda koronal kütle ejeksiyonlarının salındığı belirtildi. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nin (NOAA) Uzay Hava Tahmin Merkezi’ne göre, bugün gezegene ulaşması beklenen dalgalar Dünya üzerinde jeomanyetik bir fırtınaya neden olabilir.

Olaya ilişkin yapılan haberlerde bu durumun uzayda görev yapan astronot ve mekikleri etkileyebileceği uyarısında bulunulurken, radyasyon dalgalarının meydana getirdiği renk şöleni Kuzey Işıkları’nda ise gözle görülebilir bir farklılık yaratabileceği belirtildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.