Karadeniz’de doğalgaz keşiflerinin yapılması ve Mart ayında ilk gazın vatandaşın kullanımına sunulacağının açıklanmasıyla birlikte, uzmanlar ‘Mart ayında ne olacak?’ sorusunun cevabını Haber7’ye değerlendirdi.
Mavi Vatan sınırlarını belirleyerek kara ve deniz sınırlarımızın her karışında doğalgaz ve petrol araması yapan Türkiye, peş peşe müjdeleri alıyor. İlk olarak 20 Temmuz 2020 tarihinde Karadeniz’de Tuna-1 Kuyusunda gaz bulunmasının ardından yapılan çalışmalarla keşfedilen rezerv miktarı arttırıldı. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 26 Aralık 2022 tarihinde yeni keşfin müjdesini duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Fatih Sondaj Gemimiz, Çaycuma-1 sondajında denizin 3 bin 23 metre altında 58 milyar metreküplük doğal gaz rezervini keşfetti” dedi. Böylece Karadeniz’deki toplam rezerv miktarı 710 milyar metreküpe, rezervin finansal değeri ise 1 trilyon dolara çıktı.
MART AYINDA NE OLACAK?
Tüm bu gelişmelerin ardından muhalefet kesimi bu doğalgaz keşfinden memnun olmayarak, bu müjdeleri karalamaya çalışsa da, vatandaşlar bu keşiflerden memnuniyetini sosyal medyada duyurdu. Filyos’ta inşa edilen doğalgaz terminali ile bu gazın Mart ayında Türkiye’ye resmen verileceği duyuruldu. Yaşanan bu gelişmelerin ardından vatandaşlar Mart ayında Türkiye’de ne olacak? sorusunun cevabını aramaya başladı.
Türkiye’nin merak ettiği sorunun cevabını Haber7 araştırdı. Uzmanlarla görüşen Haber7, Mart ayında neler olabileceğine ilişkin ilk öngörülere ulaştı. Uzmanlar, Mart ayında ilk gazın Türkiye’ye verilmesiyle birlikte vatandaşa bu keşiflerin hissettirebileceği, bu kapsamda Mart ayında doğalgazda indirim yapılabileceğini belirtti.
“REFAH SEVİYESİNDE YÜKSELME OLACAK”
Konuya ilişkin Haber7’ye konuşan Yalova Üniversitesi Öğretim Üyesi Yahya Özdemir, “Mart ayında somut olarak vatandaşlarımızın maddi olarak rahatlayabileceği, refah seviyesinin de yükselebileceği bir an olacak. Enerji Bakanımız da söyledi bunu. Şu anki gaz fiyatlarının çok çok daha aşağı fiyatlarında bize maliyeti olacağı belirtildi. Mart ayında kesinlikle doğalgaz fiyatlarında indirim yapılabilir. Mart’tan itibaren evlere sevkiyat başlayacak. Bunun geri dönüşümü vatandaşlara olacak.” açıklamasında bulundu.
“MART AYINDA YÜZDE 30 İNDİRİM OLABİLİR”
2023’ün ilk aylarında bu keşiflerin vatandaşlara doğrudan hissettireceğini belirten Özdemir “Bu faturalara yansıyacak. 2023’ten itibaren uçuşa geçen bir Türkiye olacak. Enflasyon somut şekilde aşağı inecek. Ekonomik bir rahatlama olacak. Ben şuna inanıyorum ben yüzde 30 oranında bir indirim bekliyorum belki daha da üstünde olabilir. İlerleyen dönemde daha da artar bu oran. Türkiye’ye bir kalkışa geçti Allah’ın izniyle kimse durduramayacak. İt ürür kervan yürür misali. Türkiye’nin ekonomisi emin ellerde 2023’te bu çok daha gözle görülür enflasyonun daha da aşağıya inebileceği, vatandaşın daha rahat bir ortam bulacağına yansıyacağı bir dönem göreceğiz inşallah.” dedi.
“DOĞALGAZDA CİDDİ SÜBVANSİYON UYGULANDI”
Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte doğalgaz fiyatlarının dünya piyasalarında 15 kattan fazla arttığını söyleyen MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Enerji Verimliliği Uzmanı Altuğ Karataş,”Burada 2023 yılının Mart ayına kadar 10 kuyu açılarak oradaki gaz ilk aşamada, bulmuş olduğumuz gazın yüzde 25’ine tekabül ediyor. Toplamda da evlerimizde kullandığımız gazın yüzde 8’lik bir rakamı Mart ayında şebekeye girecek. Tabiki bu terminale yapılan bir yatırım, Türkiye’nin gemilerine yaptığı bir yatırım, bu aramalar için yapmış olduğu bir harcama var tabiki, ama neticesinde toplamda Türkiye’nin yüzde 30’unu, Çaycuma’daki hatla birlikte yüzde 40’ını karşılayacak 2026’daki gazla ilgili bir fiyat indirimi olur mu bu siyasi karar alıcıların alacağı bir karardır.” ifadelerini kullandı.
“DEVLET İNDİRİMİ VATANDAŞLARA YANSITABİLİR”
Mart ayındaki indirim konusunda “Yapılanlardan yapılacak olana dair bir yorum yapılabilir.” diyen Karataş, “Şuana kadar yapmış olduğu çalışmalarda vatandaşın ucuz uygun gaz kullanımı için çalışmalar gerçekleştirdi. Şimdi Türkiye kendi gazını bulmuşken, ilk defa bunu verdiğinde vatandaşın bunu fiziki anlamda hissetmesi için, biraz önce anlatmış olduğum yatırımlar ve hatta dünyanın en hızlı terminalini bir tarafa koyarsak, vatandaşın bunu hissedebilmesi için faturalara tabi ki bir yansıma olması lazım. Bu şebekeye girecek yüzde 7-8’lik bir gazın aynı oranında veya o civarlarda bir indirimle faturaya yansıma imkanı olabilir. Konutlarda böyle bir yansıma sağlanabilir. Devlet yapmış olduğu yatırımı kendi cebinden karşılarken, indirimi vatandaşa yansıtabilir. Ben bunu ilk aşamada bunu milletimizin de konutlarda hissetmesi için yapılabilme ihtimalini öngörüyorum.” şeklinde konuştu.
Karataş, doğalgazda öngörülen indirim ilk etapta konutlarda yıl sonunda diğer kuyuların da açılmasıyla sanayide de olabileceğini söyledi.