enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2329
EURO
34,9539
ALTIN
2.408,76
BIST
10.400,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
30°C
İstanbul
30°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Açık
31°C
Salı Az Bulutlu
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
27°C
SON DAKİKA
12:50 TBF yönetiminden Başkan Zeyrek’e ziyaret
12:36 İBB’den Yenimuhacır’a 1250 adet hibe akıllı sayaç
12:08 İBB plajları yaz sezonuna hazır
12:07 Aracını satan adam parayı, aracını da geri alamadı
12:06 Büyükkılıç, Akar ve Karadağlı, tiyatro söyleşisinde gençlerle buluştu
12:00 Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, vergi ödemelerinin son gününde Mali İşler Müdürlüğü çalışanları ve vatandaşlarla bir araya geldi
11:58 Muğla Büyükşehir Belediyesi Wi-fi Hizmetinden 5 Ayda 40 Bin Kişi Yararlandı
11:57 KOSKEM, 2024 yılı deniz sezonuna hazır
11:55 Başkan Altay LGS’ye Girecek Öğrencilere Başarılar Diledi
11:54 9. Bilim ve Fikir Festivali’nde liseli gençler projeleriyle yarıştı
11:39 Karşıyakalılar istedi, Yıldız Başkan yaptı Üretici ve tüketici artık ayda iki kez buluşacak
11:36 Bilecik’te seyir halindeki otomobil alev alev yandı
11:20 Başkan Engin: “Siz mevcut anayasaya uyun o halka yeter!”
11:15 Encümen’de kiralama ihaleleri yapıldı
11:14 Başkan Mutlu Sosyal Demokrasi Derneği’nin panelinde konuştu “Kimse kendini öteki hissetmesin istiyoruz”
11:13 Usta şair Nâzım Hikmet Kültürpark’ta anılacak
11:11 İzmir’de fuar bereketi Lezzet ve teknolojiyi buluşturan iki fuar 18 bin ziyaretçiyi ağırladı
11:10 Başkan Tugay’dan turizm mesajı “Torunlarımızın yaşayacağı Çeşme’yi hayal ederek adım atmalıyız”
11:06 Çevre Haftası Kocaeli’de dolu dolu kutlanacak
10:54 Şanlıurfa Teknokent’te 2. GAP AR-Ge Proje Pazarı Gerçekleşti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Siirtliler tescilli, meşhur yemeğinden kıstı: Günlük tüketim yarı yarıya düştü

Enflasyon, artan maliyetler, alım gücünün düşmesi günlük yaşamda bazı aktivitelere de kısıtlama getirdi. Geleneksel yemekleriyle meşhur illerde …

Siirtliler tescilli, meşhur yemeğinden kıstı: Günlük tüketim yarı yarıya düştü
05.07.2022
102
A+
A-

Enflasyon, artan maliyetler, alım gücünün düşmesi günlük yaşamda bazı aktivitelere de kısıtlama getirdi.

Geleneksel yemekleriyle meşhur illerde vatandaşlar dışarıda yemek yemeye kısıtlama getiriyor. Bu illerden biri de büryan kebabıyla meşhur Siirt. Kentte günlük tüketilen büryan kebabı miktarında ciddi bir düşüş yaşandı. Türk Patent ve Marka Kurumunca 16 yıl önce coğrafi işaretle tescillenen büryan kebabı tüketimi geçtiğimiz yıla oranla yarı yarıya düştü.

‘Geçen yıl günde 250 kilo satardık, şimdi en fazla 90 kilo satıyoruz’

Büryan kebabı yapan meşhur işletme sahiplerinden Hasan Eksik, geçen yıla oranla büryan tüketiminde ciddi bir düşüş yaşandığını söylüyor. 1968 yılında babası tarafından açılan ve 54 yıldır kesintisiz hizmet verdiklerini söyleyen Eksik, “Bizim için de müşteri için de şartlar çok zor” diyor. Eksik “Çok uzağa gitmeye gerek yok, geçen yıl bu sezonda günde en az 250 kilo büryan satıyorduk. Bu yıl ise en fazla 90 kilo satabiliyoruz. Şartlar çok zor, vatandaşın alım gücü düştü” şeklinde konuştu.

‘Et bulmakta zorlanıyoruz’

Et bulmakta da zorlandıklarını ifade eden Eksik “Maliyetler çok yüksek olduğu için hayvan bakımı da çok zor. İnsanlar zorlandığı için hayvanlarını sattı. Bu nedenle hayvan bulmakta zorlandık. Şuan yeni sezon kuzular çıktığı için biraz normalleşmiş ama böyle devam ederse çok büyük sıkıntılar yaşayacağız” dedi.

‘Karımız zararımızı karşılamıyor’

“Karımız zararımızı karşılamıyor” diyen eksik şunları söyledi: “Kazanç hiçbir şekilde yok. Burayı 1968 yılında babam tarafından açtı ve bize devretti. Bir geçmişi olduğu için kapatmamak için mücadele ediyoruz. Babam 54 sene buraya emek vermiş, kapatmak öyle kolay değil. Babam köyde yaşıyor, dükkandaki durumu görse çok üzülür. Günde 3-4 parti yapan iş yeri şuan 2 partiye düşmüş. Sadece biz değil diğer büryancılarda da durum aynı. Şuan burada 10 kişi çalışıp evine ekmek götürüyor. Burayı kapatsam sadece onlar değil et aldığım kasap, sebze aldığım, ekmek aldığım işletmeler de etkilenecek.”

‘Siirt halkı büryan yiyemiyor’

“Şimdi Siirt halkı büryanı yiyemiyor” diyen Eksik “İnsanlar yaşadıkları maddi sıkıntılardan dolayı gelip yiyemiyor. Önceden 3 kişilik ailesi ile gelip yediğinde en fazla 100-150 lira para verirdi ama şimdi gelse en az 250 lira para verir. Adam da ‘evimde yerim daha iyi’ diyor. Şuan büryanı daha çok dışarıdan gelenler için yiyor. Onlar için daha uygun ama Siirt halkına pahalı geliyor” dedi.

Büryan kebabı, 3 metrelik kuyularda yakılan ateşte kemikten sıyrılan kuzu etinin pişirilmesiyle hazırlanıyor. Geleneksel yöntemlerle hazırlanan büryan yemeğini tarihi yöntemlerle günümüze taşıyan iller Siirt ve Bitlis’tir.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.