enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
SON DAKİKA
14:06 Onaylı randevu 13 Mayıs’ta başlıyor
13:57 Ege ve Marmara Çevreci Belediyeler Birliği’nin Yeni Başkanı Ali Kemal Deveciler Oldu
13:09 Konya Büyükşehir Çatısı Altındaki Kudüs Çalışma Grubu “Gazze’nin Gazetecileri” Konferansı Düzenledi
13:00 Anneler çocuklarıyla birlikte buz pistinde
12:58 Türk Dünyası Belediyeler Birliği TDBB Başkanı Altay: “Gönül Coğrafyamızdaki Soydaşlarımızla Kardeşlik Hukukunu Daha da Güçlendiriyoruz”
12:57 Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, Anneler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı
12:56 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın “Dilimiz bizim kimliğimizdir”
12:55 Başkan Işık, şehit anneleri ve eşleriyle bir araya geldi
12:45 Başkan İbrahim Sandıkçı: “Öğrencilerimize yıllık 28 milyon Türk lirası destek sağlıyoruz”
12:44 Antalya Büyükşehir’den Döşemealtı’na 350 milyon TL’lik yatırım
12:43 Üç ilçede 14 km yol asfaltlanıyor İzmir Büyükşehir Belediyesi asfalt atağı başlattı
12:42 İzmit Millet Bahçesinde kaba inşaatlar tamamlandı
12:40 Çankaya’da Yeni Dönem Muhtarlar Tanışma Toplantısı Yapıldı
12:39 Büyükşehir İtfaiyesinden Ege Profil personeline eğitim
12:11 Anne Şehir merkezlerinde “Anneler Günü” bambaşka
12:10 Köy ziyaretleri Gökdere’den başladı
12:09 Huzurevi Annelerine Saç ve Cilt Bakım Sürprizi
12:06 Yeni müfredata 67 bin öneri
11:06 Yaş çay alım fiyatı belirlendi
10:20 Silah kaçakçılarına İçişleri’nden ‘Mercek’
TÜMÜNÜ GÖSTER →

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi , ‘Türkiye’de Konut ve Sanayi Sektörünün Elektrifikasyonu’ raporunu açıkladı.

SHURA, ‘Türkiye’de Konut ve Sanayi Sektörünün Elektrifikasyonu’ raporunu açıkladı.

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi , ‘Türkiye’de Konut ve Sanayi Sektörünün Elektrifikasyonu’ raporunu açıkladı.
16.08.2023
1
A+
A-

 SHURA, ‘Türkiye’de Konut ve Sanayi Sektörünün Elektrifikasyonu’ raporunu açıkladı.

– Rapora göre elektrifikasyonla konutların ve sanayinin toplam nihai enerji talebi 2053 yılında 127 TWh azalacak. Bu sayede doğalgaz ithalatı 22,8 milyar m3, karbon emisyonu 43,6 milyon ton azalacak

–  Elektrifikasyonla sanayide doğrudan elektrik kullanım payı 2053 yılında yüzde 28’den yüzde 46’ya çıkacak. 

–   Konutlarda ise yüzde 20 olan elektrik tüketimi ısı pompası kullanımının da etkisiyle 2053 yılında yüzde 63’e yükselecek.

– Elektrifikasyon için gerekli ısı pompaların kurulumunun geri ödeme süresi, 2030 yılında 9,2 yıla, 2040’ta ise 3,2 yıla inecek.

– Elektrik fiyatlarının doğalgaz fiyatlarından ayrışması nedeniyle 2041’den sonra elektrikli ısıtıcılarla ısınmak, doğalgazdan daha ekonomik olacak.

  

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi, ‘Türkiye’de Konut ve Sanayi Sektörünün Elektrifikasyonu’ raporunu bugün yayınladı.

 

Raporda, Türkiye’de konutlarda ısınmanın ve sanayideki ısı proseslerinin elektrifikasyon potansiyelleri teknik ve ekonomik açıdan analiz edildi. Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriğin kullanılması ve yüksek verimliliği sayesinde elektrifikasyonun, Türkiye’nin ithalat bağımlılığını azaltacağına ve enerji arz güvenliğini güçlendireceğine dikkat çekildi. Diğer yandan enerji maliyetlerinde de avantaj sunacağı ve enerji sektörünün karbonsuzlaşmasına önemli katkılar sağlayacağı ifade edildi.

 

“Bir makine veya sistemin, elektrik kullanır hale dönüşümünü ifade eden elektrifikasyon ile benzinli araçlardan elektrikli araçlara, doğal gaz ile çalışan kombilerden ısı pompalarına ve elektrikli ocaklara geçiş yapılıyor” diyen SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Alkım Bağ Güllü, elektrifikasyon, enerji sektörünün karbonsuzlaşması için en önemli stratejilerden birisi olarak karşımıza çıkıyor diyerek şunları söyledi: “Türkiye Paris Anlaşması’nı imzaladı ve 2053 yılına kadar net sıfır sera gazı emisyonlu bir ekonomiye ulaşma taahhüdü var. Net sıfır emisyon hedefi, fosil yakıt kaynaklarından yenilenebilir enerjiye dayalı bir sisteme geçişi gerektiriyor. Küresel olarak elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kullanımı ile karbonsuzlaşma yolunda önemli aşamalar kaydedilirken sanayi, konut ve ulaştırma gibi enerji-yoğun son kullanıcı sektörler hala yoğun olarak fosil yakıtlara bağımlı. Yenilenebilir enerji kullanımının son derece sınırlı olduğu bu sektörlerin elektrifikasyonu, kullanılan elektriğin yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak üretilmesi ile tüketim tarafındaki fosil yakıtların yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ikame edilmesini sağlayacak. Bunun yanı sıra elektrifikasyon, dijital teknolojiyle birleştiğinde enerjinin akıllı ve verimli kullanılmasını sağlayan ve son kullanıcı sektörler için önemli tasarruf sağlayan bir süreç” diye konuştu. 

 

Güllü, elektrifikasyon oranının artmasının, enerjide dışa bağımlılığı yüksek olan Türkiye’nin enerji ithalatının ve cari açığının düşürülmesi, enerji arz güvenliğinin sağlanması için de son derece önemli olduğunu belirtti. 

 

ELEKTRİFİKASYON DOĞALGAZ İTHALATINI VE KARBON EMİSYONUNU DÜŞÜRECEK

Raporda, elektrifikasyonla konutların ve sanayinin toplam enerji talebinin 2053 yılında 127 TWh azalacağı belirtiliyor. Türkiye’nin 2021 yılındaki 287,4 TWh olan fosil yakıt tüketimi ile karşılaştırıldığında bu önemli bir seviye. Bu dönüşüm, 2053 yılında doğalgaz ithalatını 22,8 milyar m3 ve CO2 emisyonunu 43,6 milyon ton azaltacak. Türkiye’nin 2021 yılındaki doğalgaz tüketimi 60 milyar m3 olmuştu. Geriye kalan fosil yakıtların yerini ise SHURA’nın ‘Net Sıfır 2053: Elektrik Sektörü için Yol Haritası’ raporunda öngörüldüğü gibi yeşil hidrojen, biyokütle ve sentetik gazların alması bekleniyor.

 

‘Türkiye’de Konut ve Sanayi Sektörünün Elektrifikasyonu’ raporunda, ısı pompaları ve diğer elektrikli teknolojilerin sanayide 150 – 200oC’ye kadar olan ısıtma taleplerini karşılamak için çok uygun bir seçenek olduğu ifade edilirkenbinaların tüm ısıtma ihtiyaçlarını karşılayabileceği vurgulanıyor.

 

Düşük sıcaklık (

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.