enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,1930
EURO
34,9768
ALTIN
2.511,34
BIST
10.950,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
25°C
İstanbul
25°C
Açık
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
SON DAKİKA
16:07 ‘30 yıllık helikopterle uçuş yapılması güvenlik zafiyeti’ 
16:06 Kayseri Protokolü Maharetli Eller’de
15:50 Türk Mutfağı Haftası’nda ilk durak İnegöl
15:36 Zincir markette tarihi geçmiş ürünler tespit edildi
15:20 Açıkta satılan çaylar büyük bir risk içeriyor
15:07 Trafikteki kayıtlı araç sayısı 30 milyona yaklaştı
15:06 Kocaeli Dilovası’nda yaz temizliği
14:58 Bilgehanelerden LGS Yıldızları Projesi
14:57 Konak’ın tanıtımı için Agora’da tarihi buluşma
14:56 Başkan Altay: “Tüm Türkiye’yi Konya’nın Tarihi ve Kültürel Mirasını Keşfetmeye Davet Ediyorum”
14:55 Muğla Büyükşehir Milas Kültür Merkezi Yapımına Devam Ediyor
14:52 İzmir’de eğitimcilere dezenformasyon ve yeni medyanın önemi anlatıldı
14:44 Ekrem İmamoğlu 7 ilçedeki toplam 8 parkı baştan aşağı yeniledi
14:43 Geyve Belediye Başkanı Selçuk Yıldız Özel Askerleri Kabul Etti
14:39 AXIS Optimizer, güvenlik kameralarının kolay yönetimini ve daha hızlı adli arama imkanı sunar
14:27 Selçuklu Belediyesi tarafından hizmete sunulan ve Seyir Tepesi içerisinde yer alan Selçuklu Koku Bahçesi rengarenk çiçekleriyle günün stresini atmaya gelen ziyaretçilerini karşılamaya hazır
14:26 Başkan Yıldız, Karapürçek ve Kaynarca Belediye Başkanlarını Ziyaret Etti
14:25 Ekrem İmamoğlu, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy’a tebrik ziyaretinde bulundu
14:21 İletişim’den ‘milli yas’ açıklaması
14:20 DEDAŞ şehri besleyen pompaların elektriğini kesti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Şentop: Bu mücadele sadece siyasetin mücadelesi değil

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Jeostratejimiz bize imkanlar sunuyor. Bizim bunu imkana, fırsata dönüştürmemiz, Türkiye’yi bölgesinde dünyada etkin …

Şentop: Bu mücadele sadece siyasetin mücadelesi değil
26.09.2022
108
A+
A-

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Jeostratejimiz bize imkanlar sunuyor. Bizim bunu imkana, fırsata dönüştürmemiz, Türkiye’yi bölgesinde dünyada etkin bir ülke haline getirmemiz gerekiyor. Bu mücadele sadece siyasetin mücadelesi değil. Hocalarımızın, öğrencilerimizin, iş dünyamızın, hepimizin ortak bir mücadelesidir. ” dedi.

Kastamonu Üniversitesi 2022-2023 Akademik Yılı açılış töreninde konuşan Şentop, yeni eğitim öğretim yılının tüm öğrencilere hayırlı olması temennisinde bulundu.

Kastamonu’nun Mili Mücadele’nin kilit şehirlerinden biri olduğunu vurgulayan Şentop, İstiklal Yolu’nun buradan başladığını hatırlattı.

Üniversitelerin Türkiye’de kuruldukları, geliştikleri tarihten bu yana çok önemli bir noktaya geldiğini söyleyen Şentop, özellikle son 20 yılda üniversite sayısında ciddi artış olduğuna işaret etti.

Şentop, “Şu an itibarıyla kamu üniversitesi olarak 131 üniversitemiz, vakıf üniversitemiz olarak da 78 üniversite var. Toplam 209 üniversite var. Her ilimizde en az bir üniversite bulunuyor.” diye konuştu.

Üniversitelerin açıldığı zamanlarda akademisyen ve fiziki eksiklikler nedeni ile “Üniversite açmak doğru mudur?” diye tartışmalar olduğunu anlatan Şentop, “Nihayetinde 2006’da açılan Kastamonu Üniversitemiz bugün geldiğimiz noktada 29 bine yakın öğrenci ile faaliyet gösteriyor. Kendi akademisyenini yetiştirmiş durumda. Bir yerde üniversiteyle ilgili bu adımları atmak gerekiyordu. Her şehirde bir üniversite olması ve üniversiteler arası kalite yarışının devam etmesi gerekmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Dünyanın değişim içinde olduğunu vurgulayan Şentop, şunları dile getirdi:

“Dünya çok önemli bir değişim içinde. Yirminci yüzyıl başlarında iki büyük savaşla dünya düzeni kurulmaya çalışıldı ama esasen bir düzen kurulamadı. Bir ara dönem, bir devre arası gibi ortaya çıktı. Nitekim 20. yüzyılın sonlarında, 20. yüzyılın bütün paradigmaları, birçok kurum kuruluş etkisiz hale geldi. Yaşanan pandemi ile beraber değişimin hızlandığını görüyoruz. Bir mahiyet değişimi ile de karşı karşıyayız. En son yakın coğrafyamızda Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması ile ortaya çıkan bir savaş var. Bu savaşın sadece bölgemiz değil bütün dünyayı, dünya barışını etkileyebilecek bir mahiyet kazanması potansiyel olarak mümkün gözüküyor.”

“ÇATIŞMALARIN YOĞUN OLDUĞU BİR COĞRAFYADAYIZ”

Türkiye’nin çok önemli bir coğrafyada yer aldığına işaret eden Şentop, “Türkiye’nin jeostratejisi çok önemli. Bunun bize kazandırdığı birtakım avantajlar, birtakım dezavantajlar da var. Çatışmaların yoğun olduğu bir coğrafyadayız. İstikrarsız ülkelerin, yönetilemez hale gelen ülkelerin bulunduğu coğrafyadayız. Irak, Suriye, ambargolarla köşeye sıkıştırılan İran, hemen kuzeyimizde Ukrayna, Rusya, bir yanımızda Yunanistan. Böyle bir coğrafyadayız.” ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanı Şentop, sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye’ye yönelik zaman zaman bazı eleştiriler yapan yurt dışındaki muhataplarımıza, ‘Böyle bir coğrafyada sizin ülkeniz olsaydı herhalde uzun bir zaman yaşama imkanı bulamazdınız.’ diye ifade ettim. Jeostratejimiz bize imkanlar sunuyor. Bizim bunu imkana, fırsata dönüştürmemiz, Türkiye’yi bölgesinde, dünyada etkin bir ülke haline getirmemiz gerekiyor. Bu mücadele sadece siyasetin mücadelesi değil. Hocalarımızın, öğrencilerimizin, iş dünyamızın, hepimizin ortak bir mücadelesidir. Yeni bir dünya kurulacak ve 20. yüzyılın paradigmaları ile sürmesi mümkün değil.”

“BİR MERKEZİMİZİN OLMASI LAZIM”

Şentop, bilginin doğru kullanılmasının önemine de değinerek şunları kaydetti:

“Bir merkezimizin olması lazım. Yerlilik anlamında söylüyorum. Evrensel bilgiyi edinmek, o anlamda çok iyi yetişmiş olmak gereklidir ama yeterli değildir. Bunu en son Fetullahçı Terör Örgütü’nün karşılaştığımız yapılanmasında görüyoruz. Türkiye’nin en zeki çocuklarını en iyi şartlarda yetiştirmeye çalıştılar ama onlar Türkiye’de darbe yaptı, anayasal düzene karşı geldi, 251 vatandaşımızın şehit olmasına, 2 bin 550 civarında vatandaşımızın yaralanmasına sebebiyet verdiler. Çok iyi yetiştirilmiş bir insanın aynı zamanda Türkiye’ye aidiyet hissi içinde olması lazım.”

Kastamonu Üniversitesi Sezai Karakoç Salonu’nda gerçekleştirilen programa, Kastamonu Valisi Avni Çakır, AK Parti Kastamonu milletvekilleri Hakkı Köylü ve Metin Çelik, CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Eski Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal ve Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi de katıldı.

KAYNAK: AA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.