enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
33,8935
EURO
37,6010
ALTIN
2.814,30
BIST
9.685,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
26°C
İstanbul
26°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Salı Hafif Yağmurlu
26°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Yağmurlu
24°C

Sedasyon ve genel anestezi yöntemi ile çocuklarda diş tedavisi

Çocuklarda rutin diş muayenelerinin bebeklik döneminde ilk süt dişleri çıkmaya başladığı andan itibaren yapılmaya başlanması, ağız hijyeni alışkanlıklarının devamlılığı için büyük önem taşıyor. 

Sedasyon ve genel anestezi yöntemi ile çocuklarda diş tedavisi
01.11.2023
4
A+
A-

Çocuğunuz diş hekiminden mi korkuyor? Bu tedavi yöntemleri size göre…

 

SEDASYON VE GENEL ANESTEZİ YÖNTEMİ İLE ÇOCUKLARDA DİŞ TEDAVİSİ

Çocuklarda rutin diş muayenelerinin bebeklik döneminde ilk süt dişleri çıkmaya başladığı andan itibaren yapılmaya başlanması, ağız hijyeni alışkanlıklarının devamlılığı için büyük önem taşıyor. Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir “Bazı çocuklarımız deneyimledikleri diş ağrısının tedirginliği ile isteksiz, arkadaşlarından duydukları hikayelerle endişeli olabiliyor.   Çocuğun düzenli kontrollerle diş hekimine ve muayene koltuğuna alışması ileride oluşabilecek bir diş hekimi fobisinin önüne geçilebilmesi açısından da büyük önem taşıyor” diyerek diş tedavi yöntemleri ile önemli açıklamalarda bulundu.    

 

“Şiddetli diş ağrısı deneyimi, kötü hatırlanan diş hekimi randevuları çocuklarda diş hekimi fobisinin gelişmesine sebep olabilir. Bu durumda çocuk hastamızın diş tedavilerinin sedasyon veya genel anestezi altında yapılması gerekir.” açıklamasında bulunan Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir sözlerine şöyle devam etti: “Diş hekimi fobisi dışında; kontrol edilemeyen bulantı refleksi varlığı, korku ve kaygı düzeyinin çok yüksek olması, bazı sistemik hastalıkların sebep olduğu ve hastamızın koltukta yapılan işlemlere uyum göstermesini engelleyen özel durumlar da diş tedavilerinin uyutularak yapılmasını gerekli kılar. Özel gereksinimli hastaların diş tedavileri de sedasyon veya genel anestezi altında yapılabilir. Çocuk hastamızın genel anestezi altında yapılması planlanan farklı tıbbi işlemleri ile diş tedavilerinin aynı seansta yapılması da mümkündür. Sünnet, geniz eti operasyonu, kulağa tüp takılması gibi cerrahi işlemler diş tedavileri ile aynı seansta yapılabilecek işlemlerin en sık uygulananlarıdır. İlgili tıp doktorunun da onay vermesi halinde, ortak bir işlem planlanabilir. Bu nedenle genel anestezi ile tedavi planlaması yapılan çocuk hastalarda tıbbi hikâyenin sorgulanması, yakın zamanda doğabilecek ek bir anestezi ihtiyacını ortadan kaldırması açısından çok önemlidir.”

 

Sedasyon mu genel anestezi mi?

Sedasyonun sedatif ilaçlar ile bilinç düzeyinin kontrollü olarak baskılandığı, derinliğin ayarlanabildiği bir uyku hali olduğunu açıklayan Nurgül Demir sözlerine şöyle devam etti: “Çocuk hastalarda kısa işlemlerde uygulanır. Genel anestezide ise, hastanın ameliyathane ortamında, anestetik ilaçların etkisiyle derin bir uyku haline geçmesi sağlanır. Solunum ve dolaşım fonksiyonlarının düzenli olarak kontrol altında tutulduğu geri dönüşlü bu derin uyku halinde, işlem tamamlanana kadar hastaya devamlı olarak solunum desteği sağlanır. Çocuk diş hekimliğinde sedasyon veya genel anestezi kararı; hastanın yaşı, yapılacak olan diş tedavileri ve planlanan tedavi süresi göz önünde bulundurularak, Amerikan Pediatrik Diş Hekimleri Derneğinin yönergelerine göre verilir. Her iki yöntemde de hasta işlem sonrasında bir şey hatırlamaz.”

Kooperasyon problemi olan ve klinik koşullarda işlem yapılması mümkün olmayan hastalarda dişlerde şikayetler oluşmaya başlamadan tedavinin önemine dikkat çeken Nurgül Demir çocukların ciddi bir diş ağrısı deneyimlemeden, diş tedavilerinin uyutularak tamamlanmasının erken süt dişi kaybını ve diş hekimi fobisini yendiğini ifade etti. Demir diğer önemli konu başlıklarını ise şu şekilde sıraladı;

 

  1. Bebeklik döneminden itibaren ağız hijyeni alışkanlıklarına özen gösterilmesi ve bebeğin beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi çocuk diş sağlığının korunmasında en önemli noktadır.
  2. Çocukta diş hekimi fobisi gelişmesini önlemek için; çocuğu rutin diş muayeneleriyle diş hekimi koltuğuna alıştırmak, ileride, diş tedavilerinin uyutularak yapılmasına duyulabilecek ihtiyacın büyük oranda önüne geçer.
  3. Çocuk hastalarda sünnet, geniz eti operasyonu, kulağa tüp takılması gibi cerrahi işlemler, ilgili tıp doktorunun da onay vermesi halinde, diş tedavileri ile aynı seansta yapılabilir. 
  4. Uyutularak işlem yapılması planlanan hastalarda çocuğun genel sağlık durumu detaylı bir şekilde sorgulanmalı, anestezi doktoru ve çocuk doktoru konsültasyonları ile işlem planlaması yapılmalıdır. 
  5. Genel anestezi altında tamamlanan diş tedavilerinden sonra, çocuk diş hekimi kontrollerinin aksatılmaması ve ağız hijyeni alışkanlıklarının önerilen şekillerde idame ettirilmesi çok önemlidir. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.