Haber7 / Abdurrahman Koç Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşta 14’üncü güne girildi. Rus güçlerinin ülkedeki işgali devam ederken, 52 …
Haber7 / Abdurrahman Koç
Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşta 14’üncü güne girildi.
Rus güçlerinin ülkedeki işgali devam ederken, 52 farklı ülkeden Ukrayna’ya destek için 20 bin savaşçı bu topraklara geldi.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna’ya yardım için 16 bin yabancı gönüllü savaşçının geleceğini, ilk kafilenin ülkeye ulaşmak üzere olduğunu bildirmişti.
Zelenskiy, “Onlar bizim özgürlüğümüzü, hayatımızı korumak için geliyor” demişti.
Haber7’ye konuşan uzmanlar, Batı’nın bu hamlesinin beklenilenin aksine tam bir kaos ortamı oluşturacağı görüşündü.
“UKRAYNA YENİ SURİYE OLABİLİR”
Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyesi Prof Dr. Mesut Hakkı Çaşın, Ukrayna’ya yabancı savaşçı girmesinin, mezkur mahal çatışmaları daha da derinleştireceğini ifade etti.
Caşın, “Tıpkı Suriye savaşında olduğu gibi, Ukrayna’da yeni Suriye olabilir tehlikesi gündeme gelmektedir” diye konuştu.
Batı’nın 1979 Afganistan savaşında olduğu gibi Ukrayna’ya tanksavar ve uçaksavarın yanında savaşçı aktarmasının Rusya’nın kayıplar vermesine sebebiyet vereceğini söyleyen Caşın, krizin daha da derinleşeceği uyarısında bulundu.
“Halihazırda Rus kayıpları 2 ila 4 bin arasında” diyen Caşın, şöyle devam etti:
“SAVAŞ UKRAYNA DIŞINA SIÇRAYABİLİR”
Caşın, “İkinci hadise; İkinci Dünya Savaşı’nda görülmedik bir yıkım Ukrayna şehirlerine getirebilir. Bu da Ukrayna dışına taşarak, çatışmanın Balkanlara sıçramasına sebebiyet verebilir. Bu bakımdan bakıldığında bu gidişatın çözümü ateşkestir” düşüncesini dile getirdi.
PİRİNÇÇİ: BAZILARININ NE İÇİN GELDİĞİ BELLİ DEĞİL
“Yabancı savaşçıların ilk başta talep edileceğinin söylenmesi, Ukrayna’ya yönelik desteğin gösterilmesi açısından olumlu gibi göründü” diyen Uludağ Üniversitesinden Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, “Ancak şu husus var; bu yabancı savaşçıların kontrolü. Çok farklı ülkelerden var. Bazıları yüksek savaş derecesine sahip bazıları değil. Bazıları aşırı sağ görüşe sahip. Bunların ne gibi saiklerle buraya geldiği belli olmayabilir. Dolayısıyla emir-komuta zincirinin sağlanması açısından, her ne kadar ilk aşamada olumlu gibi gözüküyorsa da bazı riskler içeriyor” diye konuştu.
Yabancı savaşçıların Ukrayna’da olmasının Rusya ile bu ülkeler arasında savaş sebebi sayılamayacağını belirten Pirinççi, “Çünkü Wagner Afrika’nın birçok yerinde kendisini gösteriyor. Ama Rusya ile ilişkimiz yok diyor” hatırlatmasını yaptı.
“İNSANLIK SUÇUNDA SORUMLULUK RUSYA’YA AİT OLUR”
Rusya’nın Suriye’den bölgeye savaşçı getireceği iddialarını da değerlendiren Pirinççi, şöyle devam etti:
Güvenlik ve Terör Uzmanı Coşkun Başbuğ, 20 bin yabancı savaşçının Ukrayna’ya girişini “çok tehlikeli bir gelişme” olarak yorumladı.
Başbuğ’a göre bu tür kontrol edilemeyen gruplar, sonradan kontrolden çıkabilir ve bölgeyi kana bulayabilir.
Bunlara ‘paralı asker’ değil ‘paralı katil’ denmesinin daha doğru olacağını söyleyen Başbuğ, “Burada Ukrayna’ya yardım edemeyen ABD’nin çaresiz çıkışını görüyoruz. Bunun karşılığı olmaz. Dengeleri değiştirmez, ancak bölgedeki kaosu artırır. Daha da kana bular” görüşünü dile getirdi.
“İPSİZ, SAPSIZ, PSİKOLOJİSİ BOZUK TİPLER”
Bu taktiğin daha önce Afganistan ve Irak’ta da denendiğini hatırlatan Başbuğ, şöyle devam etti:
“Irak’ta denendi ki Irak’ta ortalığı kan gölüne çeviren bunlar oldu Blackwater dediğimiz yapı. Genelde bunlar Avrupa’nın ipsiz sapsız, katil, psikolojik sıkıntılı tipler. İlk başta Ukrayna’ya tatlı gelebilir ama uzun vadede bir frankeştayn yaratmış olunur. Çünkü bunlar kural tanımaz tipler. Konvoyların ateş altına alınmasının da bunlar sayesinde olduğu söylenmişti”
Batı’nın bundan sonraki süreçte nasıl bir adım atması gerektiğine yönelik değerlendirmede bulunan Başbuğ, “Batı’nın yapacağı hiçbir şey yok. Batı ancak uzaktan seyreder. Batı’nın yapacağı şeyler var ama yapmaz” dedi.
“Orada ABD’yi Batı baskılayacak. Şu an artık süreeci körüklemekten vazgeç ve sen de bir kenara çekil karışma müdahil olma diyecek. Türkiye’nin yanındayız, arabuluculuk esastır, yaptırımları gevşetebiliriz denecek. O süreçte Rusya’nın yanında olumlu adım attığı takdirde kalacağını gösterecek. Ama Avrupa’da bunu yapacak akıl, güç var mı yok” diye konuşan Başbuğ, “Türkiye bu konuda ondan yalnız. O yalnızlığı da aşmanın yolu bir yerde işe başlatmak. Antalya bu iş için tam bir biçilmiş kaftan. Rusya, belanın giderek büyüdüğünü görüyor. Ukrayna da satılmışlığın farkında, yanına güvenebileceği samimi bir dost arıyor. Dolayısıyla çözüm olursa Antalya’da olur yoksa bu iş böyle büyür” dedi.