enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2101
EURO
34,9950
ALTIN
2.445,35
BIST
10.677,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
26°C
İstanbul
26°C
Açık
Perşembe Parçalı Bulutlu
27°C
Cuma Açık
28°C
Cumartesi Açık
29°C
Pazar Açık
30°C

Satışlar düşük fiyatlar yüksek

Pandeminin ikinci yılında kısa bir toparlanma yaşayan perakende sektöründe gelecek 3 ayda satışlarda düşüş, fiyatlarda ise maliyet etkisi ile …

Satışlar düşük fiyatlar yüksek
18.01.2022
154
A+
A-

Pandeminin ikinci yılında kısa bir toparlanma yaşayan perakende sektöründe gelecek 3 ayda satışlarda düşüş, fiyatlarda ise maliyet etkisi ile artış bekleniyor.

Yaz aylarında sona eren karantina süreçlerinin ardından toparlanma beklerken, yüksek enflasyon ve halkın düşen alım gücü ile sarsılan perakendede gelecek 3 ay satışlar düşük, fiyatlar yüksek olacak. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) araştırmasına göre, perakende güven endeksi AB içinde azalan iki ülkeden biri Türkiye oldu. Beklentiler de tüm alanlarda olumsuz gelişmelere işaret ediyor. Aralık 2021’de araştırma kapsamındaki TEPE anketi katılımcılarının yüzde 17’si önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, yüzde 58.6’sı işlerinde kötüleşme beklediğini belirtti.

FİNANSAL GELİŞMELER ETKİLİ

2015 yılı sonrasında gerileme eğiliminde olan TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE), 2017 yılında en düşük seviyesine ulaşırken, salgın nedeniyle 2020 ve 2021’de düşük negatif değerlerini korudu. Araştırmada gelecek 3 ayda satış fiyatlarında da artış beklendiğine işaret edilirken, “Aralık ayında, geleceğe yönelik satış, sipariş, istihdam ve mağaza sayısı dâhil olmak üzere tüm beklentiler gerek geçen yıla göre gerekse geçen aya kıyasla zayıfladı. Finansal piyasalarda yaşanan hareketliliğin geleceğe yönelik beklentilerin olumsuz gelişiminde etkili olduğu değerlendiriliyor” tespitleri yapıldı.

SALGININ İLK YILINDAN KÖTÜ

Araştırmaya göre, 2020 yılında Covid-19 nedeniyle yaşanan sert düşüşler sonrası kısmi toparlanma yaşanırken, devam eden salgın süreci ve son çeyrekte finansal piyasalarda yaşanan hareketliliğin olası bir toparlanmayı sınırlandırdığı belirtiliyor. TEPE anketine göre de katılımcılarının yüzde 21.6’sı geçen yılın aynı dönemine göre işlerinde artış olduğunu belirtirken, işlerinde düşüş olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 57.6 olarak açıklandı.

Tüm beklentiler olumsuz

Perakende güveni Aralık ayında hem geçen yıla hem de geçen aya göre düşüş göstererek 2021 yılını negatif seviyede tamamlarken, 2021 yılı ortalaması -15.1 puan oldu. Raporda, düşen güven endekslerine ilişkin, “Önümüzdeki 3 aya ilişkin tedarikçilerden sipariş, satış, istihdam ve mağaza sayısı gibi tüm beklentilerin 2020 geneline göre daha olumsuz, satış fiyatında artış beklentilerinin ise daha yüksek olduğu görülüyor” değerlendirmesi yapıldı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.