enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5608
EURO
36,3267
ALTIN
2.912,80
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
15°C

Sanayici, Kurda Denge İstiyor!

ORSİAD Yönetimi; ihracatçının üretimde potansiyelini kaybetmemesi için krediyle ilgili engellemelerin ortadan kaldırılması ve kurda dengenin sağlanması gerektiği uyarısında bulundu. ORSİAD Başkanı Çamur, “Kur’u dizginlemeye çalışırken ihracatçıyı vurmamak lazım” dedi

Sanayici, Kurda Denge İstiyor!
21.09.2023
4
A+
A-

ORSİAD Yönetimi; ihracatçının üretimde potansiyelini kaybetmemesi için krediyle ilgili engellemelerin ortadan kaldırılması ve kurda dengenin sağlanması gerektiği uyarısında bulundu. ORSİAD Başkanı Çamur, “Kur’u dizginlemeye çalışırken ihracatçıyı vurmamak lazım” dedi.

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İş İnsanları Ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) Yönetim Kurulu adına bir açıklama yapan Başkanı Levent Çamur, OVP açıklandıktan sonra finansmanla ilgili bir takım gelişmeler olduğunu, bu gelişmeleri olumlu karşıladıklarını söyledi. Orta Vadeli Program’da reel sektörün destekleneceğine, üretimin; savunma sanayi başta olmak üzere yatırımların devam edeceğine, para politikalarının geliştirileceğine yönelik pozitif hedefler, açıklamalar olduğunu anımsatan Başkan Çamur, şöyle devam etti:

“Bu Adımları Çok Önemsiyoruz”

“OVP açıklandıktan sonra finansmanla ilgili bazı gelişmeler de oldu. İhracatçının uygun finansmana uzun dönemli ulaşması için adımlar atıldı. Öncelikli Merkez Bankası’nın kredi kullanımını ve ihracatçıların finansmana erişimini desteklemek amacıyla günlük reeskont kredisinde günlük limiti 1,5 milyar TL’den 3 milyar TL’ye yükseltilmesi son derece olumlu. TİM’in 11 bankayla yaptığı anlaşma özellikle KOBİ’ler için çok önemli. Kur baskısının, enflasyon baskısının ve girdi maliyetlerindeki artışın, ayrıca yurtdışı pazarlarındaki küçülmenin hepimizin ekonomisini ne kadar olumsuz etkilediği malum. Bu anlamda OVP’yi önemsiyoruz…”

“Kur’u Dizginlerken İhracatçı Zora Girmesin”

İhracatçının üretimde potansiyelini kaybetmemesi için krediyle ilgili engellemelerin ortadan kaldırılması ve kur’da dengenin sağlanması gerektiğini vurgulayan Başkan Çamur, “Kur’u dizginlemeye çalışırken ihracatçıyı vurmamak lazım. İhracat yapmadan döviz elde edemeyiz. Döviz için sadece turizm geliri yetmez. Kısa vadeli yükümlülüklerimiz için, dış borç yükümlülüklerimiz için dövize ihtiyaç var. İçerde maliyetler sürekli artıyor ama kur artmayınca rekabetçi olamıyoruz. Bakın; düşük kur yüzünden Ortadoğu pazarında Çin bizi çok ciddi zorluyor. Arz talep dengesinde sıkıntı çekiyoruz. Kurun düşük olması, ithalatı da özendirir. Kurla alakalı bir dengeleme mekanizması olmalı ki ihracatçı çalışsın” dedi.

“İnsanlar Üretmek İçin Can Atıyor Ama…”

ORSİAD Başkanı Levent Çamur; OVP’nin uygulanmasıyla ilgili sürecin uzun sürmemesi gerektiğine de işaret etti. “Üretim soğursa, tekrar ısıtmak çok zor” uyarısında bulunan Başkan Çamur, sözlerini şöyle sürdürdü: “İnsanlar üretmek için can atıyor. Ancak bunun için önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor. Faizden ağzı yanan üreticinin; teşvikler ve desteklerle yeniden iştahı kabartılmalı.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.