enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2329
EURO
34,9539
ALTIN
2.408,76
BIST
10.400,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
30°C
İstanbul
30°C
Açık
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Açık
31°C
Salı Az Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
SON DAKİKA
19:00 Nevşehir’de son günlerde etkili olan sağanak yağışlar sonrasında hasar gören yol, yaya kaldırımı ve parklarda onarım ve yenileme çalışmaları sürüyor
18:58 Atatürkçü Düşünce Derneği Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na nezaket ziyaretinde bulundu
18:57 Sürdürülebilirlik Parkı tütünsüz alan ilan edildi
18:56 Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, hafta sonu Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınava girecek öğrencilere başarılar diledi
18:37 Kosova Başbakanı Külliye’de
18:36 Ruanda’dan turist sığınmacı iddialarına İletişim’den yanıt
18:23 Konya’da ‘Konevi Sosyal Tesisleri’ hizmete girdi
18:22 Düzce Anadolu Otoyolu’nda trafik kazası: 5 yaralı
18:21 En kapsamlı festival Bursa’da… Türkiye Kültür Yolu’nda üçüncü durak
18:20 Dr. Erdal Atabek vefat etti
17:50 Sürdürülebilirlik Parkı kampüsün ilk tütünsüz açık alanı oldu
17:36 Düzce’de lastik deposunda yangın paniği
17:20 Beylikdüzü’nde Müzeler Haftası dopdolu geçti
17:09 Haşere İle Mücadele Ara Vermeden Devam Ediyor
17:08 Tiyatro Topluluğu’ndan Başkan Yardımcısı Baytekin’e ziyaret
17:06 Melikgazi Belediyesi iklim değişikliğine karşı bir projeyi daha tamamlıyor
17:02 İstanbul’dan Kemer’e Fakülte müjdesi
17:01 MUSKİ ile Makine Mühendislerinden İşbirliği Kararı
17:00 Deniz Ulaşımında Yeni Dönem 1 Temmuz’da Başlıyor
16:58 Çin heyetinden Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ziyaret
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Sadece eğitim almış kişiler boğulana yardım etmeli! Havuzda da olsa çocuklar suda yalnız bırakılmamalı!

Havaların ısınmasına bağlı olarak olası boğulmalara karşı uzmanlar uyarıyor…

Sadece eğitim almış kişiler boğulana yardım etmeli! Havuzda da olsa çocuklar suda yalnız bırakılmamalı!
14.06.2023
3
A+
A-

Havaların ısınmasına bağlı olarak olası boğulmalara karşı uzmanlar uyarıyor… Herhangi bir nedenden dolayı solunum yolunun işlevini gerçekleştirememesi durumunun boğulma olarak tanımlandığını ifade eden uzmanlar en sık boğulma nedeninin suda boğulma olduğunu söylüyor. Özellikle yaz aylarında, çocuklar ve gençler arasında yüzme bilmeme veya sığ suya atlama gibi nedenlerle boğulmalar görülebildiğini dile getiren İlk ve Acil Yardım Program Başkanı Öğr. Görevlisi Ayşe Bağlı, boğulmalara müdahale için ilk yardım bilgisi gerektiğine dikkat çekiyor. Bilinci açık halde suda çırpınan kişiye sadece eğitimli kişilerin ulaşması gerektiğini önemle vurgulayan Bağlı, özellikle çocukların suda yalnız bırakılmaması konusunda da uyarıyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Program Başkanı Öğr. Görevlisi Ayşe Bağlı, suda boğulma vakalarına nasıl kurtarma ve ilk yardım yapılması gerektiğine dair açıklamalarda bulundu.

Boğulmaya müdahale için ilk yardım bilgisi gerekir

Herhangi bir nedenden dolayı solunum yolunun işlevini gerçekleştirememesi ve vücudun ihtiyacı olan oksijeni alamaması durumunun boğulma olarak tanımlandığını belirten Öğr. Görevlisi Ayşe Bağlı, “Boğulma durumunda dokulara yeterli oksijen gitmez ve dokularda bozulmalar meydana gelir.” dedi. Boğulmanın farklı nedenleri olduğunu dile getiren Bağlı, “Nefes borusuna sıvı dolması veya yabancı cisim kaçması, bilinç kaybına bağlı dilin geriye kayması, asılma, akciğerlerin zarar görmesi, gazla zehirlenme ve suda boğulma gibi nedenler sıralanabilir. Boğulan kişiye zamanında ulaşılırsa müdahale edilebilir. Boğulmalara müdahale etmek için ilk yardım konusunda bilgi ve beceri kazanmak oldukça önemlidir.” şeklinde konuştu.

Sudan çıkarılan kişiye suni solunum ve kalp masajı yapılmalı

Suda boğulma en sık görülen boğulma nedenlerinden biri olduğunu vurgulayan Bağlı, “Özellikle yaz aylarında, çocuklarda, genç yaştaki bireylerde, yüzme bilmeyenlerde ve sığ suya atlama gibi su kazalarında görülebilir. Boğulma sırasında nefes borusu girişinin kasılmasına bağlı olarak az miktarda su akciğerlere girer. Bu nedenle suda boğulmalarda sudan çıkarılan kişiye özellikle soğuk havalarda 20-30 dakika geçmiş olsa bile suni solunum ve kalp masajı yapılmaya başlanmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Bilinci açık olan kişileri sudan çıkarırken çok dikkatli olmak gerekir

Suda boğulmalarda en önemli aşamanın kişinin sudan çıkarılması olduğuna dikkat çeken Bağlı, “Özellikle bilinci açık olan kişileri sudan çıkarırken çok dikkatli olmak gerekir. Bilinci açık olan ve su içinde çırpınan kişi yakınındaki herhangi bir şeye tutunup su üstünde kalmak ister. Kurtarma konusunda tecrübesi bulunmayan biri de boğulmakta olan kişiye yaklaşırsa onu da suya batırarak boğulmasına neden olabilir. Öncelikle etrafta kullanılabilecek uzun havlu, kıyafet, halat, sağlam ip, tahta parçası, can simidi, can yeleği gibi malzemeler varsa bunlar uzatılıp tutunmasını istenmeli. Bunlar yapılamıyorsa bir deniz aracıyla boğulmakta olan kişinin yanına gidilmeye çalışılır. Deniz aracı da kullanılsa, kurtarıcının üzerinde can yeleği olması can güvenliği açısından son derece önemli. Bu şekilde yardım edilemiyorsa mutlaka yardım çağrılmalı.” uyarısında bulundu.

Ağızdan ağza ya da ağızdan buruna solunum uygulamasına su içerisinde başlanmalı

Yardım etmek isteyen kişinin profesyonel yüzücü olmaması durumunda suya atlayıp kurtarma yapmaya çalışmaması gerektiğinin altını çizen Bağlı, “Sadece profesyonel yüzücüler ve bu konuda eğitim almış kişiler bunu yapmalı. Suya atlama sonucu, boğulma riskinin yanı sıra genel vücut travması ya da omurga kırıkları da akla gelmeli. Bu nedenle kişinin boynu çok fazla hareket ettirilmemeli. Suda boğulmalarda, ağızdan ağza ya da ağızdan buruna solunumun suda yaptırılması mümkündür ve bu uygulamaya su içerisinde iken başlanmalıdır. Bu uygulama derin sularda mümkün olmayabilir, bu nedenle kişinin hızla sığ suya doğru çekilmesi gerekir.” dedi.

Temel yaşam desteği uygulamasına, yaşam belirtileri görülene kadar devam edilmeli 

Suyun dışarısına çıkarılan kazazedenin öncelikle yaşam fonksiyonlarının değerlendirildiğini dile getiren Bağlı, “Eğer bilinci kapalı ve solunumu durmuşsa hızla temel yaşam desteği uygulamasına başlanmalı. Kalp masajı ile başlayan standart ‘Temel Yaşam Desteği’ uygulamasından farklı olarak, suda boğulan kazazedelere 2 suni solunum verildikten sonra 30 kalp masajı ile müdahale döngüleri devam ettirilmeli.” dedi.

Kazazedenin yanında yalnız olanların da 2 dakika içinde tamamlanacak olan 5 tur ‘2 suni solunum – 30 kalp masajı’ döngüsünden sonra hızla 112’yi arayıp yardım istemesi gerektiğini hatırlatan Bağlı, temel yaşam desteği uygulamasına, sağlık çalışanları olay yerine gelinceye ya da kazazedede nefes alıp verme, hareket etme, ses çıkarma gibi yaşam belirtileri gösterene kadar devam edilmesi gerektiğini vurguladı.

Havuzda da olsa çocuklar yakından takip edilmeli

Küçük çocukların tehlike anında yetişkinlere göre daha çok paniğe kapıldığını aktaran Bağlı sözlerini şöyle tamamladı:

“Çocuklar yüzme bilseler bile ebeveynleri tarafından sürekli kontrol edilmeli. Ebeveynler yüzme bilmeyen çocuklarıyla birlikte su içerisinde bulunmalı ya da onları su içerisinde gözden kaybetmeden takip etmeliler. Havuz ortamlarında da aynı şekilde çocukların yanında bulunulmalı ya da yakın gözlem yapılmalıdır.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.