<>.theiaStickySidebar:after {content: ""; display: table; clear: both;}
enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
36,3003
EURO
37,9761
ALTIN
3.428,80
BIST
9.934,44
DOLAR
36,3003
EURO
37,9761
ALTIN
3.428,80
BIST
9.934,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Kar Yağışlı
3°C
İstanbul
3°C
Hafif Kar Yağışlı
Perşembe Kar Yağışlı
2°C
Cuma Kar Yağışlı
3°C
Cumartesi Kar Yağışlı
4°C
Pazar Çok Bulutlu
4°C

Saatte 9334 km hızla ilerleyen uzay çöpü birkaç saat sonra Ay’a çarpacak

Astronomlar tarafından ocakta gözlemlenmeye başlanan ve önce Elon Musk’ın SpaceX’ine, sonra Çin’e ait olduğu iddia edilen kopmuş roket parçasının …

Saatte 9334 km hızla ilerleyen uzay çöpü birkaç saat sonra Ay’a çarpacak
04.03.2022
265
A+
A-

Astronomlar tarafından ocakta gözlemlenmeye başlanan ve önce Elon Musk’ın SpaceX’ine, sonra Çin’e ait olduğu iddia edilen kopmuş roket parçasının Ay’a yumruk indirmesine birkaç saat kaldı.

Saatte 5800 mil (9334 kilometre) hızla ilerleyen 3 ton ağırlığındaki uzay çöpünün Ay’a öğleden sonra çarpması bekleniyor.

Ay’ın Dünya’ya bakmayan yüzünde gerçekleşecek çarpmanın 10-20 metre genişliğinde, birkaç yarı çekici-römork sığabilecek krater oluşturması bekleniyor.

Bilim insanları, çarpma sonucu oluşacak krateri ve yüzlerce kilometreye yayılacak ay tozu bulutlarını incelemeyi umuyor.

Roket parçası ilkin Dünya’dan Mart 2015’te gözlemlendikten sonra 7 yıl boyunca gözlerden kaybolup Ocak 2022’de tekrar teleskoplara yakalanmıştı.

Bu roket hurdası gibi Dünya’ya geri dönmek için yeterli yakıt veya enerjisi olmayan uydular ve diğer araçlar ve onlardan kopan parçalara uzay çöpü deniliyor. Bazı parçalar Dünya’nın hemen üzerinde alçak yörüngede, bazısı ise yüksek yörüngede, Dünya’nın atmosferinden binlerce mil uzakta seyrediyor.

Avrupa Uzay Kurumu, halihazırda 10 santimetreden büyük 36 bin 500 parça uzay çöpü olduğunu tahmin ediyor.

Uzayı izlemek pahalı ve insanlar için yüksek yörüngeli enkazdan kaynaklanan riskler düşük olduğundan, hiçbir uzay programı veya üniversite, derin uzay çöplerini resmi olarak takip etmiyor.

Bu nedenle, bu iş, boş zamanlarını hesaplamalar yapmak ve yörüngeleri tahmin etmek için harcayan bir avuç gönüllü gökbilimciye düşüyor.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.