enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Açık
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Rusya’ya hava sahası engeli getirilmesine Köfteoğlu’dan yorum: Avrupa bindiği dalı kesmeye çalışıyor

Radyo Sputnik’te yayınlanan Meliha Okur’la Anlat Bana programına konuk olan Cumhuriyet gazetesi turizm yazarı Fehmi Köfteoğlu, Donbass’taki …

Rusya’ya hava sahası engeli getirilmesine Köfteoğlu’dan yorum: Avrupa bindiği dalı kesmeye çalışıyor
01.03.2022
182
A+
A-

Radyo Sputnik’te yayınlanan Meliha Okur’la Anlat Bana programına konuk olan Cumhuriyet gazetesi turizm yazarı Fehmi Köfteoğlu, Donbass’taki gelişmelerle birlikte Rusya-Ukrayna hattında yaşanan sürecin turizme olası yansımalarını değerlendirdi.

Başta AB olmak üzere Batılı ülkelerden Rusya’nın ekonomi, spor ve basınına yaptırımlar sürüyor; birçok ülke Rusya’ya hava sahasını kapattı.

En dikkat çekici noktanın Avrupa hava sahasının kapatılması olduğunu dile getiren Köfteoğlu, “Şu anda Ukrayna olayı yalnız Türkiye için değil, bütün dünya havacılığı için en ciddi sorundur. Rusya’sız Avrupa olmaz, mümkün değil. Olamaz. Yani bu Rusya’nın yararına değil, Avrupa’nın kendisi Rusyasız yapamaz. Rusyasız Avrupa’da havayolları patır patır dökülür. Çünkü Rusya, uçak sayısıyla ve yolcu sayısıyla Avrupa’nın en büyük havacılık pazarıdır” ifadelerini kullandı.

AB’nin Rusya’ya uygulama kararı aldığı yeni yaptırım listesi AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Ulaşım Batı ülkelerinden Rusya’ya artık havacılık ve uzay sanayisiyle ilgili mal, teknoloji ve hizmet satışı yapılmayacak. Bu bilgiler ışığında tespitlerde bulunan Köfteoğlu, “Biliyorsunuz bu alınan kararlarda Rusya’ya yedek parça satışı da yasaklandı. Yani orayı kilitliyor. Bu karar yalnız Rusya’yı değil, Avrupa’ya, hatta dünyanın havacılığına ciddi darbe vurur. Umalım ve dileyelim ki bu facialara gelmeden aklıselime gelinmiş olsun. Avrupa kendi bindiği dalı kesmeye çalışıyor. Şu anda Rusya’daki uçakların yüzde 85’i lease, yani kiralıktır. Bu alınan karara göre bütün bu uçakların geri alınması gerekir. Düşünebiliyor musunuz? Geri veren için de, geri alan için de etkilenilecek bir gelişmedir” şeklinde konuştu.

Rusya’nın Donbass operasyonu devam ederken Batı’nın gündeminde olan yaptırımlara bir yenisi daha eklendi. Batılı ülkeler Rusya’yı uluslararası SWIFT sisteminden çıkarma kararı aldı. Meliha Okur’la Anlat Bana programına konuk olan enerji uzmanı Ali Arif Aktürk ise şunları kaydetti:

“SWIFT yaptırımını ilk kez 2014’te, o zamanki İngiltere Başbakanı David Cameron gündeme getirmişti. Rusya’nın ihracatına baktığımızda 490 milyar dolara yakın bir ihracatı var. Bunun yarısı ham petrol, petrol ürünleri, doğalgaz ve LNG. Zaten bunlar SWIFT yaptırımının dışında. Yani ihracatının yarısının dışında. Diğer yarısı için de, Rusya zaten David Cameron’ın açıklamaları sonrası, SPFS diye, SWIFT benzeri kendi içinde sistem kurmuştu. Eğer SWIFT’e yaptırımlar daha sıkılaştırılırsa, Rusya da kripto paralarla, block chainlerle, ya da Çin üzerinden bir takım çözüm yolları düşünmüştür. Burada Çin önemli nokta. Çin ile Rusya’nın ticari hacmi çok yüksek. Çin üzerinden, başka üçüncü bir ülke üzerinden ticaretin sürdürülebileceğini düşünüyorum. Hatta bu ülke Türkiye bile olabilir. Türkiye’nin burada İran yaptırımları ile ilgili ağzı yandı, onun için legal altyapısı daha güçlü bir yapı tesis edilebilirse uygun olur. Türkiye bir de buğday ithal ediliyor. Bu bizi de doğrudan ilgilendirebilen bir husus.”
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.