enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

Rusya vanayı kapatırsa Avrupa donar

Doğalgazının yüzde 40’ını Rusya’dan alan Avrupa büyük bir enerji krizi ile karşı karşıya. Ukrayna’ya askeri operasyon başlatan Rusya’ya karşı …

Rusya vanayı kapatırsa Avrupa donar
25.02.2022
165
A+
A-

Doğalgazının yüzde 40’ını Rusya’dan alan Avrupa büyük bir enerji krizi ile karşı karşıya.

Ukrayna’ya askeri operasyon başlatan Rusya’ya karşı NATO üyesi Avrupa ülkelerinin harekete geçmesi zor görünüyor. Avrupa ülkeleri, yıllık doğalgaz ihtiyacının yüzde 40’ını Rusya’dan karşılıyor. Herhangi bir yaptırım karşısında Rusya’nın vanayı kapatması durumunda Almanya, Fransa, Finlandiya, Polonya ve İtalya gibi ülkelerde hayatın duracağı kaydediliyor. Yine aynı şekilde Rusya’nın Ukrayna’ya da büyük doğalgaz sevkiyatı bulunuyor. Rusya’ya karşı daha sert açıklamalarda bulunan İngiltere’nin ise bu ülkeye doğalgazda bağımlılığı sadece yüzde 5 seviyesinde.

AFRİKA’DAN YETMİYOR

Rusya’dan Avrupa’ya Yamal-Avrupa, Kuzey Akım gibi boru hatları ile doğalgaz akışı devam ediyor ve henüz bir kesinti kararı alınmadı. Sadece Baltık Denizi’nde kurulan ve tam olarak devreye girmeyen Kuzey Akım 2 boru hattı konusunda Almanya faaliyetlerin sonlandığını açıkladı. Avrupa’nın Rusya dışında en büyük tedarik sağladığı ülkeler de Norveç, Cezayir ve bazı AB ülkeleri oldu. Bununla beraber Mısır, Nijerya ve Libya’dan da doğalgaz alınıyor ancak hiçbiri Rusya’ya alternatif kapasiteye sahip değil. Rusya’dan Avrupa’ya doğalgaz akışının kesilmesi ile birlikte ekonominin lokomotifi sanayi tesislerinde üretimin duracağı, elektrik üretiminin aksayacağı ve milyonlarca hanenin soğuğa-karanlığa mahkum kalacağı belirtiliyor.

Fiyatlar uçuşa geçti, artış devam edecek

Dün sabah Rusya’nın Ukrayna’ya askeri operasyona başlamasıyla uluslararası piyasalarda doğalgaz fiyatları da hızla arttı. Avrupa için mart vadeli doğalgaz fiyatları, dün yüzde 35 artarak bin metreküp başına bin 400 dolara fırladı. Rusya eski Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Almanya’nın Kuzey Akım 2 kararı sonrası sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Avrupalıların doğalgaza 2000 Euro ödeyeceği yeni dünyaya hoş geldiniz” demişti.

Boş depolar tedirgin ediyor

Pandemi sonrası toparlanma ile birlikte Avrupa’nın enerji talebi artışa geçti. Ancak Rusya iklim koşullarını gerekçe göstererek Avrupa’nın talebinden daha az doğalgaz akışı sağlıyor. Avrupa’daki doğalgaz depolarının da yüzde 40 seviyesinde olduğu ve Rusya’nın vanayı kapatması durumunda bunların kısa sürede tükeneceği ifade ediliyor. Aynı şekilde LNG kapasitesi de Rusya’daki herhangi bir kesintiyi karşılayacak durumda değil.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.