enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,1691
EURO
37,8776
ALTIN
2.924,46
BIST
9.351,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Çarşamba Açık
24°C
Perşembe Açık
27°C
Cuma Az Bulutlu
29°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
27°C
SON DAKİKA
TÜMÜNÜ GÖSTER →

‘Rus kozmonotlar ve ABD’li astronotlar dünyanın gerginliğinden uzak, uzay çalışmalarını sürdürüyor’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Pazartesi günü imzaladığı kararnamenin ardından, Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri, Rusya tarafından …

‘Rus kozmonotlar ve ABD’li astronotlar dünyanın gerginliğinden uzak, uzay çalışmalarını sürdürüyor’
24.02.2022
157
A+
A-

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Pazartesi günü imzaladığı kararnamenin ardından, Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri, Rusya tarafından resmen tanındı. Rusya’nın attığı bu adımla birlikte dünyanın gözü bu bölgeye çevrildi.

Alınan bu karar sonrasında, ABD başta olmak üzere NATO ve Avrupa ülkeleri, Rusya’nın ‘Ukrayna’nın egemenliğini ihlal ettiği’ iddiasıyla yeni yaptırımlar uyguladı. Özellikle ABD Başkanı Joe Biden’ın NATO ve AB üyesi ülkelere Rusya’ya yaptırım konusunda ‘kararlı’ olmaları konusunda baskı uygularken Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (UUİ) görev yapan iki Rus kozmonot, dört NASA ve bir Avrupalı ​​astronot tüm bu gerilimlerden uzak bilimsel çalışmalarını ara vermeden sürdürüyor.

Donald Trump yönetimi döneminde ABD Uzay Konseyi Genel Sekreteri olarak görev yapan ve şu anda George Washington Üniversitesi, Uzay Politikası Enstitüsü’nün direktörlüğü üstlenen Scott Pace, UUİ’nin tüm bu politik gerilimlerden ‘büyük ölçüde izole’ olduğunu söyledi.

Pace, “Rusya ile uzay istasyonununda birlikte yürütülen uzay çalışmaları tehlikeye atacak bir kopuşu düşünmek mümkün, ancak bu diplomatik ilişkilerin düşmesi düzeyinde olurdu” dedi ve ekledi: “Bu tamamen başvurulacak son çare olur. Bu nedenle daha geniş bir askeri çatışma olmadığı müddetçe bunun olacağını gerçekten düşünmüyorum”

Rusya, ABD, Japonya, Avrupa ve Kanada olmak üzere beş katılımcı uzay kuruluşunu içeren çok uluslu bir ortak proje olan UUİ, 1998 yılında uzaya fırlatıldı ve ilerleyen yıllarda neredeyse bir futbol sahası büyüklüğünde önemli bir kompleks haline dönüştürüldü.

2000 yılının Ekim ayında, Kazakistan’dan uzaya fırlatılan Amerikalı Astronot Bill Shepherd ile Rus Kozmonotlar Sergei Krikalev ve Yuri Gidzenko böylece ‘yeni bir dönemin’ ilk kapılarını aralamış oldular.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.