enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
SON DAKİKA
20:40 Hz. Mevlana ve Ailesinin Konya’ya Gelişinin 796. Yılı kutlanıyor
20:33 Ahmet Aras; ‘Ormanların Korunması Hepimizin Görevi’
20:32 Esnaf Gönülal, “Büyükşehir, Bodrum’da Turizmin En Büyük Eksiklerinden Birini Çözüyor”
20:31 Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden Şeffaf İhaleler
20:29 Milas Belediyesi, uzun süredir yaşanan teknik sorunların aşılmasında yaşanan zorluklar nedeniyle Instagram hesabını yenilediğini duyurdu
20:28 Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Abdullah Zeydan ve Neslihan Şedal’e tebrik ziyaretleri devam ediyor
20:27 Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur ve yönetim kurulu üyeleri, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na nezaket ziyaretinde bulundu
20:26 Yeşilkent’te Hizmet Seferberliği
20:25 Şükrü Deviren: “Gemlik’in iki markası var; zeytin ve TOGG”
20:06 Binlerce Konyalı ‘Teşrif-i Mevlana’da
19:54 Türk Kadınlar Birliği’nden Başkan Topaloğlu’na ziyaret
19:52 Bir İşçi bayramını daha geride bıraktık
19:50 Bakan Güler’den haritacılara ziyaret
19:39 Gölcük Belediyesi, engelli meclis üyesi ve engelli bireylerin meclis salonuna erişimini kolaylaştırmak için engelli rampası yapımını tamamladı
19:38 Gençlerin Yeni Mekanı: Yeni Yaşam Alanı Nöbetçi Kitaphane
19:36 Teklif Meclis’e sunuldu… Fahiş fiyat ve stokçuluk cezaları artıyor!
19:25 Büyükşehir Zabıtası’ndan çöp ev tahliyesi
18:50 Bursa Yenişehir’de meclisler canlı yayınlanmaya başladı
18:36 Kocaeli’de üniversitelilerden ‘Zübeyde Hanım Konağı’na yakın mercek
18:21 Dervişoğlu’nun divanı belli oldu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Robotik Diz ve Kalça Protezinin Avantajları

Sağlık teknolojilerinin kullanımı son yıllarda tüm cerrahi uzmanlık alanlarında artış göstermiştir. Kalça ve diz protezi ameliyatlarında uygulanan en ileri cerrahi teknolojilerden biri olan robot yardımlı cerrahinin kullanımı büyük avantaj sağlamaktadır. Çalışmalar robotik kalça ve diz artroplastisinin geleneksel tekniklere göre implantın belirlenmesinde, hizalanmasında ve yerleştirilmesinde hata payını neredeyse sıfıra düşürdüğünü göstermektedir.

Robotik Diz ve Kalça Protezinin Avantajları
14.12.2023
0
A+
A-

ROBOTİK DİZ VE KALÇA PROTEZİNİN AVANTAJLARI  

Sağlık teknolojilerinin kullanımı son yıllarda tüm cerrahi uzmanlık alanlarında artış göstermiştir. Kalça ve diz protezi ameliyatlarında uygulanan en ileri cerrahi teknolojilerden biri olan robot yardımlı cerrahinin kullanımı büyük avantaj sağlamaktadır. Çalışmalar robotik kalça ve diz artroplastisinin geleneksel tekniklere göre implantın belirlenmesinde, hizalanmasında ve yerleştirilmesinde hata payını neredeyse sıfıra düşürdüğünü göstermektedir. Memorial Antalya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Op. Dr. Murat Baloğlu, robotik diz ve kalça protezi ameliyatları hakkında bilgi verdi. 

3 boyutlu model üzerinde planlama yapılıyor 

Robotik ortopedi ameliyatları yanı robotik protez cerrahisinde kullanılan teknoloji sayesinde hastaya özel geliştirilen 3 boyutlu modelleme yapılmaktadır. Cerrahi işlemleri robot gerçekleştirmez ancak ameliyat öncesinde sistemde hastanın bilgileri ile yapay zeka sayesinde detaylı bir planlama yapılmasını sağlar. Her vaka öncesinde ameliyatı gerçekleştirecek olan doktor, protez uygulanacak hastaya özel bir planlama yaptığı için, cerrahi uygulama çok daha hassas olmaktadır. Bu sistem sayesinde her vakanın ardından aynı sonucu almak mümkün olmaktadır. 

Diz protezi: Total diz protezi eklemin tamamını içerir. Ancak dizin yalnızca bir bölümü hasar görmüşse, diz ekleminin yalnızca hasarlı kısmını değiştirilebilir. Buna kısmi diz protezi denir.

Bütün kalça değişimi: Kalça, bilyeli ve yuvalı bir eklemdir ve total kalça protezi prosedüründe eklemin her iki bölümü de çıkarılır ve değiştirilir.

Dizde daha yaygın tercih ediliyor 

Son dönemin popüler uygulaması olan robotik protez cerrahisi dizde daha yaygın olmakla birlikte kalçada da uygulanmaktadır. Ortopedik cerrahide kullanılan robotik yardımın birkaç farklı çeşidi vardır. Ameliyattan önce Bilgisayarlı Tomografi (BT) taramasına başvurulur. Hastanın bilgileri de sisteme yüklenir. Yapay zeka hasta görüntülerinden yola çıkarak, tam olarak ne kadar kemiğin çıkarılması gerektiğini planlar ve implantın hizalanması ve yerleştirilmesinin doğruluğunu en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olmak için kullanılır. Ameliyat sırasında robotik kol, bu planın tam olarak takip edilmesini sağlar; böylece yeterli miktarda kemik çıkarılır.

Robotik protez cerrahisinde kullanılacak olan protezler hastaya özel üretilmektedir. Hastanın görüntüleri sisteme yüklenmektedir. Sistem yapay zeka sayesinde hastanın hangi proteze ve protez ölçüsüne uygun olduğunu söyler. Buna göre hazırlıklar yapılır ve protez işlemi gerçekleştirilir.

Yapay olduğu hissedilmiyor

 

Eklem replasmanı ameliyatının en zor yönlerinden biri, yapay eklemin ayrı ayrı bileşenlerini, birbirine uyum sağlayacak ve sorunsuz çalışacak şekilde mümkün olan en iyi hizaya yerleştirmektir. Robotik kol, cerrahın istenen yönelimi elde etmesine yardımcı olmak için dokunsal, görsel ve işitsel geri bildirim sağlar; bu da stabiliteyi ve hareketliliği artırabilir. Robotik kol cerraha yardımcı olmaktadır ve yapılan cerrahide hata payı sıfıra yakın olmaktadır.  Yapay zeka sayesinde, hastaya göre seçilen protez hastaya birebir uyumlu olduğu için, protez ameliyatı sonrasında hastalar yapay bir diz veya kalça olduğunu hissetmezler.

 

Genç hastalarda daha çok tercih ediliyor 

Robotik diz ve kalça protezi, protez ihtiyacı tanısı alan tüm hasta gruplarına uygulanabilir. Özellikle genç hasta grubunda daha çok tercih edilir çünkü daha uzun süreli kullanılacağı için hatasız bir protez uygulanması önemlidir. Robotik protez cerrahisinde hastanede kalış süresi azalmaktadır. Robotik protez cerrahisinde ameliyat kesisi çok daha küçük olduğu için yara yeri iyileşmesi daha hızlı olur, hasta rehabilitasyon sürecine daha kısa sürede geçer. Ameliyattan 1 gün sonra hasta ayağa kaldırılır. Desteksiz yürümeye 3 hafta sonra başlayabilir. Hasta dikişler alınmadan yani ikinci hafta itibariyle rehabilitasyon sürecine başlayabilir. 

 

Robotik protez cerrahisinin avantajları şunlardır;

  1. Sağlıklı kemikler ve yumuşak dokular tamamen korunur. 
  2. Aletlere, operasyonaı ve proteze bağlı hata payını sıfıra indirir.
  3. Her hasta için özel bir protez sunulur. 
  4. Daha ağrısız ve hızlı bir iyileşme süreci yaşanır.
  5. Günlük hayata dönüş daha hızlı ve rahat olur. 
  6. Daha iyi hareketlilik ve daha uzun protez ömrü sağlanır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.