Promosyon Ürünleri İmalatçıları ve Satıcıları Derneği (PROMOTÜRK) Başkanı Mehmet Yücetürk, dernek olarak 350 üyesiyle 7 bölgede aktif birçok …
Promosyon Ürünleri İmalatçıları ve Satıcıları Derneği (PROMOTÜRK) Başkanı Mehmet Yücetürk, dernek olarak 350 üyesiyle 7 bölgede aktif birçok sektörü içerisinde barındıran bir sivil toplum kuruluşu olduklarını belirtti. Sektörün cirosal olarak 100 milyar lira büyüklüğünde olduğunu kaydeden Yücetürk, “Bugünün şartlarında en ufak bir işletmeden Türkiye’nin ilk 500 büyük firmasına kadar birçok rakamsal boyutta farklılık gösteriyor. Sektör, bu nedenle de 100 milyar liralık pazar büyüklüğü ve 100 bine yakın çalışan sayısına sahip” diye konuştu.
SEÇİM SATIŞLARI BAŞLAMADI
Özellikle seçim döneminin yaklaştığına vurgu yapan Mehmet Yücetürk, “Çalışmalar henüz başlamış değil. Seçim döneminde en aktif ürünleri, şapka, tişört, bayrak, kalem çakmak diye sıralayabiliriz” dedi. Hedeflerinin yıllık 10 milyar dolarlık ciro olduğunu belirten Mehmet Yücetürk, “Dernek olarak bu hedef doğrultusunda pek çok çalışma yürütüyoruz. Hedefimiz bu yıl içerisinde 7 milyar dolarlara, 2023’te ise 10 milyar dolara çıkarmak” şeklinde konuştu.
YENİ FABRİKA YATIRIMLARI
Pandemi süresinde tedarik zincirinin kırılmasının Çin’in aktif öncülüğünü etkilediğini söyleyen Yücetürk, “Bu süreçte birçok firma artık üretim yapmak adına fabrika kuruyor. Avrupa ve Amerika’ya yapacağımız çalışmaların temelinde imalatçı rolümüzle hareket etmek bulunuyor. Bunun içinde pek çok Türk firması hem Çinli ortaklarla fabrika kurulumu hem kendi ithal ettikleri ürünlere yeni fabrikalar açmaları hem de kapasite artışına giderek farklı fabrika yatırımları içerisine girmiş bulunuyor” dedi.
FUARLAR RADARIMIZDA
PROMOTÜRK olarak ihracatı artırmak için pek çok çalışma yaptıklarının altını çizen Mehmet Yücetürk, “Almanya, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerde düzenlenen dünyanın en büyük promosyon fuarında dernek olarak standlar açıyoruz. Bu stantlara da ihracat kapasitesi olmayan üyelerimizin ürünlerini burada sergileyerek, onların ihracata adım atmalarını sağlıyoruz. Daha sonraki süreçlerde de kurduğumuz PROMOTÜRK Akademi ile bu firmaların ihracatta daha aktif rol alacakları eğitimleri veriyoruz” dedi.
DÜNYA DEVLERINI AĞIRLAYACAĞIZ
Derneklolarak ihracatı artırmak için yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Yücetürk, “Avrupa ve Amerikalı en büyük promosyon firmalarının 24 üyeli bir platform içerisindeyiz. Yine bizim öncülüğümüzde 24 Eylül’de İstanbul’da ilk etkinliğini gerçekleştirecek, yıllık ciroları 30 milyar doları bulan firmaların yöneticilerini misafir edeceğiz. Hem üyelerimiz hem de sektörümüz adına çok ciddi ihracatı artırıcı bir etkinlik olacak” diye konuştu.
E-BELGEDE YENI DÖNEM BAŞLIYOR
Tüm sektörler için zorunlu hale gelen e-belgeye geçişte sona yaklaşıldı. 1 Temmuz 2022 itibarıyla pek çok sektör bu kapsama alınacak. DIA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, 1 Temmuz’un şirketler için bir milad olacağını ve sürecin çok yoğun geçtiğini belirtti. Onay, “2021 yılı cirosu, 4 milyon lira ve üzeri olan işletmelerin birkaç gün sonra artık e-fatura uygulamasına geçmesi gerekiyor. İşletmelerin yılbaşında e-defter uygulamasına da geçmesi gerekecek” dedi.
BU SENE 3 MİLYONA DÜŞTÜ
Daha önce bu rakamın 10 milyon lira olduğunu hatırlatan Onay, “Sonra 5 milyona çekildi. Şimdi de 4 milyon liraya indirildi. Gelecek yıllar içerisinde de Gelirler İdaresi Başkanlığı bir kural belirledi. 2022 yılı itibarıyla da brüt satış hasılatı 3 milyon liraya ulaşan işletmelerin de ertesi yılın temmuz ayı itibarıyla e-faturaya geçmesi zorunlu olacak” diye konuştu.
KOBİ’LERE HİZMET
E-belgeye geçişin tüm sektörleri ilgilendirdiğini belirten Suha Onay, “Her işletmenin kendi cirosunu her yıl kendi sektörünü takip edebilmesi için efaturazorunlulugu.com isimli bir site kurduk ve KOBİ’lere hizmet vermeye çalışıyoruz. Burada sektörlerini seçip cirolarını girdiklerinde zorunlu olup olmadıklarını gösteren bir hizmet sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.